OPTUŽENI ZA KRAĐU

Petorka i maloljetnik mislili da kradu marihuanu, a zapravo ukrali industrijsku konoplju

Policija je u zoni zagrebačke petlje Jankomir usred noći uočila vozilo koje im se, ispostavit će se opravdano, učinilo sumnjivim

Plantaža industrijske konoplje

 Jure Miskovic/

Kad su djelatnici VI. policijske postaje patrolirajući zonom zagrebačke petlje Jankomir pod okriljem noći, točnije u 3.20 sati uočili bijelu teretnu Opel Astru čiji je stražnji dio ‘potonuo‘, sasvim opravdano su krenuli u akciju.

Vozilo su zaustavili te u prednjem dijelu uočili dvoje putnika dok je u tovarnom prostoru bilo još njih četvero ali i počupanih 25 grana koje su mirisom i izgledom nalikovale konoplji. Toksikološkim vještačenjem oduzete biljne materije je otkriveno da su cvjetni vrhovi industrijske konoplje sorte Carmagnola koja sadrži 0,24% tetrahidrokanabinola.

Ubrzo se slučaj raspetljao jer je sutradan zaprešićka, pak, policija zaprimila poziv očajnog vlasnika konoplje M.Z. koji je dojavio da mu je netko ukrao 100 stabljika industrijske konoplje koju uzgaja na ograđenom polju. Lopovi su žicu koja ograđuje polje na jednom dijelu djelomično demontirali i savili prema dolje kako bi ušli u polje i posvetili se noćnom rezanju, za sobom su u mrklom mraku zaboravili vrtlarske škare sa puknutim vrhom oštrice, a uz njih i odbačeni snop namotanih vreća za smeće.

Četvorica od petorice su, svaki na svoj način, doživjeli posjet polju i količinu obranog.

- Po nas je došao Ahmet autom te nas pitao hoćemo li se s njime ići provozati pa smo otišli ja, Bajram, Dino, Ardit i maloljetnik. Kad smo došli do Zaprešića, oni su izašli van, a ja sam ostao sjediti u autu jer sam se bojao mraka, dok je Bajram ostao vani uz auto. Nešto kasnije su se dečki vratili do auta sa granama i rekli da je to konoplja. Kasnije nas je zaustavio policijski auto i konoplju nam oduzeo – pravdao se pred tužiteljima Albert M. Njegov prijatelj Ahmet je, pak, rekao da su se tu večer išli provozati s prijateljem koji je kupio auto te da su se odvezli do neke marihuane koju su počupali, "ali svega četiri, pet biljaka, ne više".

-Točno je da smo uzeli marihuanu s tog polja, ali do tamo smo došli sasvim slučajno jer smo se izgubili na cesti. I pobrali smo svega pet, šest biljki – branio se, pak, Dino S. Bez oklijevanja je, pak, Ardit S. priznao da im je Albert rekao za to polje pa su prerezali žicu i uzeli 15, a možda i 20 stabljika konoplje. Bajram M., od kojeg je oduzeto na kraju 25 grana marihuane, se branio šutnjom. Tužiteljstvo zbog teške krađe za jednog od njih traži šest mjeseci zatvora, a za ostale uvjetne sankcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:02