POŽAR

PLANULA LUKSUZNA 28-METARSKA JAHTA U ŠIBENIKU Vatrogasci su reagirali munjevito i spriječili širenje buktinje na obližnja plovila vrijedna milijune

jahta Eternity
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Sat vremena trebalo je šibenskim profesionalnim vatrogascima i djelatnicima marine D-Marin Mandalina da ugase požar na 28-metarskoj jahti "Eternity" koji je izbio u petak oko 17:30 sati. Zahvaljujući prisebnosti i brzim reakcijama djelatnika marine te doista žurnom dolasku vatrogasaca koji su u Mandalinu stigli svega tri minute nakon poziva, izbjegnuta je velika šteta jer se vatra s "Eternityja" nije proširila na ostala luksuzna plovila, listom vrijedna milijun eura i više, piše Šibenski.hr.

Ozlijeđenih nije bilo, a jahta je u trenutku nesreće bila bez posade. Uzrok požara je kratki spoj na elektroinstalaciji između strojarnice i krmene palube, utvrdila je policija u očevidu obavljenom u subotu ujutro, dok procjena štete još nije obavljena, izvijestio je Operativno-komunikacijski centar PU šibensko-kninske.

Gusti, bijeli dim nadvio se predvečer nad cijelom gradskom četvrti Mandalina, a riva je bila puna članova posada jahta vezanih na dijelu obale kod D-resort hotela, gdje su smještena najluksuznija plovila u marini Dogus grupe.

Prema izjavama vatrogasaca i drugih očevidaca, požar je nastao u strojarnici, pod krmenom palubom i ugašen je specijalnom pjenom, uz pomoć zapovjednika "Eternityja" koji je vatrogasce uputio u raspored prostora u potpalublju. Kako je izjavio Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, požari na većim plovilima za vatrogasce su među najtežima za gašenje ukoliko im raspored prostorija ostaje nepoznat.

Sreća u nesreći je što je brod metalni i to je onemogućilo širenje vatre. Jutro poslije, kako se vidi na fotografijama, tragovi nesreće izvana su nevidljivi, a da se nešto dogodilo upućuje jedino plivajuća brana za sprječavanje širenja nafte postavljena uokrug "Eternityja".

- Djelatnici marine uvježbani su za ovakve situacije, a vježbe protupožarne zaštite redovito provodimo. Čim se uključio alarm na jahti, pozvali su vatrogasce i policiju, te se posebno zahvaljujem Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik na brzoj intervenciji, izjavio je Selcuk Balci, direktor D-Marin Mandaline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37