MITO I KORUPCIJA

PAO U AKCIJI USKOK-a Šef krim policije odavao tajne iz istraga, uzeo 17.000 eura i skupe satove

Vlatko Jovičić (39) uhićen je u zajedničkoj akciji PNUSKOK-a, USKOK-a i istarske policije
 Hrvoje Jurčić / Cropix

ZAGREB - Vlatko Jovičić (39), voditelj Službe općeg kriminaliteta u Policijskoj upravi istarskoj, uhićen je u zajedničkoj akciji PNUSKOK-a, USKOK-a i istarske policije zbog trgovanja utjecajem te odavanje službene tajne.

Pored njega, uhićena su još dvojica hrvatskih državljana te jedan državljanin Republike Austrije, istarski poduzetnici, koje se tereti za davanje mita i pomaganje u davanju mita.

Jovičić je, prema USKOK-u, od druge polovice 2012. do prosinca 2014. godine, u Puli, ponudio drugookrivljeniku, protiv kojega se kao i više drugih fizičkih i pravnih osoba provodilo kriminalističko istraživanje, da će mu, koristeći svoju poziciju, redovito dostavljati informacije o navedenom postupanju i utjecati na ishod kriminalističkog istraživanja.

Ovaj je na to pristao te je policajcu isplatio najmanje 17.600 eura i dva ručna sata ukupne vrijednosti od najmanje 6.000 eura.

Vlatko Jovičić (FOTO: Regional Express)

Osim navedenog, Jovičić je na traženje većeg broja osoba istima u više navrata dostavljao razne podatke iz Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova.

Nadalje, šef Službe općeg kriminaliteta je na traženje posrednika kojemu se obratio jedan od okrivljenika zbog žurnog rješavanja zahtjeva za izdavanje određene dokumentacije o jednoj nekretnini uz novčanu nagradu, pristao da će, koristeći funkciju koju je obnašao, žurno ishoditi izdavanje tražene dokumentacije, što je i učinio.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika, što je i prihvaćeno te je Jovičiću određeno mjesec dana pritvora.

Vitomir Jovičić je svojevremeno bio šef Službe općeg kriminaliteta Policijske postaje Pula, no zbog povrede dužnosti bio je degradiran te je bio prebačen u graničnu policiju.

Međutim, nakon što je dužnost načelnika PU istarske 2012. preuzeo Dragutin Cestar, Jovičić je "rehabilitiran" te je imenovan voditeljem Službe općeg kriminaliteta. Nakon uhićenja, odmah je udaljen iz službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:19