SVE KOORDINIRAO EUROPOL

Pala banda koja je krijumčarila migrante: Zaradili su više od 3 mil. €, a svoj su ‘biznis‘ i reklamirali

Migranti su u pravilu pješice ulazili u Mađarsku uz pomoć vodiča preko srpsko-mađarske zelene granice

Ilustracija
 

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Nakon višemjesečne istrage slovenska policija uhitila je 13 osoba koje sumnjiče za krijumčarenje najmanje 212 migranata u 16 slučajeva, a u akciji su, osim policije nama susjedne države, sudjelovale i hrvatska, mađarska, talijanska, i rumunjska tijela kaznenog progona, a akciju je koordinirao Europol.

Migranti su platili ogromne iznose krijumčarima kako bi prikriveno ušli u EU i došli do željenih destinacija unutar njenih granica. Tijekom akcije, tijela za provedbu zakona pronašla su kod osumnjičenih iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine nadograđena oružja i tisuće komada streljiva, drogu i gotovinu. Kriminalci su ilegalno prebacivanje ljudi reklamirali na društvenim mrežama kako bi privukli potencijalne interesente koji su im omogućili prihod od preko tri milijuna eura. Policija je kod njih pronašla i automatsku pušku, poluautomatski pištolj, prigušivače, lovačku pušku s ugrađenim optičkim nišanom te više od 2.300 komada raznih vrsta streljiva, razne vrste droga, nezakonitih dopinških sredstava, elektroničke uređaje i gotovinu. Migranti su za putovanje iz Srbije u Austriju plaćali 5.000 eura po osobi. Cjelokupno putovanje iz zemlje podrijetla do EU-a koštalo bi između 15.000 i 20.000 eura, čime su krijumčari ostvarivali ogromne zarade. Istražitelji vjeruju da su kriminalci ukupno zaradili najmanje 100.000 eura od prijevoza iz Srbije u Austriju odnosno sveukupno više od 3.180.000 eura.

Migranti su u pravilu pješice ulazili u Mađarsku uz pomoć vodiča preko srpsko-mađarske zelene granice. Zatim bi ih osumnjičeni pokupili automobilima. Istraživanja su pokazala da se i do 37 osoba prevozilo u istom vozilu, čime su njihovo zdravlje i životi bili izloženi visokom riziku. Migrante se zatim prevozilo kroz Mađarsku i ostavljalo u neposrednoj blizini granice s Austrijom. Nakon što bi pješice ušli u Austriju, predali bi se policiji i zatražili azil.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:20