OBRAČUN U CENTRU ZAGREBA

PETRAČ JE NAPADNUT ZBOG SUKOBA STAROG DVA DESETLJEĆA? Za premlaćivanje se sumnjiči nećak 'kralja poker aparata' koji je ubijen na Cvjetnom trgu 2001.

 
Hrvoje Petrač (gore lijevo), očevid ispred Esplanade (gore desno), očevid na mjestu likvidacije Vjeke Sliška na Cvjetnom trgu 2001. godine koja se dogodila usred dana
 CROPIX

- Hvala na brizi, ali ne bih želio davati nikakve izjave. Lijepi pozdrav - odgovorio nam je u nedjelju u poruci pretučeni poduzetnik Hrvoje Petrač (64), kojega je, prema policijskim sumnjama, večer prije ispred hotela Esplanade napao 29-godišnji Vjeko Sliško. Vjeko Sliško, sin Marka Sliška i nećak Vjeke Sliška, ubijenih 2003. odnosno 2001. godine, mladić kojeg se sumnjiči za nanošenje teške tjelesne ozljede Petraču, jutros je oko 8 sati ušetao u zgradu policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici. Opširnije o tome pročitajte OVDJE

Policija je o događaju u nedjelju rano ujutro šturo izvijestila navodeći da je Sliško prišao Petraču te ga nakon kratkog razgovora napao.

- Dana 12. listopada oko 22.30 sati u Mihanovićevoj ulici hrvatskom državljaninu u dobi od 64 godine na ulici se prilikom parkiranja kratko obratio nepoznati muškarac. Nakon što mu se obratio, fizički ga je napao te ga teško ozlijedio. Liječnička pomoć teško ozlijeđenom muškarcu pružena je u KBC-u Zagreb, a za počiniteljem koji se dovodi u vezu s ovim događajem policija intenzivno traga - izvijestila je policija.

Slučajan susret

Ovo priopćenje policije u osnovnim se crtama podudara s informacijama koje smo o samome događaju dobili od drugih, neslužbenih izvora upoznatih sa slučajem. Prema tim informacijama, Petrač i Sliško su se te večeri slučajno zatekli na istome mjestu jer su trebali prisustvovati različitim događajima u hotelu Esplanade. Prema našim informacijama, Sliško je pred hotel došao neposredno prije Petrača te je čekao da mu osoblje Esplanade odveze automobil. U tom trenutku svojim je automobilom došao Petrač. Vidjevši ga, Sliško mu je prišao, unio mu se u lice i pitao ga: “Znaš li ti tko sam ja?”.

Budući da ga Petrač navodno ne poznaje, počelo je naguravanje i Petrač je Sliška udario u glavu.

Međutim, puno mlađi Sliško silovito mu uzvraća i Petrač izvlači deblji kraj. Za razliku od prvih informacija, prema kojima je Hrvoje Petrač zadobio prijelom obje noge, kako smo u nedjelju otkrili, ozljede nisu toliko dramatične, no Petrač jest zadobio prijelom potkoljenice, ali to se dogodilo pri padu. Od Sliškovih udaraca zadobio je i potres mozga, a navodno su mu natučena i rebra jer ga je Sliško još udario nekoliko puta.

Prema nekim informacijama, u naguravanju i tijekom tučnjave Sliško je također navodno ozbiljno zaprijetio Petraču. Sliško je zatim sjeo u svoj automobil te se odvezao, a Petrač je prevezen u bolnicu, gdje je u ponedjeljak podvrgnut operaciji.

zagreb, 220301
ubojstvo -cvjetni trg,ispred kic-a
foto:drazen kokoric
-desk-
ubojstvo_kic22203-desk
vjeko slisko
Dražen Kokorić
Pokojni Vjeko Sliško, 'kralj poker-aparata', kako su ga mediji nazivali, ubijen je u poznatoj likvidaciji na Cvjetnom trgu 2001. usred bijela dana.

Kakvi su motivi naveli 29-godišnjeg Sliška da napadne Petrača, kojega osobno ne poznaje, može se samo naslutiti. Naime, premda nikakvi kazneni postupci u tom smjeru nikad nisu pokrenuti te ne postoje nikakvi relevantni dokazi za nešto takvo, niz informacija upućuje na to da Sliško smatra Petrača na neki način odgovornim za ubojstva svojega oca i strica.

Pokojni Vjeko Sliško, “kralj poker-aparata”, kako su ga mediji nazivali, ubijen je u poznatoj likvidaciji na Cvjetnom trgu 2001. usred bijela dana. Neposrednog izvršitelja njegova ubojstva, umirovljenog časnika specijalnih postrojbi HV-a Jamesa Martyja Cappiaua, odmah nakon ubojstva ubio je Sliškov tjelohranitelj Ivica Bertić. Istraga ubojstva je kao Cappiauove pomagače detektirala Samira Ivoševića te bivšeg djelatnika SIS-a Marka Nikolića, koji su za to osuđeni na 13, odnosno 12 godina zatvora. Ivošević je kaznu odslužio, a Nikolić je osuđen u odsutnosti jer je nakon ubojstva napustio Hrvatsku te se od tad, skoro dva desetljeća skriva, navodno na području Južne Amerike.

Nepoznati naručitelj

Za razliku od izvršitelja koji su pravomoćno osuđeni, naručitelja ubojstva policija nikada nije uspjela identificirati.

