NA TJEDAN DANA

Pernar pušten na slobodu, sudac mu izrekao zabranu pristupa školama

​Ivan Pernar je popodne uhićen nakon što je policija dobila poziv ravnatelja škole pred koju je stigao

Ivan Pernar

 Željko Puhovski/CROPIX

Sudac Općinskog prekršajnog suda u Splitu izrekao je u srijedu bivšem saborskom zastupniku Ivanu Pernaru mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na tjedan dana te je pušten na slobodu.

Pernara je splitska policija danas popodne privela, uz optužni prijedlog, na Općinski prekršajni sud u Splitu zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i narušavanju javnog reda i mira.

​Sudac mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na razdoblje od tjedan dana.

Pernar je o tome objavio status na društvenoj mreži na kojoj govori koju je kaznu dobio. Prema Pernarovim riječima sud je odlučio da će naknadno donijeti odluku o ispitivanju svjedoka​, točnije hoće li utvrđivati činjenice i okolnosti vezane za ​taj slučaj​.

​Ivan Pernar je popodne uhićen nakon što je policija dobila poziv ravnatelja škole pred koju je stigao, a provedenim kriminalističkim istraživanjem ​je utvrđeno da je u utorak 13 sati u zoni odgojno-obrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje​, kazali su u policiji.

​Tamo je održao ​mirno javno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Na ​okupljanju ​je organizirao i održao ‘natjecanje u izdržaju i sklekovima‘ u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio. ​

Policija kaže i kako su utvrdili da je na tom okupljanju na kojem su se još uvijek nalazili učenici, došlo i do narušavanja javnog reda i mira ​tako što je iz skupine koja se okupila bačeno više jaja prema tri osobe.​ Uz sve to je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojno​-obrazovne ustanove u Splitu​ da bi u srijedu u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu​.

​Sumnjiči ga se da je u cilju promicanja osobnih ciljeva iskoristio osobe mlađe životne dobi - srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije​. Time je narušio javni red i mir​ i izazvao zgražanje većeg dijela javnosti​ jer je snimljene sadržaje s okupljanja na kojima se nalaze učenici objavio na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 10:08