TRAGEDIJA U SUHOPOLJU

Pijani vozač presjekao im put: ‘Nena se borila za život 83-godišnje bake. A onda se čuo udarac‘

Više od 30 godina Nedeljka Pejanović radila je kao medicinska sestra nesebično skrbeći o pacijentima
Prizor nesreće u Suhopolju i Nedeljka Pejanović
 Informativni Centar Virovitica/Privatna Arhiva

Popila je kavu sa snahom, a onda je u 16.30 sati zazvonio mobitel. Pozlilo je 83-godišnjoj ženi iz Ćeralija i hitno su ju morali prevesti u bolnicu u Viroviticu.

Nedeljki Pejanović (57) bit će to zadnji poziv i zadnji odlazak na intervenciju. Spašavajući tuđi život, kako bi što prije pružili pomoć ženi čiji je život visio o koncu, na svojoj je humanoj dužnosti žrtvovala i vlastiti. Preminula je od teških ozljeda u prometnoj nesreći u Općoj bolnici u Virovitici, a ozljedama je podlegla i 83-godišnja pacijentica. Robert Tomičić je još na Jedinici intenzivnog liječenja, a liječnica Anica Radoš-Kajić (39) u nesreći je prošla bez ozljeda, ali je doživjela težak šok.

Kobni manevar

Prema priopćenju PU virovitičko-podravske, nesreća se dogodila u ponedjeljak u Ulici Kralja Tomislava kod broja 109. Vozač Golfa III Siniša Sić (44) koji inače radi u virovitičkom poduzeću Flora vozio je u smjeru istok - zapad od Suhopolja prema Virovitici i započeo je skretati na putni most prema kući a da se nije uvjerio može li to napraviti bez opasnosti po druge sudionike u prometu.

Hitna koja je išla istim smjerom prednjim dijelom je udarila u lijevu bočnu stranu Golfa koji se zaustavio na prometnoj traci, vozilo Hitne pomoći sletjelo je u putni jarak, udarilo u betonski most te se prevrnulo na bočnu stranu. O tome što su ubrzo nakon nesreće zatekli vatrogasci suhopoljskog DVD-a ispričao nam je Mirko Solar, njihov zapovjednik.

image
Jutarnji grafika

- Bole me noge! - govorio nam je vozač Hitne koji je sve vrijeme bio pri svijesti i kojeg smo oslobađali hidrauličnim škarama jer je bio prikliješten u vozilu. Drugi tim je sudjelovao u izvlačenju pacijentice i medicinske sestre koje su bile u stražnjem dijelu vozila koji je bio dosta "zgužvan" i nakon što smo ih izvadili iz vozila predali smo ih ekipi Hitne pomoći koje su već bile stigle, a došla je i policija. I mještani su pritekli u pomoć.

Ovako strašnu nesreću još nismo imali na svom području - priča nam Solar. Sjedište DVD-a Suhopolje od mjesta nesreće udaljeno je oko dva kilometra i nakon što su u 17.43 primili poziv vrlo brzo su u tri vozila i s 11 vatrogasaca stigli na mjesto nesreće i započeli spašavanje.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenog vozača, priopćila da je imao 1,16 promila alkohola u krvi. Što je bilo tog dana Siniši Siću, za kojeg mještani Suhopolja kažu da je vrijedan radnik i obiteljski čovjek, on će morati objasniti policiji. Njegova supruga nije imala snage za razgovor s nama, ali je bila vidno potresena kad smo je dobili na mobitel.

image
DVD Suhopolje

Hitna u jarku

Ulica Kralja Tomislava na dijelu na kojem se dogodila nesreća je pregledna i potpuno ravna. Ali i prometna, nazivaju je i "cestom smrti" jer nesreće nisu rijetkost s obzirom na gust promet osobnih, ali i teretnih vozila pa zvuk sirena nije iznenadio ni Ljubu Bačić koja živi u neposrednom susjedstvu.

- Sjedila sam u kuhinji i bio mi je upaljen televizor. Čula sam sirene kako zavijaju, ali tu uvijek zavijaju sirene. Ali, kad sam čula što se dogodilo, nisam izlazila jer ovaj vozač koji je skrivio nesreću mi je prvi susjed. Čula sam da je Hitna pomoć srušila betonski stup, ušla u jarak iza ograde. Eto, koliki je to udarac bio - kaže mještanka Suhopolja susjedstvu.

image
Medicinska sestra Nedeljka Pejanović
Privatna arhiva

- Cijeli smo dan provele zajedno jer ja radim u ljekarni, a i živimo zajedno. Kad je primila taj poziv, odmah se spremila i krenula na intervenciju. Voljela je svoj posao. Radila je i u virovitičkoj bolnici, a posljednjih deset godina u ambulanti u Voćinu. Nena naša, draga, vesela, opuštena i brižna majka i baka.

