VIŠE UHIĆENIH

Pala ‘duhanska banda‘ na čelu s poduzetnikom iz Dubrave! Zaplijenili im šlepere, BMW-e, pištolje...

Sedmorica hrvatskih državljana prodajom barem 136.520 kg duhana ostvarili su protupravnu imovinsku korist od najmanje 6 milijuna kuna
 Pu Varaždinska

Policija i Uskok u ponedjeljak su uhitili više osoba zbog sumnje da su od sredine prošle godine do sad kao organizirana skupina u Hrvatskoj prokrijumčarili oko 153 tone duhana te oštetili državni proračun za oko 122 milijuna kuna trošarina. Kao organizator uhićen je F. Ć. (30), poduzetnik iz zagrebačke Dubrave, kojemu je u utorak poslijepodne na zagrebačkom Županijskom sudu određen istražni zatvor. Priopćenje Uskoka donosimo u cijelosti.

- USKOK je, na temelju kaznene prijave PU varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1991., 1989., 1981., 1980., 1991., 1993.,1999.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te izbjegavanja carinskog nadzora i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od lipnja 2020. do 11. siječnja 2021., u Varaždinu i Zagrebu, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao i druge za sad nepoznate osobe, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovinom u Njemačkoj i Grčkoj većih količina suhog duhana u listu prešanog u blokove komercijalne naravi, njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Austrije, Slovačke i Slovenije bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine te potom skladištenjem, pripremom za prodaju i prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, iako su proizvodnja, otkup, obrada i stavljanje u promet duhana ograničeni.

U okviru realizacije plana I. okr. je osiguravao novčana sredstva potrebna za kupovinu duhana u listu, a zatim je duhan kupovao putem trgovačkih društava čiji je osnivač i vlasnik, a kojima je sjedište u Austriji i Slovačkoj. Jednako tako je koordinirao i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te osiguravao da se uz uporabu neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku. Također je organizirao njegovo skladištenje i prodaju te je odredio uloge pripadnika na način da su uz njega u realizaciji plana operativno postupali II. i III. okr i još jedna osoba, koji su u dogovoru s njim osiguravali teretna i priključna vozila potrebna za prijevoz duhana i tako kupljeni duhan dovozili u Hrvatsku.

U tu svrhu su II. i III. okr., sukladno uputama I. okr., angažirali i IV. okr. koji je duhan prevozio do skladišta u Zagrebu koja je prethodno osigurao I. okr., a gdje su duhan preuzimali i skladištili V. do VII. okr. koji su u dogovoru s I. okr. dočekivali dolazak kamiona, istovarivali duhan, pakirali ga i pripremali za prodaju. Nakon toga su V. i VI. okr. tako pripremljeni duhan isporučivali kupcima koje je I. okr. prethodno pronalazio.

Na opisani način su okrivljenici krijumčarenjem najmanje 153.560 kilograma duhana u listu oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 122.848.000,00 kuna na ime neplaćene trošarine, dok su prodajom tako uvezenog duhana u količini od najmanje 136.520 kilograma ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 6.826.000,00 kuna, koji iznos su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

O ovoj se akciji oglasila i varaždinska policija, čije priopćenje u nastavku također prenosimo u cijelosti.

- Policijski službenici Policijske uprave varaždinske, u suradnji s policijskim službenicima Uprave kriminalističke policije i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su u ponedjeljak, 11. siječnja, višemjesečno kriminalističko istraživanje nad sedmoricom muškaraca u dobi od 30, 22, 30, 40, 32, 28 i 41 godine s prebivalištem na području Varaždinske županije, odnosno Grada Zagreba, za koje je kriminalističkim istraživanjem potvrđena osnovanost sumnje da su počinili kazneno djelo Zločinačko udruženje, opisano u članku 328. stavak 1. Kaznenog zakona te kaznena djela Izbjegavanje carinskog nadzora, opisano u članku 257. stavak 1. i kaznena djela Nedozvoljene trgovine, opisano u članku 264. stavak 1., počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja.

Navedene osobe se sumnjiči da su se tijekom 2020. godine, s ciljem stjecanja znatne imovinske koristi, međusobno povezali u zločinačko udruženje te su u inozemstvu kupovali i u Republiku Hrvatsku unosili, bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, veće količine prešanog duhana u listu. Ilegalno uvezeni duhan su skladištili na području Grada Zagreba i dalje preprodavali na području cijele Republike Hrvatske. Procjenjuje se da su isti u razdoblju od lipnja 2020. godine do siječnja 2021. godine, putem trgovačkih društava, koja su u tu svrhu registrirali u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, na stranom tržištu kupili i ilegalno u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 153 560 kilograma duhana u listu, čime su Državni proračun Republike Hrvatske, na ime neplaćenih trošarina, oštetili za minimalno 122 848 000 kuna. Preprodajom ilegalno uvezenog duhana na području Republike Hrvatske isti su sebi pribavili imovinsku korist od najmanje 6 826 000 kuna, koju su međusobno podijelili, ovisno o ulogama u zločinačkom udruženju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, postupanjem policijskih službenika i službenika nadležnih Carinskih uprava oduzeto je 4 796 kilograma duhana u listu. Tijekom završne akcije kriminalističkog istraživanja, po nalogu Županijskog suda u Zagrebu pretraženi su stanovi, kuće, vozila, poslovni prostori i skladišta na području Varaždinske županije te Grada Zagreba, kojima se koriste osumnjičeni. Prilikom pretraga na području Grada Varaždina pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 11 880 kilograma prešanog duhana u listu, dok je na području Grada Zagreba pronađeno i privremeno oduzeto još 5 000 kilograma prešanog duhana u listu. Uz duhan, pretragama su pronađeni i privremeno oduzeti domaći i strani papirnati novac u ukupnom iznosu od 98 000 kn i 300 eura, dva teretna vozila-tegljača, od kojih jedno s priključnim vozilom, kojim su osumnjičeni prevozili duhan, jedno skupocjeno osobno vozilo marke BMW, veći broj mobilnih uređaja, SIM kartica, mediji za pohranu podataka, poslovna dokumentacija, pištolj marke Browning sa streljivom, nekoliko paketića po 0.7 grama kokaina i drugo.

Osumnjičenici su po dovršetku dokaznih radnji, u ponedjeljak, 11. siječnja u poslijepodnevnim satima, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke. Jedan od osumnjičenika koji je tijekom jučerašnjeg dana bio u bijegu, danas, 12. siječnja se sam javio policijskim službenicima, nakon čega je uhićen i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Po završetku istog, također će biti predan pritvorskom nadzorniku Pritvorske jedinice Policijske uprave zagrebačke.

image
PU varaždinska
Pu Varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2022 01:11