NEDOZVOLJENA TRGOVINA

Pala duhanska banda: Petorica krijumčara na ilegalnom tržištu ‘okrenuli‘ 2,7 milijuna kuna

U najmanje pet navrata osumnjičenici su prokrijumčarili najmanje 54,7 tona suhog duhana u listu, koji su potom prodali na ilegalnom tržištu

Zaplijena duhana, ilustracija

 Vlado Kos/

Nakon što je provela kriminalističko istraživanje varaždinska policija podnijela je USKOK-u kaznenu prijavu protiv petorice hrvatskih državljana zbog sumnje u krijumčarenje duhana te ilegalnu zaradu od 2,7 milijuna kuna. Temeljem prijave USKOK je protiv petorice osumnjičenika u dobi od 23, 54, 37, 31 i 70 godina donio rješenje o provođenju istrage zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja. Za dvoje osumnjičenika USKOK je nadležnom sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od veljače 2022. do 20. rujna 2022. na području Zagreba i Ljubešćice, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina suhog duhana u Njemačkoj, njegovim unošenjem u Hrvatsku preko Slovačke, Mađarske i Slovenije bez podvrgavanja propisanom postupku prijave, obračuna i plaćanja trošarine, a potom njegovim skladištenjem i pripremom za prodaju te usitnjavanjem i prodajom na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj, iako su proizvodnja, otkup, obrada i stavljanje u promet duhana ograničeni.

U okviru realizacije plana, I. okr. je odredio uloge ostalih okrivljenika te je osiguravao novac za kupovinu prešanog duhana u listu koja se odvijala putem njegovog trgovačkog društva sa sjedištem u Slovačkoj. Osim toga je I. okr. koordinirao i organizirao preuzimanje i prijevoz duhana te je osiguravao da se uz korištenje neistinite dokumentacije ilegalno unosi u Hrvatsku, nakon čega je organizirao njegovo skladištenje, usitnjavanje i prodaju. Pritom je II. okr. s predstavnicima trgovačkog društva iz Njemačke dogovarao količine i nabavnu cijenu duhana te njegov prijevoz do skladišnog prostora u Bratislavi koji je I. okr. prethodno iznajmio u tu svrhu. Nadalje su III. i IV. okr., prema uputama I. i II. okr., osiguravali teretna i priključna vozila za prijevoz duhana koji je potom IV. okr. preuzimao u skladištu u Bratislavi i dovozio ga u Hrvatsku. Duhan je III. okr. zajedno s IV. okr. prevozio do skladišta u Zagrebu koja je I. okr. prethodno osigurao.

U skladištima su I. i V. okr. dočekivali dolazak kamiona, istovarivali prešani duhan, skladištili ga, pakirali i pripremali za prodaju, a dio su i usitnili uz pomoć improvizirane rezalice te su tako pripremljeni duhan isporučivali kupcima koje je I. okr. prije toga pronalazio.

Na opisani način okrivljenici su iz Njemačke u Hrvatsku u najmanje pet navrata prokrijumčarili najmanje 54,7 tona suhog duhana u listu, koji su potom prodali na ilegalnom tržištu bez plaćanja trošarina, čime su na ime neplaćenih trošarina oštetili Državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 47.059.200,00 kuna. Prodajom tako uvezenog duhana ostvarili su i protupravnu korist od najmanje 2.736.000,00 kuna, a novac su sukladno svojim ulogama i prethodnom dogovoru međusobno podijelili", priopćio je USKOK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 11:57