NITKO NIŠTA NIJE POSUMNJAO

PAO POHLEPNI BANKAR IZ VARAŽDINA Peglanjem svoje kartice izvukao je čak 2,5 milijuna kuna, a punih pet godina se služio istim trikom

 
 Elvir Tabakovic / CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv pohlepnog varaždinskog bankara koji je punih pet godina zlorabio svoju poziciju i okoristio se iznosom od čak 2,5 milijuna kuna, piše Podravski.hr.

Naime, svake je godine lakomi 42-godišnji bankar svojom kreditnom karticom 'ispeglao' najmanje pola milijuna kuna kupujući različitu robu i podižući novac s bankomata. Čovjek je bio voditelj odjela kartičnog poslovanja u poslovnici banke u Varaždinu, pa je imao potrebne elektroničke vjerodajnice i šifre uz pomoć kojih je u sustavu banke mogao poništiti sve transakcije koje je obavio svojom kreditnom karticom. I tako svaki put: jedan dan 'pegla' karticu, drugi dan sve stornira. Trošak koji je učinio sa svojom karticom tako je padao na teret banke.

Fascinantno je da je to radio cijelih pet godina – od srpnja 2010. do srpnja 2015. godine – a da nitko u banci nije posumnjao da nešto nije u redu. Zakazao je sustav nadzora, ističe se u istražnim dokumentima.

Protiv gramzivog bankara Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage podignulo optužnicu 'zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene ili poslovne isprave'.

– Okrivljenika se tereti da je od srpnja 2010. do srpnja 2015. u Varaždinu i Zagrebu, kao zaposlenik banke na radnom mjestu voditelja odjela kartičnog poslovanja, svojom kreditnom karticom plaćao robu i usluge za vlastite potrebe i na bankomatima podizao i zadržavao za sebe novac, a nakon toga u računalnom sustavu banke obavio storniranje svih tako učinjenih transakcija, tako da one nisu bile naplaćene s njegovog računa, već su naplaćene iz sredstava banke. Na opisani način si je pribavio nepripadnu imovinsku dobit na štetu banke u iznosu od gotovo 2.500.000,00 kuna. Okrivljenika se tereti i da je provodio neistinita knjiženja na kontima banke radi prikrivanja kaznenog djela i manjka novca u banci – priopćili su iz Županijskog državnog odvjetništva, piše Podravski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:02