DOBIO 6 MJESECI UVJETNO

'PIPAO ME PO NATKOLJENICI I BEDRU, RUKOM PREŠAO PREKO MOG SPOLOVILA...' Osječki policajac bludničio nad Slavonkom koja ga je zamolila da je vozi kući

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Osječki policajac osuđen je zbog bludnih radnji nad Slavonkom koju je u ožujku 2018. godine vozio njezinoj kući, pravomoćna je presuda Županijskog suda u Karlovcu. Time su odbačene žalbe policajca na nepravomoćnu presudu osječkog Općinskog suda, piše Glas Slavonije.

Policajac je proglašen krivim zbog kaznenog djela protiv spolne slobode, bludne radnje, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, s time da mu je određena uvjetna osuda. Dakle, izrečena kazna zatvora neće se izvršiti ako okrivljenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.

Drugostupanjski sud u obrazloženju presude navodi kako je neosporno da je okrivljenik 14. ožujka 2018. godine, kao policijski službenik, pristao na prijedlog oštećene da je preveze kući njezinim automobilom.

Prema iskazu Slavonke, koja je bila upozorena na dužnost govorenja istine i kaznenog djela lažnog iskaza, za vrijeme dok ju je vozio, protivno njezinoj volji stavio je svoju ruku na unutrašnju stranu njezine lijeve natkoljenice, bedra, te, kada ju je vozilom dovezao ispred zgrade, nagnuo se prema njoj s namjerom da ju poljubi, a unatoč tome što se odmicala, prešao je svojom rukom preko njezina spolovila, čime je počinio bludne radnje.

Policajac je nastojao upozoriti na to da je sud prvog stupnja pogrešno cijenio provedene dokaze u kontradiktornom postupku na raspravi i nije dostatno utvrdio niz nelogičnosti koje se nalaze u spisu, a u smislu iskaza svjedoka kao i oštećene.

Njezin iskaz prilikom podnošenja kaznene prijave da ne osjeća nikakav strah niti je doživjela traumatično iskustvo nije doveden u vezu s njezinim ponašanjem.

- Ona je ranije vozila unatoč sudskoj zabrani, pa se može zaključiti da se radi o osobi sklonoj ekscesnom i problematičnom ponašanju, stoji u žalbi.

- Nasuprot žalbenim razlozima, sud prvog stupnja pravilno, zakonito i dostatno analizirao je kako obranu okrivljenika, tako i provedene personalne i materijalne dokaze i na temelju takvih dokaza izveo pravilan zaključak o postojanju svih elemenata kaznenog djela za koje je proglašen krivim. Pravilno je sud prvog stupnja okrivljenikovu obranu ocijenio neuvjerljivom jer je u suprotnosti s provedenim dokazima i očigledno usmjerena na izbjegavanje kaznene odgovornosti, a iskaz oštećene cijenio je uvjerljivim i vjerodostojnim. U odnosu prema izboru vrste i mjere kaznene sankcije, kao i stupanj krivnje, cijeneći smisao generalne i specijalne prevencije te svrhu kažnjavanja te cijeneći činjenicu da okrivljenik nije bio osuđivan i da je otac maloljetnog djeteta, to i sud drugog stupnja drži da će se izrečenom uvjetnom osudom ostvariti svrha kaznenopravne zaštite - navodi u obrazloženju presude Županijski sud Karlovac, a prenosi Glas Slavonije.

Osim uvjetne kazne, policajac mora platiti 555 kuna za troškove kaznenog postupka, na ime troška svjedoka iznos od 55 kuna i iznos od 500 kuna na ime sudskog paušala. U tekstu se ne navode osobni podaci policajca i Slavonke zbog zaštite identiteta žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:37