ODALI GA TRAGOVI

Pijani i nadrogirani menadžer na Mirogoju autom pokosio biciklista: ‘Žao mi je, mislio sam da je stupić!‘

Od siline naleta te pada, biciklist je zadobio teške ozljede. Ni njegov bicikl nije prošao bolje jer ga je Poljak autom pregazio
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Menadžer iz Poljske, ujedno i vlasnik jedne hrvatske tvrtke Jakub R.G. (31) uskoro će sjesti na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zbog prometne nesreće u kojoj je autom udario biciklistu te potom pobjegao. Ozlijeđeni vozač električnog bicikla je prevezen u bolnicu na sanaciju ozljeda, a policija je ušla u trag odbjeglom vozaču prateći tragove tekućine koja je kapala po kolniku jer mu je nakon naleta procurio hladnjak motora. Prema optužnici, događaj se zbio 50 minuta nakon ponoći 1. studenog 2020. godine na Aleji Hermanna Bollea kada je sa 1,56 promila alkohola u krvi te pod utjecajem kokaina i MDMA vozio auto, iako je bio svjestan da nije sposoban za sigurnu vožnju, pa je dolaskom 20 metara sjevernije od raskrižja s Klesarskim putem, bez da je prilagodio brzinu kretanja osobinama ceste i prometnoj signalizaciji, naletio na Janka G. koji se u tom trenutku kretao lijevom stranom Bolleove na neosvijetljenom električnom biciklu Cube.

Od siline naleta te pada, biciklist je zadobio teške ozljede, točnije prijelom ključne kosti s pomakom te niz oguljotina po licu i koljenu. Ni njegov bicikl nije prošao bolje jer ga je Poljak autom pregazio.

Vozača auta se tereti za izazivanje prometne nesreće s teškim posljedicama, kao i za nepružanje pomoći, a tužiteljstvo u optužnici traži da ga sud osudi na godinu dana zatvora te da nadoknadi 9395,75 kuna sudskih troškova u što je uračunat fotoelaborat prometne, analize krvi i mokraće i toksikološko te kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje.

Odmah nakon uhićenja Poljak je ispričao da se vraćao kući tu večer te da nije osjetio da je udario čovjeka i bicikl.

- Žao mi je svega. Tamo su radovi bili, bili su stupići i ja sam zakačio autom o nešto u blizini kuće. I otišao sam kući. Ujutro me zvala policija. Rekli su mi da sam imao prometnu s biciklistom i od početka sam surađivao s policajcima. Želio sam pomoći. Živim u RH i nisam kriminalac. Bicikl se vozio lijevom stranom bez oznaka. Mislio sam da je stupić. Žao mi je. Nisam pio prije nesreće već poslije nakon što me zvala policija jer sam se iznervirao - branio se vozač u tužiteljstvu koji je inicijalno policiji priznao da je pio prije nesreće, no kasnije je promijenio priču.

- Tu večer bio sam kod prijatelja na roštilju i druženju, blizu krematorija. Popio sam nekoliko gemišta. Oko ponoći sam se čuo s ocem i krenuo kući na biciklu. Sjećam se izlaska iz dvorišta te krenuo se voziti prema Institutu Ruđer Bošković. Nakon toga se više ničeg ne sjećam osim da je došla policija i hitna pomoć koja me odvezla u bolnicu. Ne znam odakle je došao auto jer ga nisam vidio. U vozilu Hitne sam čuo da me udario i pobjegao. Ne znam kako je došlo do nesreće jer sam neko vrijeme bio bez svijesti – prisjetio se, pak, biciklist koji u vrijeme nesreće prsluk nije imao, a za svjetla misli da su bila upaljena. A kako je očevidom otkrila policija, u kobnom trenutku je bicikl pokušavao prenijeti na nogostup, da bi nakon naleta, auto prešao preko bicikla pa je došlo do oštećenja na auto, točnije probušio se hladnjak motora koji je ostavljao tragove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37