ZAUSTAVLJALI VOZAČE

Partner bivšeg policajca koji je optužen za Sabljino ubojstvo ide u zatvor: Zajedno patrolirali i tražili mito

U samo 15 minuta počinili su dva kaznena djela

Na fotografiji: Dorian Mraković

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što se bivši policajac, a sada zaštitar, Dorian Mraković, kojemu se inače sudi zbog pomaganja pri ubojstvu Tomislava Sablje, nagodio s USKOK-om te dobio 11 mjeseci dobrotvornoga rada, njegov bivši kolega iz policije Roman V., koji se pak nije želio nagoditi, prošao je puno lošije.

Roman V. je naime danas na zagrebačkome Županijskome sudu osuđen na djelomičnu uvjetnu zatvorsku kaznu zbog traženja mita od od vozača zatečenih u prekršajima u rujnu 2021. kada je u patroli zajedno s Mrakovićem u samo 15 minuta počinio dva kaznena djela. U zatvor će pak morati najmanje 10 mjeseci, dok mu je preostalih 10 mjeseci zatvora izrečeno uvjetno, s četverogodišnjim rokom kušnje.

Također sud je Romanu V. izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti policajca u trajanju od pet godina, no na njegovu policijsku karijeru to zapravo neće imati utjecaja jer je ona završena, odnosno trajno je udaljen iz službe.

Prema optužnici USKOK-a koju je sud danas ocijenio dokazanom, Mraković i Roman V. su u 16. rujna 2021. od 21:47 do 22 sata zaustavili dva automobila čije su vozače zatekli u prometnim prekršajima. Prvome vozaču su ponudili da plati pola kazne na licu mjesta, no kada je on odgovorio da nema novca kod sebe jer je student, Mraković mu je rekao da im da barem nešto novca za kavu. Kada je student odgovorio da nema pustili su ga.

Ubrzo su zaustavili i Krešimira B. u Mercedesu CL-500 te mu te mu ponudili da plati kaznu od 200 kuna jer je tijekom vožnje razgovarao na mobitel te se vozio tramvajskom prugom. Vozač je pak na to pristao te otišao do bankomata gdje je podigao taj iznos i predao ga Romanu V., a oni su ga pustili ne napisavši mu kaznu.

Zanimljivo je pak da je čitav događaj, uočivši policajce koji doslovce na cesti zaustavljaju vozače i šalju ih po novac, uočila i prijavila gošća iz obližnjeg kafića koja je nazvala policiju smatrajući da se na cesti odvija nešto sumnjivo. Nakon pokretanja postupka Mraković je napustio policiju te je počeo raditi u noćnome klubu Ritz gdje će u travnju 2023. sudjelovati u pucnjavi u kojoj je ubijen Tomislav Sabljo, a državno odvjetništvo će ga optužiti kao pomagača redaru Kristijanu Knegi zato jer mu je donio pištolj kojim će ovaj pucati u Sablju.

No, obojica su na zagrebačkome Županijskome sudu za Sabljino ubojstvo nepravomoćno oslobođeni, a nakon žalbe tužiteljstva na oslobađajuću presudu, čeka se odluka Visokoga kaznenoga suda. U kolovozu prošle godine, dok se nalazio u istražnome zatvoru zbog Sabljinoga ubojstva, Mraković je pak odlučio okončati postupak zbog mita zbog kojega je morao napustiti policiju te se nagodio s USKOK-om, a izrečena mu je kazna od 11 mjeseci zatvora zamijenjena radom za opće dobro.

Postupak se pak nastavio protiv Romana V. - koji je za razliku od Mrakovića tvrdio kako je Mraković sve zakuhao te da je mislio da će Mraković zaista naknadno napisati kaznu, a ne tražiti mito. No, sam Mraković koji je u nastavku postupka protiv bivšega partnera iz policije nakon nagodbe postao svjedok, takvu je obranu srušio, potvrdivši optužbe USKOK-a te rekavši kako nikako nisu niti mogli naknadno napisati kaznu jer nisu niti uzeli podatke od vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:52