Međutim, na suđenju protiv tzv. zločinačke organizacije u Remetincu neki od svjedoka tužiteljstva su iznosili svoje informacije o mogućim naručiteljima ubojstva te su kao šefa navodne mafije prozivali upravo Hrvoja Petrača, premda tadašnji postupak protiv njega nije vođen. Stariji brat ubijenog Sliška, Marko (otac 29-godišnjeg Vjeke Sliška, op. a), kao svjedok je u navedenom postupku u travnju 2002. rekao da ga je Marko Nikolić nazvao na telefon te mu rekao da iza ubojstva njegova brata stoje ljudi iz državnog vrha te da je likvidaciju naručio Hrvoje Petrač.

zagreb, 230103
ubojstvo - ubijen marko slisko
foto: boris beribak
-crn-
-desk-
Boris Beribak
U siječnju 2003. ispred svojeg motela u Zagrebu, u klasičnoj sačekuši, ubijen je i Sliškov brat Marko, otac 29-godišnjeg Vjeke Sliška

Petrača, koji nije bio optužen u navedenom postupku, kao osobu koja ima veze s ubojstvom Vjeke Sliška na suđenju su tad spominjali i drugi svjedoci, uglavnom osobe bliske braći Sliško, no u pravilu se radilo o iskazima po čuvenju, koje nije bilo moguće nikako provjeriti. Međutim, javni pogovor o tome da je Hrvoje Petrač organizator ubojstva bio je stvoren.

Sačekuša

U siječnju 2003. ispred svojeg motela u Zagrebu, u klasičnoj sačekuši, ubijen je i Sliškov brat Marko, otac 29-godišnjeg Vjeke Sliška. U navedenom slučaju ni ubojice ni navodni naručitelji nikad nisu otkriveni te je slučaj otvoren do današnjeg dana s vrlo malim izgledima da će biti riješen. U međuvremenu su se povremeno ponovno pojavljivale informacije o Petračevoj povezanosti s ovim ubojstvima, međutim, ponovno se radilo o poluinformacijama koje bi se s vremena na vrijeme kroz iskaze svjedoka pojavljivale na suđenjima, a ponekad o čistim izmišljotinama.

Kad je u proljeće 2008. u BiH uhićen “sitni” pljačkaš pošti iz Srbije Đorđe Vasiljević Atila, vlastima BiH je, u namjeri da spriječi izručenje Srbiji, natuknuo da je s jednim Petračevim suradnikom sudjelovao u ubojstvu Marka Sliška te je policiji u zamjenu za zaštitu nudio te podatke. Inače je nudio i podatak o tome da je angažiran za likvidaciju Milorada Dodika i slično. Naravno, provjerama tih podataka utvrđeno je da Vasiljević ne govori istinu, međutim, priča se još jednom zakotrljala u medijima.

Novi nastavak te priče pojavio se 2011. na suđenju Nikici Jelaviću za ubojstvo Zorana Dominija, na kojem je na kraju Jelavić pravomoćno oslobođen. Šogor ubijenog Vjeke Sliška Mijo Kovčo izjavio je da ga je Vladimir Zagorec, u međuvremenu osuđen za aferu dragulji, 2007. pozvao u Beč, gdje se umirovljeni general tad nalazio te mu rekao da iza ubojstva njegova šogora Vjeke Sliška stoji Petrač.

Sud je, pak, nakon Kovčina iskaza kao svjedoka pozvao i Zagorca, koji je u tom trenutku bio na odsluženju kazne u aferi dragulji, no Zagorec je sve to demantirao rekavši da je Kovčo zvao njega na sastanak u Beč te da je sam počeo pričati da zna tko stoji iza ubojstva Vjeke Sliška, a da on o tome uopće nije želio govoriti i da je prekinuo razgovor.

Zagreb, 121019.
Antuna Mihanovica.
Pred Hotelom Esplanade sinoc je pretucen Hrvoje Petrac.
Na fotografiji: ocevid.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Policijski očevid ispred Esplanade

Tko je Vjeko Sliško (29): Likove ubijenog oca i strica tetovirao si je na torzo

Nasilni ispadi, nekontrolirana vožnja i na kraju, pucanje iz kalašnjikova po jednome noćnom klubu naslovi su koji su se u rubrikama crne kronike pojavljivali u posljednjih desetak godina vezanih za sad već skoro tridesetogodišnjeg Vjeku Sliška. Brutalne nasilne likvidacije njegova strica 2001., a pogotovo njegova oca dvije godine kasnije, tad još maloljetnome Slišku odredile su život.

Neki od Sliškovih poznanika rekli su nam da mu je upravo osveta onima koje smatra odgovornima za ubojstvo svojih najbližih bila jedna od glavnih želja u životu. Da se ne radi samo o pričama, govori činjenica da si je likove svojeg oca i strica tetovirao na torzo kako bi ga stalno podsjećali na njih. Prije 12 godina, u proljeće 2007., tad tek punoljetni Vjeko Sliško osumnjičen je da je skrivio trostruki sudar te da se s prijateljem dogovorio da umjesto njega preuzme odgovornost za nesreću.

Mediji su ponovno zabilježili da je 2011. sudjelovao u tučnjavi u restoranu NK Tekstilac, gdje je s prijateljima bio na proslavi rođendana. Međutim, najozbiljnije djelo za koje je bio osumnjičen dogodilo se 2014., kad je iz kalašnjikova pucao po staklu noćnog kluba Green Gold na Radničkoj cesti. Kako je utvrđeno, Sliško se te večeri, želeći ući u klub, posvađao s redarima koji su ga izbacili, no ubrzo se s nekoliko prijatelja vratio s automatskom puškom u rukama te zapucao po klubu.

Na sreću, u pucnjavi nitko nije bio ozlijeđen, a Sliško je zbog ugrožavanja života gostiju bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu. Nakon incidenta u Green Goldu ime mladog Sliška više se nije pojavljivalo u medijima, a prema izjavama nekih od njegovih poznanika, bio se primirio i okrenuo ugostiteljstvu. Navodno je pokrenuo i proizvodnju ekološkog meda i vlasnik je prilično posjećenog lokala na Kozari boku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:05