LJUBAV U DOBA MAFIJE

Pijan i lud od ljubomore Miloš Simović je upucao Sretka Kalinića

Napili se, posvađali, pucali i zatim su uhićeni. Zbog svađe oko žene policija je sada na tragu razrješenja niza atentata i drugih teških zločina u regiji

ZAGREB - Razlog svađe između Miloša Simovića i Sretka Kalinića, dvojice pripadnika zemunskog klana, bio je ljubavni trokut.

Kalinić je, naime, tijekom dugogodišnjeg zajedničkog bijega bio u tajnoj vezi sa Simovićevom suprugom, što je u konačnici raskinulo prijateljstvo, a potom dovelo do svađe i ranjavanja u pripitom stanju. Navodno su se i prije znali susretati u restoranima kod Rakitja, a u posjet im je dolazila supruga Miloša Simovića s novcem iz Srbije... Zahvaljujući bizarnom ljubavnom trokutu koji se začeo u Zagrebu, hrvatska policija otkrila je njihova boravišta u Zagrebu i uhitila oba bjegunca.

VIDEO Pogledajte snimku uhićenja ubojice Miloša Simovića

Otkriveno je i da su koristili dva stana na Laništu, u kojima su pronađeni i forenzički tragovi iz kojih je jasno da je u njima boravio i Cvetko Simić, koji je ubijen, a njegovi su ostaci pronađeni u jarunskom jezeru.

Uhićen na srbijanskoj strani

U suradnji sa srbijanskim MUP-om dogovoreno je Simovićevo uhićenje na srbijanskoj strani granice kod Bajakova kako bi se izbjegla procedura ekstradicije, dok je uhićeni Kalinić u međuvremenu počeo “pjevati” našim krim istražiteljima. Policija je tako na tragu razrješenja desetak atentata počinjenih u posljednjih nekoliko godina, u Srbiji, Hrvatskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj. Ukratko, rasplet obračuna u Rakitju okrenuo se protiv samog vrha organiziranog kriminala u regiji. Kalinić i Simović pripadnici su zemunskog klana, koji su do ubojstva Zorana Đinđića vodili Milorad Luković Legija i Dušan Spasojević Šiptar.

Prešli u Šarićev tabor

Iako su se tijekom 90-ih bavili različitim kriminalnim aktivnostima (reketarenjem, otmicama bogataša poput Miroslava Miškovića, krađom automobila itd.), glavni biznis zemunskog klana bio je i ostao krijumčarenje droge. Ono se nastavilo i poslije policijske akcije Sablja, tijekom koje je klan ostao obezglavljen - Milorad Luković je uhićen i osuđen za ubojstvo Đinđića, a Spasojević je ubijen u policijskoj raciji.

Ostatak klana, prema policijskim podacima, pridružio se crnogorskom narkobosu Darku Šariću, a dio se našao na “slobodnom tržištu” podzemlja kojim je dominirao utjecajni Sreten Jocić zvan Joca Amsterdam. Simović i Kalinić prešli su u Šarićev tabor te su se pune dvije godine nakon Đinđićeva ubojstva skrivali u selu Bandići deset kilometara od Podgorice.

Prema pisanju srbijanskih medija, boravili su i u kući crnogorskog biznismena Veska Barovića, bliskog političkom vrhu Crne Gore. Barović je i jedan od osumnjičenih za krijumčarenje cigareta u procesu koji vode tužiteljstva Italije i Srbije. Skupinu Darka Šarića u Srbiji se tereti za nezakonitu trgovinu narkoticima, prije svega kokaina iz Južne Amerike, u čemu im pomažu kriminalne skupine iz cijele regije.





Novac pere u Sloveniji

Vrijednost Šarićeve imovine u Srbiji procjenjuje se na vrdijednost veću od milijardu eura, a nedavno je otkriveno da dio novca iz trgovine kokainom pere u Sloveniji kupujući velika poduzeća poput metalne industrije Litostroj. Kalinić i Simović su se u posljednje vrijeme nalazili i na području Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Nizozemske i Španjolske. Pripadnici srbijanskog podzemlja u Hrvatskoj se terete zbog tri profesionalna ubojstva: likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića te ubojstvo Cvetka Simića. Dva su počinjena ubojstva riješena, a nakon uhićenja Kalinića i Simovića može se očekivati i rješenje trećeg.

Suradnja Jocićeva i Šarićeva klana

Podaci dobiveni u suradnji sa srbijanskom policijom govore kako već dulje vrijeme postoji suradnja između klanova Sretena Jocića i Darka Šarića.

Prve kontakte između Jocića i Šarića uspostavio je kontroverzni beogradski poduzetnik Žarko Pavlović zvan Žare San, direktor beogradske investicijske tvrtke Privat Project Menagment iza koje stoji Sreten Jocić.

Žarko Pavlović je 2000. godine uhićen u Italiji zbog sudjelovanja u krijumčarenju cigareta preko Francuske, Italije i Crne Gore, a u sklopu istrage zaplijenjena je i jahta Pavlovićeva partnera u Hrvatskoj - Hrvoja Petrača.

Blizak Žarku Pavloviću je i poznati zagrebački zanatlija Josip Šelendić, koji je, prema Pukanićevu iskazu talijanskom tužiteljstvu, prenosio poruke crnogorskog podzemlja vlasniku tjednika Nacional.

Ribočuvar: Ne znam nikakve mafijaške tajne

Simović je uhvaćen u 2.20 sati u noći kod mjesta Morovići u Republici Srpskoj. Granicu je prelazio ilegalno i bio je vidno umoran i iscrpljen, gotovo neprepoznatljiv. Prilikom uhićenja uza se nije imao dokumente, a provlačio se kroz kanale i lutao šumama, opisao je uhićenje Miloša Simovića Krunoslav Borovec iz Ravnateljstva policije, potvrdivši da su ga na kraju uhitili srpski policajci. Također je istaknuo da Kalinić nije službeno uhićen, ali je pod nadzorom policije. Dodao je kako je utvrđeno da su dva muškarca imala financijere iz Srbije, a trenutno se traga za hrvatskim pomagačima.

Ribočuvar Levi koji je pomagao ranjenom Kaliniću na jezeru Rakitje danas je istaknuo kako ne želi da ga se povezuje sa stvarima koje je Kalinić pričao dok mu je pružana pomoć. - Nije mi otkrio nikakve tajne, a nisam znao kome pomažemo. Učinio sam ono što smatram ljudskim i ono što mi je, uostalom, u opisu posla. Ne želim da se protumači da mi je otkrivao neke bitne stvari jer nije. Uostalom, to sam rekao policiji. Miran sam obiteljski čovjek koji samo radi svoj posao i ne zna ništa o mafijaškim poslovima - objašnjava ribočuvar. Kaže da se njemu osobno Kalinić uopće nije obraćao. (T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:18