NOVE OPTUŽBE

Pevec lani izašao iz zatvora, no sad mu prijeti povratak iza rešetaka: Doznajemo o čemu je riječ

Pevec se branio šutnjom, a prijavu Općinskom državnom odvjetništvu inicirala je tvrtka Pevec
Zdravko Pevec
 Ranko Šuvar/Cropix

Krajem prošle godine, nakon što je izašao iz zatvora Lipovice gdje je odslužio 11-mjesečnu zatvorsku kaznu, bivši vlasnik najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Zdravko Pevec (67) na Facebooku je napisao: "Napokon slobodan čovjek". No, već mu je tada za vratom ponovno puhalo državno odvjetništvo koje je protiv njega podiglo još jednu optužnicu zbog dva kaznena djela - krivotvorenja isprava i sprečavanja dokazivanja. Za Peveca tužiteljstvo ovaj put traži godinu dana zatvora.

Osječko tužiteljstvo optužnicom mu stavlja na teret da je 22. veljače 2018. pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo neistinito prikazao autorsko pravo na ime Pevec, kao i na slogan "Pevec - Kupujte s osmijehom" sa stiliziranim pijetlom. Učinio je to, uvjereni su tužitelji, nakon što je na neutvrđeni način pribavio presliku neistinito sačinjenog Sporazuma između sebe i bjelovarske tvrtke Pevec (danas Pevex Sesvete) od 6. listopada 2003., a kojim dozvoljava da njegovo prezime Pevec koristi tvrtka kao i povezana poduzeća.

Branio se šutnjom

Tužiteljstvo smatra da takav sporazum nikada nije postojao, a iako je to znao, posrnuli poduzetnik je 22. veljače 2018., navodi se dalje u optužnici, prilikom pokretanja upravnog postupka pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo priložio ga je zahtjevima za proglašenje triju žigova ništavnima i prigovoru na objavljenu registraciju žiga.

Tim drugim potezom serviranja krivotvorenog dokaza imao je za cilj spriječiti dokazivanje u upravnom postupku koji je zastao upravo zbog iskazane sumnje u vjerodostojnost priloženog sporazuma. Naime, original sporazuma ne postoji, nego samo preslike koje je jedno odvjetničko društvo predalo u spis po Pevecovu nalogu.

Zdravko Pevec u tužiteljstvu se branio šutnjom, a prijavu Općinskom državnom odvjetništvu inicirala je tvrtka Pevec 1. lipnja 2018. te su provedeni izvidi.

- U arhivama trgovačkog društva Pevex ne postoji original niti kopija predmetnog sporazuma, niti je ikome od zaposlenika poznato da je takav sporazum ikad sačinjen ili da bi postojao. Također, nemaju saznanja ni o autoru slogana 'Kupujte s osmijehom' - posvjedočili su u tužiteljstvu predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, njegova pomoćnica za pravne poslove Renata Duka i još jedan svjedok. A iz preslike kartona deponiranih potpisa vidljivo je da su 2003. jedini ovlašteni potpisnici Peveca bili Zdravko i Višnja Pevec.

Ogorčen zbog progona

U prilog Zdravku Pevecu, tijekom istrage, nije išla ni presuda Trgovačkog suda iz travnja 2016. povodom njegove tužbe protiv Peveca radi povrede autorsko-imovinskog prava. Sud je, naime, taj Pevecov tužbeni zahtjev bio odbio, a u njemu točnije niti u jednom dokumentu Pevec tom prilikom nije spomenuo sporni sporazum za koji tužiteljstvo tvrdi da je krivotvoren jer da ga je imao, uvjereni su, u protivnom bi se njime sigurno koristio.

Zdravko Pevec, koji nam se na poziv javio s ljetovanja na moru, ogorčen je novim progonom tužiteljstva.

- Znam za optužnicu i da je bila vraćana na doradu, ali ne znam je li nova stigla ili je odbačena. Na mene se kontinuirano ide đonom. Branio sam se šutnjom. Zašto? Zato što, dok sam bio u Lipovici, zvali su me u Državno odvjetništvo na ispitivanje zbog neke prijave, ali bez konkretnih podataka. Sporan im je dokument iz 2003. godine. Ne znam što bih rekao jer odakle kopija ako original ne postoji? Žele mi stvoriti nervozu. Jeste li vidjeli da optužnicu vodi osječko tužiteljstvo? I kažete da je optužnica stigla na sud u Zlatar?

Pa kakve veze ja imam s ta dva grada jer tvrtka je iz Bjelovara, baš kao i moje prebivalište - rekao je za Jutarnji Zdravko Pevec. Na upit boji li se novog sudskog postupka i eventualnog povratka u zatvor, Pevec odgovara: "Ne bojim se. Nemam razloga. Počinio ništa loše nisam. Pevec je bila moja tvrtka i ne vidim razlog da se u zatvor vratim. Želi mi se napakostiti, ali moje brendirano prezime mi nitko oduzeti neće".

Reakcija PEVEX-a na tekst Jutarnjeg lista

Na objavljeni tekst o Zdravku Pevecu u petak je reagirala i tvrtka PEVEX - njihovo priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Dana 13. kolovoza 2021. u dnevnim novinama Jutarnji list, na stranici 10. objavljen je članak pod nastovom: 'Zdravko Pevec optužen za krivotvorenje - prijeti mu godina dana zatvora' (dalje u tekstu: članak).

S obzirom da se u članku u odnosu na PEVEX d.d., 018 73660371074, Sesvete (Grad Zagreb), Savska cesta 84 iznose netočne informacije, na temelju članka 22. i 40. Zakona o medijima, ovim putem zahtijevamo da objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom iii istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti iii jednakovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, i to ispravak kako slijedi:

'13. kolovoza 2021. u dnevnim novinama Jutarnji list, na stranici 10, objavljen je članak pod naslovom: 'Zdravko Pevec optužen za krivotvorenje - prijeti mu godina dana zatvora'

Netočna je informacija da je Jurica Lovrinčević predsjednik Uprave PEVEX d.d. Predsjednik Uprave PEVEX d.d. je Krešimir Bubalo, a Jurica Lovrinčević je bivši predsjednik Uprave PEVEX d.d., što je moguće provjeriti uvidom u javno dostupne podatke na mrežnim stranicama Sudskog registra koji vode trgovački sudovi."

Slijedom navedenog, ovim putem zahtijevamo objavljivanje ispravka netočne informacije u skladu i na način određen člankom 41. stavkom 1. i člankom 42. stavkom 2. Zakona o medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:40