PRIZNAO KRIVNJU

Pijani pripadnik HV-a autom naletio na stablo i napravio dar-mar: ‘Žao mi je, častio sam za rođendan...‘

- Molim sud da uzme u obzir činjenicu da nemam prijevozno sredstvo do posla a radim smjenski te sam vrlo često na terenu, rekao je mladić

Ilustracija, policija na autocesti

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Kad je prilično pijan sjedao u gluho doba noći za upravljač osobnog automobila, 27-godišnji I.K., djelatnik Oružanih snaga Republike Hrvatske, pri povratku kući s fešte u Zagrebu, nije mario za posljedice. Njega je policija zatekla po dojavi u 2.30 sati ujutro lanjskog 30. listopada u zagrebačkoj Branimirovoj nadomak Ulice I. Štefanovečki zavoj u prometnom kuršlusu.

Noć, magla, mokar i klizav kolnik uz najmanje 2,11 promila alkohola u krvi koliko mu je izmjereno, kumovali su nesreći koju je pritom skrivio.

Detalji nesreće

Naime, zagrebačka policija je utvrdila da je 27-godišnjak pod utjecajem alkohola vozio Branimirovom po prometnoj traci namijenjenoj kretanju za ravno čime se ogriješio o članak 199. st. 2 Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Policija je, također, utvrdila i da mladić pritom nije bio vezan sigurnosnim pojasom čime je prekršio članak 163. st 1. istog Zakona. A kulminacija svega uslijedila je dolaskom do 75 metara zapadnije od raskrižja s Ulicom I.Štefanovečki zavoj gdje vozač nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila stanju i osobinama ceste kako bi isto pravovremeno mogao zaustaviti odnosno da bi mogao pravovremeno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku. Pa je iznenada izgubio nadzor nad vozilom te u nekontroliranom kretanju kotačima naletio na rubni kamen i potom završio na travi s južne strane kolnika gdje je došlo do zanošenja i rotiranja po travnatoj površini. Tada je stražnjim dijelom auta naletio na stablo crnogorice u vlasništvu Grada Zagreba nakon čega se od siline naleta preko lijevog boka auto prevrnuo na krov i zaustavio prevrnut na krovu i poklopcu motora i djelomično na živici.

U tom dar-maru vozač je zadobio lakše ozljede te ga je policija prijavila i za članak 51.st 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Prekršajni sud mu je u konačnici nedavno izrekao novčanu kaznu. Za vožnju u pijanom stanju ‘lupnut‘ je po džepu sa 663 eura, za vožnju bez pojasa mu je izrečena opomena, a za prometnu nesreću još 663 eura pa je ukupna kazna uz primjenu članka 39. st. 1 Prekršajnog zakona 729 eura.

Dodatna zabrana

Sud mu je ujedno izrekao jednomjesečnu zabranu upravljanja motornim vozilom B kategorije i mora platiti 13 eura paušalnog troška dok ga je sud oslobodio plaćanja ostalih troškova poput 11 eura upotrebe alkotesta, sedam eura uzimanja krvi i tri eura uzimanja urina, 26 eura izrade skice mjesta nastanka prometne nesreće te 100 eura troškova vještačenja.

Pred sucem se posuo pepelom i priznao krivnju.

- Tu večer sam bio s prijateljima koje sam počastio za rođendan koji mi je bio šest dana prije toga. Bili smo u kafiću na Kvatriću i konzumirali alkohol. Krenuo sam nakon toga kući, nisam se vezao pojasom te sam vozio brzinom manjom od 60 km/h. A kako je bila magla i sklizak kolnik, najednom sam izgubio kontrolu nad autom. Kotačem sam udario u rinzol i popeo se autom na meki teren gdje sam udario u stablo. Od udarca sam izgubio svijest. Sam sam pozvao policiju i Hitnu koja me odvezla u KB Dubrava. Vadili su mi krv i uzeli mokraću i dobio sam nalaz sa utvrđenom koncentracijom alkohola. Žao mi je što je do ovoga došlo. Molim sud da uzme u obzir činjenicu da nemam prijevozno sredstvo do posla, a radim smjenski 12 - 24 sata te sam vrlo često na terenu – rekao je u svoju obranu 27-godišnji mladić koji je sudu, prilikom davanja osobnih podataka, rekao među ostalim da je zaposlen u MORH-u te da radi u Uredu Predsjednika RH.

Iz Ministarstva obrane su za Jutarnji potvrdili da je I.K. pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:31