KOBNA PLOVIDBA

‘Pijan je povukao upravljač u rikverc, propeler je samljeo Nijemca...‘ Stigla presuda za jezivu smrt turista kod Brela

FIlip U. (33) nije imao sigurnosnu narukavicu za automatsko zaustavljanje jer je mislio da mu nije potrebna

ilustracija 

 Robert Fajt/Cropix/Cropix

Tragedija u makarskom akvatoriju iz lipnja 2017. godine kada je život izgubio njemački turist Julius L.M.W. (27), na splitskom sudu je dobila nepravomoćni epilog.

Zbog kršenja propisa o sigurnosti točnije ugrožavanja posebnih vrsta prometa iz nehaja, 33-godišnji skiper Filip U. osuđen je na godinu dana zatvora, ali u zatvor neće ići ako u narednih pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo.

Uz uvjetnu kaznu, međutim, sud mu je naložio plaćanje 1408 eura sudskih troškova u što je uključeno niz vještačenja, prijevod, pogrebne usluge...

U sudnici je mladi skiper priznao krivnju.

- Osjećam se krivim. Tog 14. lipnja oko 16:30 sam se svojom brodicom Activ 675 Sundeck od Quick Silvera vozio morskim akvatorijem od Brela prema Krvavici. Prevozio sam četiri njemačka državljana i postupio sam suprotno čl. 64. Pomorskog zakonika i Pravila za statutarnu certifikaciju brodica. Naime, nisam kao obvezni dio opreme imao sigurnosnu narukvicu koja služi da se motor ugasi trenutku kad se voditelj brodice udalji sa upravljačkog mjesta. Lakomisleno sam smatrao da će se automatski sve aktivirati i da mi narukvica nije potrebna. Motor sam stavio u ler i otišao prema krmi da spustim ljestve u more kako bi se Julius i Daniel popeli na brodicu iz mora. Motor je u tom trenutku i dalje radio pa sam molio Missala i Olivera da ugase motor. No, Missal koji je bio pijan došavši do upravljačkog stola je povukao ručni upravljač u rikverc i tako pokrenuo propeler motora koji je zahvatio Juliusa koji je preminuo od zadobivenih ozljeda, rekao je u svoju obranu optuženi iskazavši kajanje i žaljenje.

image

ilustracija

Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 14:10