AKCIJA 'FOTOMODEL'

PAO MANIJAK S FACEBOOKA Obećavao maloljetnicama karijere modela pa ih ucjenjivao golim fotkama

U koordiniranoj akciji čak pet policijskih uprava priveden je 37-godišnji muškarac. Svoj lukavi plan započinjao je hvaleći njihov izgled na fotografijama koje su same objavljivale na svojim profilima. Predstavljao se kao žena koja se bavi manekenstvom
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - U velikoj policijskoj akciji kodnog naziva 'Fotomodel' priveden je 37-godišnji muškarac koji je putem lažnog profila na Facebooku kontaktirao uglavnom maloljetne djevojke i tražio njihove golišave fotografije pod izlikom da im može 'pomoći u karijeri'. Kasnije ih je s tim istim fotografijama ucjenjivao. Pritom se predstavljao kao ženska osoba koja se bavi manekenstvom putem interneta.

Svoj lukavi plan započinjao je hvaleći njihov izgled na fotografijama koje su same objavljivale na svojim profilima. Potom im je putem te društvene mreže slao poruke. Mlade djevojke uvjeravao je kako je najbolje da komunikaciju nastave putem Skypea na koji su mu one slale svoje fotografije na kojima su djelomično ili potpuno razodjevene. To je od njih tražio tvrdeći kako mu je takav sadržaj potreban 'za detaljno sagledavanje njihovih tjelesnih proporcija koje su značajne za foto modele'.

No, pohotni muškarac tu se nije zaustavio. Lukavim uvjeravanjem naveo ih je da mu šalju sve eksplicitnije snimke. Neke od njih tada su shvatile da je sve skupa otišlo predaleko, ali kada su pokušale prekinuti suradnju on im je zaprijetio da će fotografije objaviti na društvenim mrežama i učiniti dostupnim svima.

U opsežnoj višemjesečnoj akciji surađivali su nadležni organi državnih odvjetnika za mladež s policijskim službenicima za mladež Uprave kriminalističke policije, Ravnateljstva policije i policijskih uprava: bjelovarsko-bilogorske, požeško-slavonske, sisačko-moslavačke, varaždinske i zagrebačke.

Muškarca se sada tereti za kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju i nedozvoljenu uporabu osobnih podataka.

Policija je također izdala upozorenje s detaljnim uputama o tome kako zaštiti djecu od ovakvih situacija na društvenima.

"Roditelji trebaju biti upoznati s aktivnošću svoje djece na internetu što nužno nije u suprotnosti s pravom djeteta na privatnost, ali je svakako usko povezano s uspostavom povjerenja između djeteta i roditelja. Djeci ne treba zabranjivati ili ograničavati korištenje novih tehnologija, ali ih treba upoznati sa opasnostima i rizicima neodgovornog korištenja interneta.

Brzopletim objavljivanjem svojih fotografija te iznošenjem privatnih i intimnih podataka zlonamjerne nepoznate osobe vas mogu naknadno i sa značajnim protekom vremena ucjenjivati, uznemiravati te na različite načine i dugotrajno zlostavljati i tako na vašu štetu počiniti ozbiljna kaznena djela.

Na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova možete pronaći savjete o samozaštitom ponašanju i opasnostima te rizicima korištenja interneta.

Molimo mlade da se, ukoliko su doživjeli slične neugodnosti ili imaju saznanja da je neko njima blizak žrtva internetskih predatora s punim povjerenjem obrate za pomoć policiji on line prijavom na službenoj web stranici ministarstva koristeći aplikaciju Red Button ili osobnim dolaskom u policijsku postaju/policijsku upravu u pratnji roditelja ili zakonskog zastupnik", stoji u policijskom priopćenju objavljenom na stranicama MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:49