CSI DOKAZI UBOJSTVA

Pet nadzornih kamera otkrilo trojku koja je iz koristoljublja nasmrt pretukla 80-godišnjaka

Ključne su bile kamere gradskog nadzora, u pekarnici, baru, na državnoj ustanovi, ali i na naplatnim kućicama HAC-a
Ivan Todorović (49) i Slobodan Brauer (32), obojica iz Sremske Mitrovice, u bijegu su, a trećeoptuženi Slavko Todorović je u Remetincu

Nadzorne kamere iz Mlinara na Savskoj cesti 120, gradske nadzorne kamere koje pokrivaju Savsku cestu kod Ministarstva branitelja na Trgu Nevenke Topalušić, kamere iz Teacher’s bara na Savskoj, Ministarstva branitelja, snimke kamera HAC-a, ispisi prelazaka granice.

Sve su to samo neki od CSI dokaza na kojima su “pala” trojica osumnjičenih za prošlogodišnje teško ubojstvo 80-godišnjeg Aleksandra Kurtovića, koji je nasmrt premlaćen u odvojenom objektu kuće na Savskoj 76.

Međutim, od trojice optuženih suđenje će u zatvoru dočekati samo trećeoptuženi državljanin Srbije Slavko Todorović, koji je u zatvoru u Remetincu jučer “proslavio” 54. rođendan, dok su dvojica njegovih sunarodnjaka, prvooptuženi Ivan Todorović (49) i drugooptuženi Slobodan Brauer (32), obojica iz Sremske Mitrovice, u bijegu i nedostupni su hrvatskom pravosuđu. U međuvremenu, nekoliko su puta promijenili imena i pitanje je kada će i hoće li ih uopće sustići ruka pravde za ono što su učinili nemoćnom 90-godišnjaku.

Udarci u glavu

Njih trojica banuli su 7. ožujka pola sata iza ponoći kod Aleksandrova brata Milana i tražili ga da im posudi novac, ali kad im je on rekao da novca više nema, odveo ih je do svojeg brata koji stanuje u odvojenom objektu i tražili su od njega novac. On im je odbio dati novac, a onda je krenula tortura. Prije toga Slavko Todorović vratio se do Milana Kurtovića i zadržavao ga kako ne bi otišao pomoći bratu, a Aleksandra su Ivan Todorović i Slavko Brauer vezali remenom i konopcima za ruke i noge. Tupotvrdim predmetom najmanje su ga deset puta udarili u glavu i ispitivali ga gdje je novac. Otišli su bez plijena sa Slavkom Todorovićem koji je sprečavao Milana Kurtovića da ode pomoći bratu, koji je od posljedica teških batina umro 25. lipnja prošle godine.

Prizor na mjestu brutalnog premlaćivanja bio je stravičan. Krv, razbacane stvari... Policija se dala u potragu za počiniteljima. Osim bratova iskaza, zagrebački su kriminalisti “poskidali” sve nadzorne kamere s objekata i javnih površina na Savskoj cesti.
I klupko zločina počelo se odmotavati. Prvo je na snimci koja pokriva Savsku cestu dan uoči zločina, 6. ožujka 2019., u 5.14 sati uočen srebrni Nissan koji se parkira kod kućnog broja 120 i vidi se kako iz njega izlaze tri muškarca.

Nakon toga nadzorna kamera u Mlinaru snima ih kako ulaze u pekarnicu i potom izlaze. Zatim ih preuzimaju gradske kamere, koje snimaju Nissan kako odlazi Savskom i u Vukovarskoj skreće desno te se polukružno okreće na prvom semaforu i vraća na Savsku, a onda skreće na Gagarinov put. Dok je prolazio Savskom, srebrni Nissan već ima identitet - kamere su snimile srbijanske oznake SM 059 PA (Sremska Mitrovica).

Na dan brutalnog ubojstva u dijelu kuće u kojoj je živio Aleksandar Kurtović, gdje je nađeno i remenje i užad kojim su ga vezali, kamere s Teacher’s puba snimile su trojicu kako dolaze Gagarinovim putom prema Savskoj, a uhvatile su ih u tom trenutku i nadzorne kamere Ministarstva branitelja.

Novi identiteti

Osim CSI dokaza vještačenja, brat premlaćenog Aleksandra, Milan Kurtović, ispričao je da je s bratom Aleksandrom i sestrom Anom živio u maloj prizemnici na Savskoj. Njihova sestra Ana ogromne je površine zemljišta prodala ruskim poduzetnicima u Crnoj Gori, za što je svatko dobio po 150.000 eura. Sve je, međutim, krenulo po zlu kad je na okretištu tramvaja na Črnomercu upoznao izvjesnog Peru koji je tamo prodavao tekstil i počeo mu posuđivati novac.

Međutim, novac mu Pero nije vraćao, nego je vraćanje uvjetovao novom posudbom i tako je Milan Kurtović upao u “igru” koja je njegova brata stajala života. Na bankovnim računima Aleksandra Kurtovića, koji je s bratom i sestrom živio u trošnoj kućici na Savskoj od 52 četvorna metra, nakon smrti je ostalo oko 180.000 eura i 52.000 kuna. Aleksandar Kurtović, nakon što je brutalno premlaćen, pao je u komu. Neko je vrijeme bio u KB-u Sestre milosrdnice, a potom u bolnici za palijativnu skrb u Ogulinu.

Optužnica protiv trojice muškaraca koji su ga premlatili nedavno je potvrđena, a za prvookrivljenim i trećeokrivljenim Ivanom Todorovićem i Slobodanom Brauerom 30. kolovoza prošle godine izdani su europski uhidbeni nalozi. Njih dvojica trenutno s novim identitetima žive u Srbiji.

Odsutnost

Slobodan Brauer sada se zove Emilio Nikolić, a prije se zvao i Slobodan Arifović i Slobodan Jovanović. Ivan Todorović prije se zvao i Ivan Milić i Marko Tododrović, a u strahu da ga Austrija, gdje je privremeno boravio, ne izruči Hrvatskoj, tu je zemlju napustio 3. srpnja prošle godine i zrakoplovom se vratio u Hrvatsku. Njima dvojici sudit će se u odsutnosti. U Hrvatskoj će se suditi samo Slavku Todoroviću koji će se uskoro suočiti s CSI dokazima koji su ga i doveli na optuženičku klupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:53