Većinu svog života provela je pružajući njegu i pomoć najprije svojim najmilijima, a potom i svima koji su je trebali od Voćina do Osijeka. Velika tuga i bol je u našim srcima i svuda oko nas. Bila mi je poput druge majke, desna ruka u svemu, pomoć u poslu oko kuće i djece - napisala nam je Sara Pejanović, snaha stradale Nedeljke Pejanović, koja je za svoju obitelj, kolege i pacijente bila Nena. Kao što su već objavili neki mediji, Nedeljka Pejanović bila je i punica Marka Marušića, župana bjelovarsko-bilogorskog županije.

Izrazi sućuti

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić izrazio je sućut obitelji medicinske sestre koja je tragično izgubila život u jučerašnjoj teškoj prometnoj nesreći u Suhopolju kod Virovitice. "Izražavam sućut obiteljima poginulih. Naša kolegica koja se nalazila u vozilu Hitne s pacijenticom nažalost je podlegla težinama ozljeda zadobivenih u nesreći.

Ovo je veliki gubitak. Stradala kolegica bila je medicinska sestra s više od 30 godina rada u ambulanti dežurstva u Hitnoj medicinskoj službi. Ovaj tragičan događaj još jednom je podsjetio na teške uvjete rada u kojima rade medicinske sestre i medicinski tehničari", rekao je Gazić te zaželio brz oporavak svim ozlijeđenima.

Protiv vozača Golfa bit će podnesena prijava nadležnom tužiteljstvu. Izjave sućuti pišu i brojni kolege Nedeljke Pejanović u porukama na društvenim mrežama.

Naleti teretnjaka i cisterni, izlijetanja i sudari s kombijima

Opasnosti kojima su izloženi vozači Hitne pomoći su velike, a u posljednjih nekoliko godina zabilježeno je nekoliko prometnih nesreća u kojima su sudjelovala vozila HMP i u kojima je bilo smrtno stradalih.

30. listopada 2007.

Pacijentica Ana Kuhta (73) koju je Hitna pomoć trebala prevesti u KB Sveti Duh život je skončala u vozilu Hitne pomoći na 13. kilometru Županijske ceste kad je vozač Renault Traffica prešao na suprotni kolnički trak i udario u Citroen Jumper Hitne pomoći.

7. ožujka 2008.

Pacijentica Marija Mance (65) iz Divjaka smrtno je stradala kad je vozilo Hitne pomoći delničkog Doma zdravlja sletljelo na uskoj snježnoj cesti kod Skrada dok se mimoilazilo sa drugim kombijem koji je išao po školsku djecu u Divjake. Hitna je prevozila dvije pacijentice na dijalizu, a u nesreći je ozlijeđen i 47-godišnji vozač.

3. prosinca 2011.

prevozeći dijete koje je bilo ozlijeđeno u prometnoj nesreći vozač Hitne iz Ivanić grada skrivio je prometnu nesreću, u kojoj srećom nitko nije bio ozlijeđen, a nakon toga je doživio živčani slom, ali je i bio odmah suspendiran s posla jer je prije odlaska na intervenciju konzumirao alkohol.

travanj 2014.

Kombi vozilo Hitne pomoći i BMW sudarili su se na raskrižju Radićeve ulice u Osijeku, a vozač BMW-a u kritičnom je stanju bio prevezen u bolnicu, a ozlijeđeno je i dvoje putnika iz njgova vozila. Međutim, sporno je bilo koje vozilo je prošlo kroz crveno svjetlo na semaforu, a izjave očevidaca bile su različite, što je izazvalo pravu pomutnju u utvrđivanju uzroka nesreće.

29. lipnja 2020.

U mjestu Rogoža nadomak Garešnice oko 13 sati poginulo je dvoje pacijenata koji su bili u vozilu saniteta Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Najvjerojatnije je pozlilo vozaču sanitetskog vozila koji je vozilom prešao na suprotni kolnički trak i izravno se sudario sa tegljačem koji je dolazio iz suprotnog smjera. Smrtno je stradalo dvoje pacijenata, a u nesreći je teško ozlijeđen i vozač Hitne pomoći.

25. veljače 2019.

U prometnoj nesreći u mjestu Banići poginuo je Vedran Marović (29), vozač Doma zdravlja Dubrovnik. Vozač splitske tvrtke vozeći cisternu natovarenu cementom skrenuo je na lijevi prometni trak i prvo udario u osobno vozilo, a potom u Hitnu pomoć i na mjestu je poginuo vozač Marović. Iza njega je ostala supruga i dvoje male dječice, a Marovića su opisivali kao "najtata u gradu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:31