HAVARIJA

Pijavica potopila ribarski brod kod Iža, javio se jedan od mornara: ‘Podigla nas je i okrenula‘

Zasad još nema službenih informacija o događaju jer traju izvidi Lučke kapetanije Zadar i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Arhivska fotografija broda Atlant

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix

Ribarski brod Atlant potonuo je jutros ispred punte Parde, najjužnijeg rta otoka Iža. Portal Morski.hr doznaje da je havariji kumovala pijavica.

Sedmeročlana posada je spašena, potvrdilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Aplikacija Vesselfinder pokazuje da je brod isplovio iz Kukljice na otoku Ugljanu, te je neko vrijeme plovio ili ribario ispred Sali i Žmana na Dugom otoku, da bi potom krenuo najvjerojatnije natrag u Kukljicu. No jutros oko 7 sati prestaje mu raditi signal Automatskog identifikacijskog sustava (AIS) u blizini punte Parde na otoku Ižu.

- Kako su oni meni rekli, u momentu je došla pijavica i okrenula ih je - rekla je Morskom.hr potresena Ingrid Blagdan, supruga vlasnika broda Šime Blagdana.

image

Kretanje Atlanta

Vesselfinder/

Prema svjedočenju jednog od mornara na brodu, pijavica ih je podigla, bacila sve plastične spremnike za ribu na jednu stranu broda i more je odmah prodrlo u brod.

Srećom u nesreći, kopno je bilo relativno blizu, pa su se uspjeli spasiti.

U poslijepodnevnim satima se o havariji oglasilo i Ministarstvo.

- Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila jutros, 27. rujna oko 07.45 sati u blizini rta Parda, sa južne strane otoka Iža.

image

Havarija Atlanta

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/

Obavijest o potonuću zadarskoj Kapetaniji uputio je jutros oko 09.20 sati zapovjednik ribarskog broda „ATLANT“, dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske, nakon što je sa posadom pristao u Kukljicu, pomoćnom brodicom.

Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo na dubinu od 60 metara te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskome prometu tim područjem, no zbog plutajućih predmeta sa potonulog broda iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu. Na poziciji potonuća uočeno je manje onečišćenje mora, a s obzirom da je u brodskome spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine, kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje, stoji u priopćenju.

image

Havarija Atlanta

Ministarstvo Mora, Prometa I Infrastrukture/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:56