OPRALI MILIJUNE

'PERAČI NOVCA' ŽIVJELI SU KAO LORDOVI Pogledajte kakvu velebnu vilu su posjedovali tata i sin Gale!

 Google Earth / EPH

Glavni osumnjičenici za dosad nezabilježen slučaj enormnog pranja novca u Hrvatskoj, čak 638 milijuna kuna, Ivan (36) i Ante (59) Gale završili su na mjesec dana u Remetincu, isto kao i još devetero njihovih suradnika.

Istražni zatvor određen je i Antoniju (35) i Peji (52) Iviću, “vlasnicima” 280.000 eura i dva kilograma zlata ukradenog prije tjedan dana iz policije u Heinzelovoj ulici, koji su se jučer ipak predali policiji. Oni su oko 13 sati uhićeni na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pri ulasku iz BiH u Hrvatsku. Policija ih je potom prebacila u zagrebački zatvor Remetinec.

‘Pretresli’ imovinu

Od ukupno 15 osumnjičenika, samo j e dvoje pušteno da se brani sa slobode.

Istražitelji su u međuvremenu “pretresli” imovinu svih osumnjičenika i ustanovili da pojedini od njih, prije svega otac i sin Gale, osumnjičeni kao organizatori zločinačkog udruženja, posjeduju nekretnine velike vrijednosti. Prema podacima do kojih su istražitelji došli, njihova imovina i ona članova njihove obitelji procjenjuje se na više od deset milijuna kuna.

Riječ je ponajprije o kućama u Zagrebu, a vlasnici su i nekretnine na moru, u Rogoznici. Jedna od kuća, površine 200 metara četvornih, na zemljištu je od nepunih 500 kvadrata, u Ulici Veselišće, na adresi prebivališta osumnjičenika.

Velika vrijednost

No, u neposrednoj blizini te kuće velebno je zdanje, vila s popratnim objektima, među kojima je i “stražarska” kućica na ulazu u ograđeno dvorište.

Nekretnina se proteže na dva kućna broja u Ulici Remete, na uređenom zemljištu površine 3309 četvornih metara.

I osumnjičeni Ivići imaju nekretnine velike vrijednosti u svome vlasništvu.

Istražitelji su utvrdili da posjeduju stambenu zgradu na Vukomercu, gdje su i prijavljeni, manju obiteljsku kuću u susjednoj Kanfanarskoj ulici te poslovni prostor na Rudešu u Zagrebu.

Osim toga, vlasnici su apartmana od oko 150 metara četvornih u Bolu na otoku Braču.

Budući da pronađena imovina, kako obitelji Gale, tako i obitelji Ivić, ne odgovara njihovim zakonitim prihodima, USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio blokadu spomenutih nekretnina do okončanja kaznenog postupka.

Sastanci s Ginom

Zasad nije bilo moguće doznati kako napreduje istraga vezana za vlasnike i odgovorne osobe talijanskih tvrtki koje su, pod krinkom navodnog otkupa zlata i drugih plemenitih metala, uplatile spomenutih 638 milijuna kuna na račune mreže hrvatskih tvrtki pod kontrolom osumnjičenika. Riječ je, podsjetimo, o tvrtkama Italpreziosi, Gianluca Ciancio, JM Gold i Cormas. Tko je točno i otkuda njima upravljao te davao naloge za sporne transakcije, nije posve jasno. Istražitelji su, prateći i prisluškujući osumnjičene, sada uhićene osobe iz Hrvatske, utvrdili da su glavni igrači često putovali u Italiju i sastajali se s izvjesnim Ginom.

Zabilježeni su i brojni telefonski razgovori s istom osobom. U tim razgovorima su se, kako neslužbeno doznajemo, spominjali iznosi više stotina tisuća eura koji su najprije uplaćivani na račune tvrtki u Hrvatskoj, a osumnjičeni su ih u kratkom roku transferirali dalje te podizali u gotovini i onda, kako se sumnja, vraćali Ginu i njegovim kompanjonima u Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:06