SUĐENJE ZA MITO

Patolog Bosnar mora na psihovještačenje

Utvrdit će se jesu li točne tvrdnje riječkog patologa Bosnara da je zbog bolesti supruge u teškom psihičkom stanju zbog kojeg ne može pratiti sudsku raspravu
 Vedran Karuza / NOVI LIST / CROPIX

KARLOVAC - Riječki patolog Alan Bosnar, osumnjičen da su mu podređeni kolege pet godina morali davati mito, bit će po nalogu karlovačkog Županijskog suda podvrgnut psihijatrijskom vještačenju, kojim će se utvrđivati jesu li točne njegove tvrdnje da je zbog bolesti supruge u teškom psihičkom stanju zbog kojeg ne može pratiti sudsku raspravu.

Zbog takve njegove obavijesti sudsko ročište u četvrtak je odgođeno, a s obzirom da je ovo druga odgoda (prvi put je Bosnar tražio da se iz postupka izuzme zamjenica ravnatelja Uskoka Sajonara Čulina, što Vrhovni sud nije odobrio), sudac Ante Ujević odlučio je Bosnara podvrgnuti psihijatrijskom vještačenju.

Ujević je Hini izjavio da će se vještačenje, s ocjenom je li Bosnar spreman pratiti raspravu ili je riječ o pokušaju opstruiranja postupka, provesti u Karlovcu ili Zagrebu, ali ne u Rijeci, jer treba izbjeći situaciju da vještačenje provode njegovi kolege liječnici.

Bosnarova odvjetnica Ružica Spasojević odbacila je mogućnost da njezin branjenik odugovlači sudski postupak. "Da znate u kakvom je stanju supruga mog branjenika ne bi me to ni pitali. Teško da bi se mi igrali sa suđenjem kada je gospodin Bosnar pod jamstvom, a zbog kršenja obveza iz jamstva može se ići ponovno u istražni zatvor, što nama ne pada na pamet riskirati. On je na bolovanju, ima medicinsku dokumentaciju iz kojeg se vidi da je bolestan, da je dugogodišnji dijabetičar, a pogoršano zdravstveno stanje njegove supruge djeluje na njega tako da uistinu nije raspravno sposoban", rekla je Spasojević.

Naglasila je kako nema potrebe zbog pripreme obrane odugovlačiti postupak, ali da se on ne može ni nastaviti ako je njezin branjenik u takvom stanju da se ne može skoncentrirati na tijek suđenja.

Riječkim patolozima Alanu Bosnaru i Miranu Čoklu sudi se na karlovačkom Županijskom sudu jer su njihove kolege Valter Stemberga i Dražen Cuculić, kao Uskokovi pouzdanici, prijavili Bosnara za korupciju, nakon čega je, po optužnici, uhvaćen u primanju mita s označenim novčanicama.

Bosnaru se sudi za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti, a njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita. Po optužnici Bosnar je primio ukupno 118.000 kuna mita od Čokle, 117.800 od Cuculića te 101.000 kuna od Stamberge. Primio je navodno i 250.770 kuna s osnove zloporabe položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog djela plaća djelatnika Zavoda, koji nisu sukladni s mjesečnim izvješćima o učinku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:21