‘SMIJEŠNA KAZNA!‘

Palovčani uvjereni da je Smiljana kriva: ‘Nije prvi put da laže, ispričat ću vam jedan detalj...‘

Već se i prije, dok je obitelj govorila da je Jasmina s dečkom na brodu, po selu govorilo da je skončala od Smiljanine ruke
Kuća u kojoj je pronađeno Jasminino tijelo
 Željko Puhovski/Cropix

Nakon što je Smiljana Srnec osuđena na 15 godina zatvora za monstruozno ubojstvo svoje mlađe sestre Jasmine Dominić, u palovečkom kafiću „Domino”, Luka (18) je prokomentirao:

- Za današnje je vrijeme to smiješno mala kazna, no, ima sreću pa joj se sudilo po starom Zakonu kad su kazne bile znatno manje. Već čuvanje leša u škrinji 18 godina, zaslužuje drastičnu kaznu – kaže.

Luka i društvo su uoči objave presude u palovečkom kafiću igrali igru „Pogodi tko sam”. Nije prošlo 20-ak pitanja kad je momak od 14 pogodio da je on - Smiljana Srnec.

Starija sestra ubijene Jasmine Dominić, u Palovcu je dio urbane kulture. Osoba po kojoj je njihovo selo na zlu glasu.
Iako uopće ne dvoje da je drškom sjekire zatukla mlađu sestru, pospremila ju u škrinju pod stepenicama i osamnaest godina živjela sa spoznajom da svakodnevno prolazi kraj zaleđene sestre, Ivan (14), Mario (16), Marina (17) i Luka (17) prije presude su na, rekli: - Kriva je, ali ju ne budu proglasili krivom.

- Evo, umjesto da ste sad u kafić došli na miru s nama popiti piće, vi ste došli zbog ubojstva, šarmira lokalni zavodnik.
Misle li, uoči presude, Palovčani da će Smiljana Srnec biti proglašena krivom da je sa sjekirom zatukla mlađu sestru, pospremila ju u škrinju pod stepenicama i 18 godina živjela sa spoznajom da svakodnevno prolazi kraj zaleđene sestre? Ivan (14), Mario (16), Marina (17) i Luka (17) uglas odgovaraju: Kriva je, ali ju ne budu proglasili krivom.

- Svi u selu smo uvjereni da je Smiljana ubila Jasminu, ali ono što smo pratili sa suđenja, a svi smo redovito pratili, za to nisu izneseni nikakvi dokazi – govori Luka. Ostali kimaju glavom. Marina dodaje da se već i prije, dok je obitelj govorila da je Jasmina s dečkom na brodu, po selu govorilo da je skončala od Smiljanine ruke.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Dvoje od mladaca bilo je u nekom trenutku ugošćeni u kući Dominić/Srnec, o Smiljani nemaju konkretno mišljenje. Za njih je, kao i selo pokolebala Smiljanina laž, kad je lažno prijavila napad. - Nakon što je prokockala novac, u modricama je prijavila da su ju napali Romi i oteli joj novčanik. Policijskom je istragom ustanovljeno da je napad lažiran, a Smiljana se ozlijedila sama.

Jednom je rekla da su kćeri u školi ukradene naočale, svi su bili uvjereni da se nada za njih dobiti odštetu i potrošiti ju na kocku. Jasminu je ošišala na ćelavo, nije izlazila van, ali susjedi su ju vidjeli na prozoru – govore.

image
Višnja Gotal

Seoska je mladež ozbiljna u promišljanju o zločinu i kazni. Vjeruju da je motiv za ubojstvo, star koliko i svijet – ljubomora. Jasmina je bila bolja učenica i uspješnija od Smiljane koja je rano dobila prvo dijete i dosadan seoski život svela na kockanje, konobarenje i kuću.

Najmlađi Ivan je najozbiljniji.

- Ako je u vreći s mrtvom tijelom pronađen njezin DNK, uvjeren sam da je kriva – kaže. Ostali se nadovezuju: - Mislimo da su roditelji sigurno znali da je Jasmina mrtva u škrinji, ali djeca ne.

Varaždinka Patricija Jelenečki, pola je godine bila Smiljanina cimerica u ćeliji varaždinskog Istražnog zatvora. Ona o Smiljani ima samo riječi hvale. Jedina od svih s kojima smo razgovarali od kad je, početkom 2019. godine, otkriven Jasminin leš u zamrzivaču.

image
Višnja Gotal

- Bila mi je kao starija sestra, ma kao majka. Velika psihička i moralna podrška, i ne mogu zamisliti d joj uopće i sude za tako monstruozan zločin. Koliko sam ju ja uspjela upoznati, a mislim da je to u takvim okolnostima puno, ona nije kadra takvo što napraviti. Da nije bilo nje, ne znam kako bih ja preživjela pritvor – kaže Patricija.

Svjedok optužbe Boris Kocijan uoči presude je bio kratak:

- Bude li Smiljana proglašena nevinom, onda je napravila budale od cijelog svijeta.

Svjedok optužbe bio je i Jasminin ujak, Dragutin Sabol. - Da se mene pita ne bi nikad ne bi izašla iz zatvora – bio je vrlo potresen pola sata uoči suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:26