DRAMA IRANACA

Platili 15.000 eura da bi se našli u vlaku smrti: ‘Molim vas, pomozite mi da doznam što mi je s bratom‘

Uhićeni su te su dobili tzv. rješenje o povratku, dokument kojim im se nalaže da napuste Republiku Hrvatsku u roku od sedam dana
 Rober Fajt/Cropix

Iranski migranti koji su se našli u vlaku smrti broj 2506 u kompoziciju su ušli u Slavonskom Brodu u 19.37 sati, odnosno koju minutu kasnije jer je vlak kasnio. Nisu bili slijepi putnici u teretnom vlaku, već su uredno ušli u putnički s kupljenim kartama. U Republiku Hrvatsku ušli su preko Save iz BiH, a policija ih je uhvatila u Slavonskom Brodu. Uhićeni su te su dobili tzv. rješenje o povratku, dokument kojim im se nalaže da napuste Republiku Hrvatsku u roku od sedam dana. Ukrcali su se na vlak u namjeri da je napuste. U tome nisu uspjeli, samo sati i pol kasnije došlo je do tragedije.

image

Iranski migranti koji su završili u vlaku smrti

Rober Fajt/Cropix

Sve ovo ispričali su nam migranti iz druge skupine, njihovi rođaci koji s njima putuju iz Irana i sada čekaju informacije o njihovu stanju ispred bolnice u Novoj Gradiški. Oni su također ušli ilegalno u RH te su prošli isti postupak kao i njihovi rođaci, odnosno također su dobili policijsko rješenje o napuštanju RH u roku od sedam dana. Razdvojili su se u četvrtak, kada su putovali iz Srbije u BiH. Da nisu, i oni bi upali u vlak. U bolnici u Novoj Gradiški su majka i otac dvoje djece koja su završila u bolnici u Slavonskom Brodu. Srećom, svi su prošli s lakšim ozljedama te bi se obitelj uskoro trebala spojiti.

Briga za obitelji

Djeca su im lakše ozlijeđena i puštena su iz bolnice u Slavonskom Brodu. Jučer su u popodnevnim satima prevezena u bolnicu u Novoj Gradiški ne kako bi bila podvrgnuta liječenju, već kako bi se spojila s ostatkom obitelji koja je tamo hospitalizirana. Stupili smo u kontakt s njihovim bratom Alanom u Londonu, koji nam je kazao da se radi o 12-godišnjem bratu i 13-godišnjoj sestri. On je bio užasno zabrinut za njihove sudbine, laknulo mu je kada smo mu jučer javili da su na putu prema roditeljima. Otkrio nam je da je njegova majka jedna od teže ozlijeđenih osoba u vlaku, pa će najvjerojatnije morati ostati hospitalizirana i nakon ponedjeljka, do kada je određeno zadržavanje za preostale ozlijeđene. U razgovoru s njim i njegovim rođakom Farzadom H. doznajemo detalje s višemjesečnog putovanja koje je počelo u iranskom mjestu Jwanro. Također doznajemo da se radi o iranskim Kurdima koji su se htjeli domoći zapadne Europe.

image

Iranski migranti koji su završili u vlaku smrti

Rober Fajt/Cropix

- Gospodine, doznao sam da će s mojom majkom biti sve u redu. Molim vas, pomozite mi da doznam što mi je s bratom i sestrom, znam samo da ih je odvela policija. Hoće li mojim roditeljima produžiti rok od sedam dana da napuste Hrvatsku ako ostanu u bolnici? - pitao nas je zabrinuti Alan iz Londona, koji je trebao primiti svoju obitelj. Laknulo mu je saznanje da će obitelj uskoro biti na okupu.

Kupili su karte

- Vjerujte, bio sam s njima u kontaktu čitavo vrijeme. Nisu se krijumčarili u teretnom vagonu, kupili su karte za putnički vlak i htjeli su doći do vašega glavnoga grada. Znam da su svi u Hrvatskoj dobri prema njima - govorio je Alan, žaleći što nije uspio telefonski čuti samo na trenutak riječi svoje majke u bolničkoj postelji.

image
Rober Fajt/Cropix

Farzad (37) je vodič skupine koja je ušla u Hrvatsku 24 sata nakon skupine koju je vodio Alanov otac. Radilo se o ukupno dvadesetak ljudi, desetak ih je s Farzadom, a osmero ih je ušlo u vlak. Ispričao nam je detalje njihova putovanja.

- Došli smo iz Sirije, Turske, brodom do Grčke, preko Bugarske, Srbije i Bosne do Hrvatske. Moja obitelj do sada je na put potrošila oko 15.000 eura, Alanova isto toliko. Čitav put su nam organizirali Pakistanci, imaju ljude u svakoj od ovih zemalja. Prime nas na jednoj granici i dovedu do druge, pređemo je sami i onda nas preuzmu drugi Pakistanci. Najviše su nas tražili za brod između Turske i Grčke.

image
Rober Fajt/Cropix

Dvojica Pakistanaca su nas u kombiju prevezla do Bosne, izašli smo iz kombija i onda su nam pokazali da je preko rijeke Hrvatska. Tamo nas je čekao brod koji nas je prevezao. Od Hrvatske dalje prema Europi više nema Pakistanaca, rekli su da se dalje moramo sami snaći. Došli smo preko i začuli smo pucnjeve u zraku, vidjeli smo da je to hrvatska policija i predali se. U policiji su nam dali ove papire - govori čovjek, pokazujući rješenje o napuštanju RH u roku od sedam dana.S drugim dijelom grupe razišli su se tijekom putovanja iz Srbije u Bosnu jer su bili u dva odvojena kombija.

Prva grupa je došla ranije pa je zato ranije završila s policijskom procedurom. Zato su se popodne ukrcali u vlak u Slavonskom Brodu. Prema voznom redu, u Novskoj su trebali biti u 21.17 sati, no vlak je kasnio dvadesetak minuta. Druga grupa je do Nove Gradiške stigla taksijem iz Slavonskog Broda. Nisu jeli dva dana, a jučer nisu znali gdje će noćiti. Čekali su informacije o stanju rođaka u bolnici, svjesni da im istječe rok od sedam dana za napuštanje Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:33