PRODULJENI PRITVOR

Pijana HAC-ovka provest će još tri mjeseca iza rešetaka

Budući da je 4. siječnja došlo do izmjene Kaznenog zakona, Gotovac Soldić u četvrtak nije izašla iz pritvora

Bivša djelatnica HAC-a, Ivana Tena Gotovac Soldić (38) iz Karlovca protiv koje se vodi istraga zbog sumnje da je u alkoholiziranom stanju vozeći Audi A3 u Poljičkoj ulici u Splitu 23. listopada prošle godine oko 21.25 sati usmrtila 19-godišnju studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine te potom pobjegla s mjesta nesreće, još će sljedeća tri mjeseca provesti iza rešetaka zatvora na Bilicama zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Odlučeno je to u četvrtak na istražnom ročištu na splitskom Županijskom sudu, a po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva koje je preuzelo kazneni progon. Naime, do 4. siječnja ovaj je predmet bio u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, no nakon stupanja na snagu izmjena Kaznenog zakona povećana je zatvorska kazna za ova kaznena djela s maksimalnih 12 na 15 godina zatvora te je nadležnost prešla na ŽDO.

Da nije došlo do ovih izmjena, Gotovac Soldić bila bi u četvrtak puštena iz istražnog zatvora, no ovako ostaje do 24. travnja do kad mora biti podignuta optužnica. Ove, pak, izmjene neće utjecati na maksimalnu sankciju koju Gotovac Soldić može dobiti jer će joj se suditi po “starom” KZ-u što znači da može dobiti od tri od 12 godina.

Podsjetimo, istraga se vodi jer se sumnja da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je poginula osoba te zbog nepružanja pomoći. Za prvo je djelo zaprijećena kazna od tri do 15 godina, a za drugo do tri godine.

- Osnovano se sumnja da je upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola (količina od najmanje 1,01 g/kg alkohola u krvi) uslijed čega su njene vozačke sposobnosti bile smanjene te da se, dolaskom do raskrižja s kolnikom ulice, nije zaustavila ispred pješačkog prijelaza i propustila pješake.

Ulaskom u raskrižje i zadržavajući smjer kretanja, iako je za njen smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo na semaforu, a svjesna da takvom vožnjom može izazvati prometnu nesreću i pristajući na to, na istočnom dijelu raskrižja na pješačkom prijelazu prednjim je desnim dijelom vozila udarila pješakinju- službeno je, između ostalog, dva dana nakon nesreće izvijestilo tada nadležno ODO Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:37