NOVA AFERA

Pao bivši dekan riječkog Ekonomskog fakulteta, sumnja se u kriminal težak stotine tisuća eura

Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero ljudi

Alen Host

 Vojko Basic/Cropix

Alen Host, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci, kao i još devet zaposlenika te visokoškolske ustanove kazneno su prijavljeni zbog zloporaba položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Kako je objavila Policijska uprava primorsko-goranska, tereti ih se za protupravne isplate novčanih sredstava kojima su Ekonomski fakultet i državni proračun oštećeni za najmanje 384.000 eura.

Istragu su, prema PU primorsko-goranskoj, proveli policijski službenici iz Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci, a obuhvaćeno je desetero hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Uz 48-godišnjeg bivšeg dekana Hosta, tu je još šest hrvatskih državljanki i tri hrvatska državljana u dobi od 35 do 58 godina.

Protuzakonita postupanja

"Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako je 48-godišnji hrvatski državljanin, kao odgovorna osoba visokoškolske ustanove s područja PGŽ-a, u razdoblju od 2018. do 2022. godine, neosnovanim i protupravnim isplatama novčanih sredstava s računa navedene ustanove te krivotvorenjem službene i poslovne dokumentacije, počinio sedam kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, kao i dva kaznena djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave", navode u PU PG.

Prema policiji, ostali osumnjičenici su u dogovoru s bivšim dekanom, a i prema njegovim nalozima, provodili protuzakonita postupanja na štetu ustanove u kojoj djeluju kao nastavno i tehničko osoblje.

Aktualni dekan Saša Drezgić nam je izjavio kako se tek vratio s puta i nema nikakvih informacija o ovom slučaju.

"Time su ustanovi, ali i Državnom proračunu Republike Hrvatske, prouzročili materijalnu štetu od najmanje 384.000 eura", kažu u PU PG.

"Po završetku istraživanja, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu pod sumnjom u počinjenje navedenih kaznenih djela", priopćili su iz policije.

Alen Host je u rujnu 2016. postao najmlađi dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci (tada je imao 41 godinu), a dotad je obnašao funkciju prodekana za diplomske studije. Iste godine kada je izabran za dekana imenovan je Vladinim povjerenikom u općini Matulj.

Odgovarajuće posljedice

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija izjavila je da je upoznata sa slučajem jer je aktualni dekan Ekonomskog fakulteta Saša Drezgić nju i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa još 31. kolovoza prošle godine obavijestio o pokrenutom postupku vanjske revizije. Cilj je bio, kako citira rektorica, utvrđivanje razmjera zatečenih zakonskih, računovodstvenih te materijalnih nepravilnosti na Ekonomskom fakultetu.

- Kako je Ekonomski fakultet pravna osoba, u potpunosti je autonoman i neovisan od Sveučilišta u odlukama o raspolaganju vlastitim prihodima i procedurama upravljanja projektima koje se stavljaju na teret osumnjičenim osobama, kao i u postupcima ispitivanja zakonitosti istih. Sigurna sam da će se dekan Drezgić obratiti javnosti s obrazloženjem o kojem ni ja još nemam sve podatke - obrazlaže rektorica.

Napominje kako Sveučilište u Rijeci bezrezervno osuđuje svaki oblik nezakonitog postupanja te svakog drugog postupanja koje šteti temeljenim vrijednostima akademije, misiji i ugledu Sveučilišta.

- Niti jedan slučaj nezakonitog postupanja ne smije ostati neispitan, stoga podržavamo utvrđivanje odgovornosti za sve postupke kojim se korumpira povjerenje u javne institucije, a posebice u Sveučilište u Rijeci. Međutim, pogrešno bi bilo reputaciju zaposlenica i zaposlenika Ekonomskog fakulteta i Sveučilišta u Rijeci koji predano rade svoj posao na bilo koji način povezivati s ovim slučajem koji je počinjen od strane pojedinaca koji će, ako im se utvrdi krivnja, snositi odgovarajuće posljedice - kaže Snježana Prijić-Samaržija.

Tko je Alen Host?

Alen Host je u rujnu 2016. postao najmlađi dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci (tada je imao 41 godinu), a dotad je obnašao funkciju prodekana za diplomske studije. Iste godine kada je izabran za dekana imenovan je Vladinim povjerenikom u općini Matulji, a na toj se funkciji zadržao nekoliko mjeseci.

U akademskoj karijeri održavao je predavanja na preddiplomskom, diplomskom, specijalističkom i doktorskom studiju, te je u akademskim krugovima uživao popriličnu reputaciju. Prije nepuna dva mjeseca Upravno vijeće državne Agencije za znanost i visoko obrazovanje na prijedlog Sveučilišta u Rijeci imenovalo je Hosta članom Akreditacijskog savjeta, tijela čiji je zadatak osiguravanje kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti. Akreditacijski savjet, naime, prema Zakonu o osiguravanju kvalitete, donosi kriterije i indikatore za ocjenu kvalitete u postupcima vanjskog vrednovanja visokih učilišta.

U njegovom dekanskom programu među ostalim je bilo istaknuto da će raditi na ‘jačanju suradnje s gospodarstvom, kao i osnaživanju modela zapošljavanja studenata, te cjeloživotnih programa za specifične potrebe pojedinih poduzeća‘. (Mirela Lilek)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:11