MEĐU NJIMA I LIJEČNICA

Pali okrutni prevaranti: Evo što su sve napravili kako bi se domogli novca i stana umirovljenice

Zaključavali su 89-godišnjakinju u stanu i pritom joj onemogućavali ikakav kontakt s bližnjima puna četiri mjeseca
Policijski očevid/Ilustracija
 Damir Krajac/Cropix

Ljudska pohlepa i glad za novcem, nemaju granica. Pokazuje to posljednje kriminalističko istraživanje zagrebačkih policajaca koji su prijavili troje prevaranata, među kojima je i jednu doktoricu, nakon što se otkrilo da su počinili niz kaznenih djela kako bi se domogli novca i stana 89-godišnje zagrebačke umirovljenice.

Policija je prijavila 58-godišnjakinju za protupravno oduzimanje slobode umirovljenice, a koja je sa 64-godišnjakom odradila i prevaru. Muškarac u tom trojcu se još tereti za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, krivotvorenje isprava i ovjeravanje neistinitog sadržaja, a najmlađu od njih, 38-godišnju zdravstvenu djelatnicu, policija sumnjiči za krivotvorenje službene isprave.

Kriminalističkim istraživanjem se otkrilo da bešćutne, sramotne makinacije na štetu umirovljenice počinju u srpnju prošle godine kada je na području zagrebačkog Medveščaka, 58-godišnja kršiteljica zakona zaključavala u stanu 89-godišnjakinju i pritom joj onemogućavala ikakav kontakt s bližnjima.

Ta agonija po nesretnu ženu trajala je puna četiri mjeseca, a kriminalisti su otkrili da je dalje, sa 64-godišnjakom, a s ciljem brzinske protupravne imovinske koristi, predočavala umirovljenici da će o njoj brinuti. Ne imajući sumnjati u gadljive namjere sredovječne prevarantice, umirovljenica joj je predala svoje dokumente i bankovne kartice te potpisala punomoć za raspolaganje novčanim sredstvima na njezinom bankovnom računu.

Čim su se domogli kartica i punomoći, 58-godišnjakinja je bez znanja umirovljenice, trošila na veliko. Osim kupnje raznih proizvoda, novac su oboje podizali s njezina računa te ga trošili na vlastite potrebe. Ukupno 30.800 kuna.

Ujedno je 64-godišnjak umirovljenici lažno predočio da će joj isplatiti novac za kupnju njezina stana na Medveščaku te pritom sačinio ugovor o kupnji nekretnine. No, dogovorenu cijenu joj nikada nije isplatio, a prijenos vlasništva, iz neutvrđenog razloga, do danas nije realizirao.

Vrhunac prevare je bio kad se 64-godišnjak predstavio kao sin 89-godišnje žrtve te krivotvorio krajem studenoga 2020. medicinsku dokumentaciju prema kojoj je zaposlenice nadležnih službi doveo u zabludu i koje su mu, temeljem lažnih podataka, ovjerile promjenu odabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite za 89-godišnjakinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:38