SKANDAL U SLAVONIJI

Pedofil u dječjoj ustanovi: ‘Prvo smo se užasnuli, a onda povukli kočnicu. Bio je izvrstan radnik‘

‘Dovodio je ovdje i svoju djecu, koji su se igrali dok je on radio. Baš smo bili zadovoljni s njim‘, priča jedan od čelnika Udruge

Ilustracija

 Robin Beckham/Beepstock/Alamy/Profimedia/Robin Beckham/Beepstock/Alamy/Profimedia

Prije pet godina muškarac iz Slavonije optužen je za spolno zlostavljanje i iskorištavanje djeteta mlađeg od 15 godina, konkretno svoje, tada 10-godišnje, pokćerke. Prije nešto više od godinu dana pravomoćno mu je potvrđena presuda kojom je osuđen na 11 mjeseci zatvora, koji su mu zamijenjeni radom za opće dobro. A, onda je u travnju ove godine počeo odrađivati kaznu, ni manje ni više, nego u Udruzi za rad s djecom s posebnim potrebama! Tamo ga je, naime, uputio nadležni Probacijski ured. Muškarac je dolazio uredno na posao, popravljao opremu u dječjem parku, ogradu, bojao sprave, kosio travu... Nitko u Udruzi nije znao za što je osuđen.

- Imamo suradnju s Probacijskim uredom već nekih 5-6 godina i nikada nije bilo problema, a nama je puno pomoglo, jer imamo velik prostor kojeg treba održavati, što udrugama nije baš jednostavno. Što se tiče osuđenika, mi nikada ne znamo za što su oni osuđeni. Tu je važno napomenuti, bez obzira na ovaj aktualni slučaj, da osuđenici nikada nisu u kontaktu s djecom. Dakle, ni u konkretnom slučaju nismo znali za što je čovjek osuđen, a on se pokazao kao besprijekorno dobar radnik. Slagao bih kada bih sada govorio drugačije. Često je i samoinicijativno popravljao neke stvari koje bi primijetio da su se pokidale... Dovodio je ovdje i svoju djecu, koji su se igrali dok je on radio. Baš smo bili zadovoljni s njim – priča nam jedan od čelnika Udruge, kojega je ipak svo vrijeme nešto kopkalo, pa je nakon neka tri tjedna odlučio sam provjeriti što je muškarac, kojeg im je Probacijski poslao, zapravo učinio.

- Kada sam saznao da je osuđen zbog pedofilije na prvu sam se užasnuo. Odmah sam kontaktirao Probacijski i pitao ih kako su nam mogli poslati tog čovjeka. Oni su se ispričali, kazali da im je žao... te su kazali da će ga odmah povući. No, ja sam tada, čisto iz nekih ljudskih razloga odlučio povući kočnicu. Ponavljam, taj čovjek nikada nije bio u doticaju s nijednim djetetom koje bi dolazilo u udrugu, bio je odličan radnik i kazao sam ljudima u Probacijskom da ću ja preuzeti odgovornost za njega, a oni su se složili. Kad je sljedeći put došao, obavio sam s njim ‘ulični razgovor‘ i kazao mu da će sa mnom imati posla i problema ako samo primijetim da radi nešto neprimjereno. Smatrao sam da čovjeku treba dati šansu i preuzimam za to punu odgovornost, iako ga nikada prije nisam vidio niti sam ga poznavao, niti me je ičime zadužio. Jednostavno, to je bila moja ljudska gesta. On mi se na to samo skrušeno zahvalio što sam mu ukazao povjerenje – kazao nam je čovjek iz ove slavonske udruge.

No, priča je došla do medija, koji su se počeli raspitivati o ovom slučaju, pa je Probacijski ured prošloga tjedna povukao osuđenika s rada iz ove Udruge.

- To je njihova odluka i mi je poštujemo, ali ja samo još jednom moram ponoviti da nismo s njim imali nikakvih problema te da nikada nije bio tamo u vrijeme dok su bila djeca – zaključio je čelnik udruge. Javnost, pak, zanima kako je moguće da je do ovoga uopće došlo? Kako je muškarac osuđen za pedofiliju završio na radu za opće dobro u udruzi koja skrbi o djeci i to o djeci s posebnim potrebama? Odgovore iz Ministarstva pravosuđa i uprave čekamo.

Malenica: ‘To je neshvatljivo i neprihvatljivo‘

Ministar pravosuđa Ivan Malenica komentirao je slučaj pedofila u udruzi za djecu, prenosi Dnevnik.hr.

"To je neshvatljivo i neprihvatljivo. Poduzet ćemo mjere da se to ne dogodi", rekao je.

"Ako utvrdimo da je došlo do greške, sankcija će biti", odgovorio je na pitanje hoće li koga kazniti za takvu odluku.

"Ovdje je riječ o pogrešci koja se dogodila u sustavu. Očito je došlo do greške, osoba je poslana tamo gdje nije trebala biti poslana", rekao je Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 10:32