UHIĆENJE RAZBOJNIKA

PALA BANDA PLJAČKAŠA Ukrali su 1,5 milijuna kuna iz Hypo banke, zaštitar dobio 300.000

Iza rešetaka su završili razbojnici I. N. (29) i Ž. S. Š (22), zaštitar te banke S. H. (39) i dvojica muškaraca koja su bila mozak cijele operacije - A. S. N. (30) i V. R. (45)
 Mario Todorić/CROPIX

ZAGREB - Zagrebačka je policija uhitila bandu koja je 8. svibnja prošle godine ukrala više od 1,5 milijuna kuna iz Hypo banke na Zagrebačkom velesajmu.

Iza rešetaka su završili razbojnici I. N. (29) i Ž. S. Š. (22), zaštitar te banke S. H. (39) i dvojica muškaraca koja su bila mozak cijele operacije - A. S. N. (30) i V. R. (45).

Dvojica razbojnika sastala su se lani u ožujku sa zaštitarom Hypo banke i priznali mu da planiraju opljačkati banku. Obećali su mu novac ako im pomogne. Nakon toga su se s njim tijekom ožujka, travnja i svibnja sastali i A. S. N. (30) i V. R. (45), koji su se raspitivali o radu same poslovnice.

Zaštitar tvrtke Phoenix security im je pristao pomoći. Dan prije pljačke susreo se s mladim razbojnicima na parkiralištu ispred jednog kafića na Vrapčanskoj cesti i dao im sve podatke o banci koje su zatražili. Dogovorili su se da će banku opljačkati sljedeći dan u jutarnjim satima.

Iduće su jutro dvojica razbojnika došla do banke točno u 8.12 sati. Maskirali su se motorističkim kacigama i ušli u poslovnicu u kojoj su se u to vrijeme nalazili samo dvoje zaposlenika i njihov pomagač zaštitar. Budući da su se unaprijed dogovorili kako će ga razoružati, sve se odvijalo prilično brzo.

Dvadesetdevetogodišnji razbojnik mu je uzeo službeni pištolj, a drugi je za to vrijeme svojim pištoljem zaprijetio zaposlenicima da će ih ubiti ako mu ne daju novac. Nakon toga ih je natjerao da odu u prostoriju u kojoj se nalazio sef iz kojega je ukrao 1,588.271 kunu. Dva mjeseca poslije jedan od razbojnika se opet sastao za zaštitarom, ali ovaj put na parkiralištu nogometnog kluba Vrapče gdje mu je dao njegov dio plijena - 300.000 kuna.

Petorica muškaraca predana su pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dostavljeno je posebno izvješće. Dvojica pljačkaša prijavljena su zbog razbojništva, druga dvojica za poticanje na razbojništvo, a zaštitar za pomaganje.

Kako neslužbeno doznajemo, 29-godišnji razbojnik dosad nije imao ništa u policijskom dosjeu, a njegov sedam godina mlađi partner evidentiran je zbog droge. Muškarac u dobi od 45 godina koji je prijavljen za poticanje ima najdeblji dosje, a u njemu su evidentirane krađe i prijevare. On je neposredno nakon pljačke završio u zatvoru ali zbog drugih kaznenih djela. Zaštitar tvrtke Phoenix security je dosad bio čist.

Taj su dan u Zagrebu u razmaku od samo pola sata opljačkane dvije banke: ova na Velesajmu i Splitska banka u Vlaškoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:59