AFERA ILEGALNI KAMP

Pitali smo načelnika Murtera zašto je Pripuzu dao suglasnost za privatno zemljište: ‘Vi samo želite nekoga smjestiti u zatvor!‘

Upravo je utjecaj na Turčinova, ali i na Bartola Jelića, kojem je Pripuz dao punomoć da mu sređuje ‘papire‘ razlog zbog kojeg je pritvoren

Toni Turčinov, Zoran Pripuz

 Cropix

Koji je bio motiv Tonija Turčinova, načelnika općine Murter, da daje suglasnost Zoranu Pripuzu (63), nezaposlenom trgovcu iz Zagreba, za kamp koji je sada predmet istrage kad niti se radi o nekretnini koja je vlasništvo Općine, niti Općina njome upravlja.

image

Zoran Pripuz

Damjan Tadić/Cropix

To je jedno od krucijalnih pitanja na koja će Turčinov, kojeg je USKOK predložio kao svjedoka, morati odgovoriti istražiteljima. Upravo je utjecaj na Turčinova, ali i na Bartola Jelića, kojem je Zoran Pripuz dao punomoć da mu sređuje "papire" oko kampa, te na kupce koji su mu prodavali zemljište razlog zbog kojeg je USKOK tražio da se Pripuza pritvori, a sudac istrage splitskog Županijskog suda to i prihvatio.

Neće istražni zatvor

Pripuz je, dakako, na ispitivanju smatrao kako nema nikakva razloga da mu se određuje istražni zatvor, a isto je smatrala i njegova braniteljica, odvjetnica Željka Pokupec. Naime, Pripuz tvrdi da je od Eduarda Maržića, partnera Nede Livljanić, tražio samo savjetničke usluge jer se i on bavio kampovima te da od Nede Livljanić nije tražio ništa protuzakonito.

Pripuz također tvrdi da Turčinova uopće ne poznaje i da ga nikad nije sreo, a da je troje svjedoka koji su mu prodavali nekretnine vidio samo kod kupoprodaje i nikad više. Međutim, sud nije prihvatio argumente Pripuza i njegove braniteljice, ni prijedlog da se istražni zatvor zamijeni nekom mjerom opreza, nego ga je poslao u istražni zatvor, ali na to rješenje obrana može uložiti žalbu u roku od tri dana.

image

Toni Turčinov, načelnik općine Murter

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Protiv toga da im se odredi pritvor bili su i Neda Livljanić (61), umirovljena nekadašnja voditeljica Odjela za turizam pri Službi za gospodarstvo i imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji, te Dario Filipi, 54-godišnjak iz Betine koji ima svoj automehaničarski servis.

USKOK je za sve troje zatražio od suca istrage određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na desetak svjedoka koji trebaju biti ispitani tijekom istrage. USKOK je smatrao da bi Livljanić na slobodi mogla utjecati na šestero svjedoka, zaposlenika Šibensko-kninske županije, što je ona osporavala te navodila stres i teško zdravstveno stanje kao protuargument da joj se odredi istražni zatvor, ali to sudac istrage nije prihvatio.

image

Kamp kućice koje su u vlasništvu Zorana Pripuza

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Također nije prihvatio navode Darija Filipija kako ne postoji opasnost da bi utjecao na svjedoke, među kojima je i njegova supruga, a ona može i uskratiti svjedočenje, pa se to smatralo bespredmetnim kao razlog. No, kao razlog zašto mora biti na slobodi naveo je da mu kći koja boluje od kronične bolesti u srijedu ima zakazan pregled u Zagrebu.

Tražio je da mu se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza, ali sud to nije prihvatio.Istražitelji su analizom dokumentacije utvrdili da je Livljanić izdala zapisnik o očevidu prema kojem Pripuzov kamp ima 10 smještajnih jedinica na 1600 kvadrata kategorije 2 zvjezdice te sanitarne čvorove za muškarce i žene, iako je inspekcija poslije utvrdila da sanitarnog čvora nema, niti ima bilo kakvih naznaka da bi tu trebao biti kamp.

Krivi potpis

I za taj je očevid potpisala kolegicu koja je navela da nikad nije bila tamo, niti ima spoznaje o očevidu, a sama Livljanić je prema evidenciji, u vrijeme kad je navodno obavila očevid, bila zapravo na bolovanju u Zagrebu i Tuheljskim Toplicama.

Istražitelji su utvrdili i da Pripuz nije bio na očevidu, iako je naveden u zapisniku, te je grafološkim vještačenjem utvrđeno da on taj zapisnik nije potpisao jer je tada bio u Zagrebu, a ne na Murteru.

Poklopio nam slušalicu

Od načelnika općine Murter-Kornati pokušali smo doznati zašto je kao načelnik u ime Općine dao suglasnost da Zoran Pripuz otvori kamp u domaćinstvu.

Navedeni se dokumenti iz svibnja i studenoga prošle godine, naime, nalaze u formiranom spisu, a upada u oči taj podatak jer upućeni u problematiku kažu da isti ne može imati nikakav utjecaj za odobravanje.

Tvrdi to, među ostalim, i Ministarstvo turizma koje je provelo upravni nadzor te dodaju da navedeno ne predstavlja niti kakav dokaz o ispunjavanju bilo kojeg uvjeta propisanog člankom 34. st. 2. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Na dan uhićenja Pripuza i ekipe, kad je policija posjetila Općinu, Turčinov je za medije izjavio: "Pitao sam ih jesu li u Općini radi mene. Rekli su da ne, pa sam im rekao ‘aj, fala Bogu da nisam ja na redu".

Jučer smo mu pokušali postaviti pitanje zna li išta o suglasnosti koju je u ime Općine dao za privatni posjed i je li možda riječ o krivotvorini, no umjesto toga poručio je: "Vama novinarima je samo u interesu nekoga smjestiti u zatvor. Pišete što hoćete, svašta i previše, i važna vam je samo tiraža". Nakon toga je poklopio slušalicu. (H. K. J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:41