TRAGEDIJA U MEĐIMURJU

Pijani vozač usmrtio dječaka (15) koji se vraćao s Halida; policija ga ostavila po noći na cesti

 Andrej Švoger / CROPIX

VARAŽDIN - Dječak star 15 godina je poginuo, a njegov prijatelj iste dobi teško je ozlijeđen u stravičnoj prometnoj nesreći koja se nešto nakon 2 sata (u noći sa subote na nedjelju) dogodila na cesti između Kuršanca i Gornjeg Kuršanca kraj Varaždina.

Na njih je, dok su hodali neosvijetljenom cestom bez reflektirajućih prsluka, naletjelo osobno vozilo. S njima je bio i još jedan dječak star 14 godina koji na sreću nije ozlijeđen. Vozač automobila star 27 godina bio je pod utjecajem 2,56 promila alkohola i vozio je neprilagođenom brzinom.

U jednom trenutku, na ravnom dijelu ceste, izgubio je nadzor nad vozilom, te je u zanošenju automobilom udario dvojicu dječaka koji su se kretali uz desni rub kolnika. Dječaci su od udara odbačeni u polje, a automobil se prevrnuo na krov. Jedan dječak je poginuo na mjestu događaja, a drugi je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je prevezen u Županijsku bolnicu Čakovec gdje se liječnici još uvijek bore za njegov život.

Vozač u nesreći nije ozlijeđen te je uhićen i priveden u prostorije PU međimurske. Protiv njega će biti podnesena kaznena prijava. Neslužbeno doznajemo kako do sad nije imao zabilježene teže prekršaje u prometu. Dječaci u koje je udario automobil su inače romske nacionalnosti, a u noći su se pješice vraćali kući s koncerta Halida Bešlića i Crvene Jabuke koji je održan u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani uz Dravu. Oko ponoći ih je kod Gradske sportske dvorane primijetila policija patrola PU varaždinske. S obzirom da nisu imali osobne dokumente, privedeni su u policijsku postaju Varaždin.

Tamo je utvrđeno da se radi o maloljetnicima i da prema Obiteljskom zakonu ne bi smjeli između 23 i 5 sati biti na ulici bez nadzora roditelja. Varaždinski policajci stupili su preko kolega iz Međimurja u kontakt s roditeljima, a oni su odbili doći po djecu. Iako su o tome, prema zakonu, bili dužni obavijestiti Centar za socijalnu skrb, varaždinski policajci su to propustili učiniti i sami su odvezli djecu kući u Međimurje.

No, umjesto da ih predaju roditeljima, policajci su dječake ostavili na neosvijetljenoj cesti koja vodi u romsko naselje u Gornjem Kuršancu. Samo nekoliko minuta kasnije na njih je naletio pijani vozač. Načelnik PU varaždinske Rade Sitar o slučaju je odmah obavijestio ravnateljstvo policije i ministarstvo unutarnjih poslova.

U Varaždin su poslani inspektori unutarnje kontrole koji bi trebali utvrditi stegovnu i kaznenu odgovornost petorice službenika PU varaždinske koji su bili u kontaktu s dječacima koji su sudjelovali u prometnoj nesreći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:04