OPTUŽENI NIKOLA

'PA VIDITE DA TO NISAM JA' Čovjek koji je građanima na Trgu i u Jurišićevoj ukrao desetke tisuće kuna tvrdi da je policija uhvatila pogrešnu osobu

 
 Policija

Nisam kriv. Pogledajmo snimku u sudnici. Golim okom je vidljivo da to nisam ja. I imam alibi. Vještačite me, rekao je u sudnici zagrebačkog Općinskog suda Bugarin Nikola Vasilev Georgiev (35), kojem je počelo suđenje za računalne prevare u srcu metropole.

Osuđeni stolar

Georgiev, stolar po struci, koji je u rodnoj zemlji osuđen na 15 godina zatvora zbog dilanja droge, optužen je da je u rujnu prošle godine na bankomate Addiko i Splitske banke na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića te u Jurišićevoj ulici postavio skimmer uređaje, odnosno opremu za snimanje magnetske trake bankovnih kartica i PIN-ova.

Tako je zahvaljujući ukradenim podacima novac sa sedam hrvatskih građanskih računa prebačen u daleku Indoneziju, gdje su ga podigle nepoznate osobe. Šteta? Oko 28.000 kuna, zbog čega su banke odmah digle zagrebačke kriminaliste na noge. Mjesec dana od počinjenih računalnih prevara i krivotvorenja podataka, točnije 18. listopada 2017. u 2.08 sati, Georgiev je uhićen u autobusu bugarskih oznaka na Bajakovu dok je napuštao Lijepu našu. Pri uhićenju mu je oduzeto pet mobitela, dva tableta i više micro kartica, a policija je kod njega pronašla i skimmer s čitačem magnetskih zapisa s bankovnih, kreditnih i drugih platnih kartica, ugrađenih i spojenih na plastični nosač na koji je, pak, bila postavljena digitalna videokamera. Na USB sticku koji mu je također oduzet bilo je 18 datoteka, i svaki videozapis traje po 30 minuta, a na njima je vidljivo snimanje videokamerom skimmer uređaja kojom je zoomirana tipkovnica bankomata i muška osoba dok ukucava PIN na tipkovnici.

Nađene fotografije

Na jednoj od micro SD kartica nađen je i program Terminal 6.0 za koji se pretpostavlja da služi za skidanje podataka sa skimmer uređaja. Policija je pronašla i 69 fotografija, od čega je na jednoj bankomat i tri slike s fotografiranim papirićem na kojem je rukom ispisano vrijeme i PIN-ovi kartica nastalih upotrebom skimmera. Tužiteljstvo za Georgieva traži tri godine i šest mjeseci zatvora.

Optužnica ga tereti da je 12. i 13. rujna prošle godine na bankomatu Splitske banke postavio skimmere, preko čega su od 16. do 18 rujna nepoznate osobe na bankomatima u Indoneziji na osnovi pribavljenih podataka uspješno obavile pet transakcija “teških” 26.487 kuna. Potom je 14. rujna prema istom scenariju “napadnut” i bankomat Addiko banke na Trgu bana Jelačića pa su u dvije transakcije odnosno prevare u Indoneziji podignute 1654 kune tri dana kasnije.

Optuženikova poznanika Lazara Stoycheva S. (44), koji 13 godina živi u Zagrebu, ispitali su u policiji jer je na ime dugovanja u vikendici u Čučerju u inkriminiranom razdoblju ugostio Georgijeva, Gosha Shumatu i čovjeka po imenu Andrija. No s njima se, tvrdi, nije družio. Otišli su na nekoliko ručkova, prošetali gradom, a kad su napustili vikendicu, ostavili su mu ključeve u kući.

- Nakon što su otišli, zvao me neki Petar da mi kaže da je Nikola uhićen i da mu treba odvjetnik. Budući da ja nisam činio nikakva kaznena djela niti se krećem u kriminalnom društvu, rekao sam mu da više ne želim da me zove i neka se snalazi kako zna i umije. Iskoristili su moju dobrotu, naivnost i gostoprimstvo - objasnio je Lazar. Dodao je i da je nakon svega, od straha da mu nešto nisu “podmetnuli”, pregledao vikendicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:01