OSTAJE IZA REŠETAKA

PIJANA VOZAČICA KOJA JE USMRTILA STUDENTICU U ZATVORU ŠTRAJKALA GLAĐU Gladovala je više od 10 dana, smeta ju rad pravosuđa

Bivša djelatnica HAC-a Ivana Tena Gotovac Soldić (38) iz Karlovca, protiv koje se vodi istraga zbog sumnje da je u alkoholiziranom stanju vozeći Audi 3 u Poljičkoj ulici u Splitu 23. listopada prošle godine oko 21.25 sati usmrtila 19-godišnju studenticu Mariju Ćorić iz Čapljine te potom pobjegla s mjesta nesreće, još će iduća tri mjeseca provesti iza rešetaka zatvora na Bilicima zbog opasnosti od ponavljanja (ne)djela, piše Slobodna Dalmacija.

Odlučeno je to jučer na istražnom ročištu na splitskom Županijskom sudu, a po prijedlogu Županijskog državnog odvjetništva koje je preuzelo kazneni progon.

Naime, do 4. siječnja ovaj je predmet bio u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva, no nakon stupanja na snagu izmjena Kaznenog zakona povećana je zatvorska kazna za ova kaznena djela s maksimalnih 12 na 15 godina zatvora te je nadležnost prešla na ŽDO.

Da nije došlo do ovih izmjena, Gotovac Soldić bila bi jučer puštena iz istražnog zatvora, no ovako ostaje do 24. travnja, do kad mora biti podignuta optužnica. Ove, pak, izmjene neće utjecati na maksimalnu sankciju koju Gotovac Soldić može dobiti jer će joj se suditi po "starom" KZ-u, što znači da može dobiti od tri od 12 godina.

S obzirom na to da je jučerašnje istražno ročište bilo zatvoreno za javnost, nismo uspjeli doznati što je 38-godišnjakinja govorila kako bi uvjerila istražnu sutkinju da je pusti na slobodu.

No, kako smo doznali iz pouzdanih izvora u splitskom zatvoru, vrlo je nezadovoljna radom pravosuđa i smatra da sud sporo radi pa je zbog toga čak u zatvoru štrajkala glađu.

Naime, 7. studenoga prošle godine nakon ručka počela je odbijati hranu, a kao razlog svog štrajka ponudila je nezadovoljstvo radom suda. Njezino je gladovanje trajalo 11 dana, do 12. studenog, kad je ponovno počela konzumirati zatvorsku hranu. Sigurno je da i dalje, unatoč tome što je prekinula štrajk, smatra da je sudstvo sporo na njezinu štetu.

Nepružanje pomoći

Podsjetimo, istraga se vodi jer se sumnja da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je poginula osoba te zbog nepružanja pomoći. Za prvo je djelo zapriječena kazna od tri do 15 godina, a za drugo do tri godine.

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica 23. listopada 2018. oko 21.20 sati upravljala osobnim vozilom marke Audi sjevernom kolničkom i srednjom prometnom trakom ceste od smjera istoka u smjeru zapada, za vrijeme dok joj je bila izrečena zabrana upravljanja vozilom "B" kategorije, postupajući protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Osnovano se sumnja da je upravljala osobnim vozilom pod utjecajem alkohola (količina od najmanje 1,01 g/kg alkohola u krvi), zbog čega su njezine vozačke sposobnosti bile smanjene, te da se, dolaskom do raskrižja s kolnikom ulice, nije zaustavila ispred pješačkog prijelaza i propustila pješake.

Ulaskom u raskrižje i zadržavajući smjer kretanja, iako je za njezin smjer kretanja bilo uključeno crveno svjetlo na semaforu, a svjesna da takvom vožnjom može izazvati prometnu nesreću i pristajući na to, na istočnom dijelu raskrižja na pješačkom prijelazu prednjim je desnim dijelom vozila udarila pješakinju.

Pješakinja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza preko sjeverne kolničke trake od smjera juga u smjeru sjevera, u vrijeme dok je za pješake za njezin smjer kretanja bilo upaljeno zeleno svjetlo na semaforu.

Od ovog udara pješakinja je odbačena u smjeru zapada izvan sjevernog ruba kolnika na travnatu površinu i zadobila je teške tjelesne ozljede od kojih je preminula na mjestu nesreće.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenica neposredno nakon prometne nesreće koju je skrivila na prethodno opisani način, svjesna da je vozilom udarila pješakinju i odbacila je na travnatu površinu izvan sjevernog ruba kolnika kojim se kretala i svjesna da joj je život ugrožen, propustila zaustaviti se i pružiti joj pomoć, premda je to bila u mogućnosti a da ne ugrozi sebe i druge - službeno je dva dana nakon nesreće izvijestilo tada nadležno ODO Split, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2022 06:20