AKCIJA U SPLITU

Pala još jedna zločinačka skupina, među njima i jedna dama: Drogu skrivali na zanimljivom mjestu

Policija je pronašla nešto više od jednog kilograma amfetamina i kilogram heroina te 435 grama smjese - punila za povećavanje mase
Uhićenja u Splitu
 Pu Splitsko-dalmatinska

Inspektori Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske uhitili su u četvrtak šest osoba iz Splita zbog osnovane sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje te su prokrijumčarili i preprodali ukupno 3 kg marihuane, 1 kg heroina i 3 kilograma amfetamina, piše Slobodna Dalmacija.

Policija je u sklopu akcije pronašla nešto više od jednog kilograma amfetamina i kilogram heroina te 435 grama smjese - punila za povećavanje mase.

Vrlo je zanimljivo gdje je grupa drogu skladištila, a to je bilo daleko od domova gdje žive. Nabavljenu drogu su skrivali u Vučevici na izlazu za auto-cestu, a štekove i boksove droge su skrivali u suhozidima na tom potezu.

Grupu se tereti da se tom ilegalnom rabotom bavila od veljače do srpnja ove godine, a na njenom čelu policija drži 24-godišnjeg Kristiana Antona Barišića koji je već osuđivan za drogu. Policija je od uhićenih oduzela više mobitela te jedan pištolj sa šest metka.

Od te grupe neki su od prije poznati i po dilanju droge, pokušaju ubojstva, pljački sveučilišnog profesora, dok su neki po prvi put imali susret s policijom i totalno su javnosti nepoznati likovi, ali to ne znači da su nepoznati i u krim-miljeu. Među uhićenima je i jedna djevojka.

image
Uhićenja u Splitu
Pu Splitsko-dalmatinska

Kao glavnog organizatora sumnjiči se 24-godišnji Kristian Anton Barišić koji je već imao posla s drogom za što je 2017. godine i osuđen na dvije i pol godine zatvora. Godinu i tri mjeseca zatvora momak je odslužio, a ostatak kazne nije trebao odslužiti ako u roku od pet godina ne počini istovrsno kazneno djelo. Ako mu se dokaže krivnja u ovom predmetu situacija se mijenja i onda će se odlučivati o jedinstvenoj kazni u njegovom slučaju.

On je zajedno s bivšim svjetskim prvakom u kick boxingu Markom Benzonom uhićen jer je od prosinca 2016. do 6. ožujka 2017. u Splitu nabavljao neutvrđenu količinu kokaina, heroina, tetrohidrokanabiola, metamfetamina i MDMA i to od nepoznate osobe.

Drogu su nosili u stan kojeg su koristili, prepakirali su je i zajedno prodavali kupcima koristeći 11 mobitela i zaradivši 82 tisuće kuna, 3820 eura i 200 američkih dolara o čemu su vodili i poslovne knjige. Prvi je pao Barišić kojemu je u stanu nađeno 49.97 gama kokaina i 7.64 grama heorina te tri digitalne vage, a onda i Benzon kad je došao u stan. Očigledno to Barišiću nije bila dovoljna pouka pa je nastavio po starom.

image
Uhićenja u Splitu
Pu Splitsko-dalmatinska

Osim njega jučer su uhićeni: Bepo Reić, njegova djevojka Anamarija Vušković, Marko Fapal, Antonio Radanović i Henrik Jarc.

Fapal je 2016. godine bio optužen za pokušaj ubojstva sada 34-godišnjeg T. P., kojeg je izbo nožem u Manđerovoj ulici ispred kafića Zele u Splitu te je nakon toga osuđen na tri i pol godine zatvora

Osuđen je jer je preklopnim nožem T. P.-a dvaput ubo u prsa i jednom u desnu preponu. Ta je ubodno-rezna rana bila posebno opasna jer je oštrica oštetila dvije bedrene arterije, bedrene vene i bedreni živac, a došlo je i do obilnog krvarenja. T. P. je spašen hitnim operacijskim zahvatom, dok je Fapala u daljnjem napadu spriječila druga osoba.

Henrik Jarc je također javnosti poznata osoba iz krim-miljea jer je priznao pljačku profesora splitskog FESB-a Ranka Goića. Za razbojništvo je osuđen na tri godine zatvora, za pokušaj iznude dobio je godinu, a opozvana mu je i uvjetna presuda od godine dana zatvora za raniju iznudu pa je osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i pol godine zatvora.

Jarc će zajedno s Galenom Markovićem, koji se već ranije nagodio sa tužilaštvom na četiri godine zatvora, profesoru Goiću morati vratiti 49 tisuća kuna koje su mu odnijeli 11. prosinca 2015. nakon što su ga sačekali pred stanom na Žnjanu.

Jarc je maskiran prijetio oružjem, s njim je bio još jedan, nikada identificirani počinitelj, dok je Marković držao stražu. S profesorom su dogovorili da im idućeg dana donese još 80 tisuća eura. Tom prilikom je uhićen pred crkvom na Žnjanu uhićen je Omišanin Toni Kadrić, kasnije osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora zbog pomaganja u pokušaju iznude. Državno odvjetništvo i dalje istražuje nestanak 150 tisuća eura iz Goićevog stana.

image
Uhićenja u Splitu
Pu Splitsko-dalmatinska

Ovo je veliki uspjeh Odjela oganiziranog kriminaliteta PU SD jer ne zaboraviimo ovo je četvrta zločinačka organizacija koja je pala iza rešetaka u nepunih godinu i pol dana na području Split i okolice zahvaljujući njihovom radu i radu djelatnika splitskog PNUSKOK-a.

Najprije je prošle godine uhićena zločinačka oganizacija Željka Raića, a ove godine su slobode lišeni članovi grupe koju je predvodio Dejan Majstorović zvani Điđi te Alen Markotić zvani Luster. Sada je pala četvrta grupa koja ima veliku količinu zaplijenjene droge.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv šest osoba podnesena je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Splitu te su isti predani pritvorskom nadzorniku, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 05:50