AKCIJA EUROPOLA

PNUSKOK otkrio ‘mulu‘ za milijunsko pranje novca: ‘Članovi kriminalne mreže predstavljali su se kao odvjetnici‘

Ukupno je odrađeno osam pretraga kuća u Francuskoj i Izraelu te je uhićeno osam osoba

Ilustrativna fotografija

 Cropix/

Europol je razbio francusko-izraelsku kriminalnu mrežu prevarantskih direktora zaplijenivši oko 5,5 milijuna ‘opranih‘ eura. Svoj obol u toj operaciji koju je vodila Francuska i čije su operativne aktivnosti provedene u svega pet akcijskih dana u siječnju 2022. i siječnju 2023. sudjelovao je hrvatski PNUSKOK te naš Ured za sprječavanje pranja novca, kao i francuska Nacionalna policija i žandarmerija, Izraelska policija, portugalska Pravosudna policija te španjolski kolege.

Ukupno je odrađeno osam pretraga kuća u Francuskoj i Izraelu te je uhićeno osam osoba od čega šest u Francuskoj i dvoje u Izraelu gdje je ‘pao‘ i glavni organizator svega.

Akcija je rezultirala i zapljenom elektroničke opreme i vozila, oko tri milijuna eura s portugalskih bankovnih računa, 1,1 milijun eura s mađarskih bankovnih računa, 600.000 eura s hrvatskih bankovnih računa, 400.000 eura sa španjolskih bankovnih računa, 350.000 eura u virtualnim valutama.

Lažno predstavljanje

- Kriminalna mreža, sastavljena od francuskih i izraelskih državljana, ciljala je na tvrtke smještene u Francuskoj. Početkom prosinca 2021. jedan od osumnjičenika lažno se predstavljao kao izvršni direktor tvrtke specijalizirane za metalurgiju, sa sjedištem u departmanu Haute-Marne u sjeveroistočnoj Francuskoj. Prevarant je od računovođe tvrtke zatražio hitan i povjerljiv prijenos 300.000 eura u banku u Mađarskoj. Prijevara je otkrivena nekoliko dana kasnije kada je računovođa, misleći da djeluje za direktora tvrtke, pokušao obaviti transfer od 500.000 eura – kažu iz Ravnateljstva policije dodajući da je tvrtka podnijela prijavu zbog toga, a naknadno su utvrdili da je poziv od navodnog izvršnog direktora došao iz Izraela.

Krajem prosinca 2021., developer nekretnina sa sjedištem u Parizu također je bio žrtva prijevare sa sličnim modusom operandi. Međutim, šteta je u ovom slučaju bila mnogo veća.

- Kako bi počinili prijevaru, osumnjičenici su se predstavljali kao odvjetnici, rekavši da rade za poznatu francusku računovodstvenu tvrtku. Nakon što je stekao povjerenje žrtve, prevarant je zatražio veliki, hitan i povjerljiv transfer. Pretvarajući se da su konzultanti, nagovorili su glavnog financijskog direktora (CFO) da milijune eura prebaci u inozemstvo. Ukupno su tvrtku u nekoliko dana prevarili za gotovo 38 milijuna eura. Koristeći već postojeću shemu pranja novca, ta su sredstva brzo prebačena u različite europske zemlje, potom u Kinu i konačno u Izrael. Veza između ove dvije prijevare utvrđena je u siječnju 2022. godine kada je pariška tvrtka za nekretnine podnijela prijavu. Razmjena informacija i međunarodna suradnja koju je omogućio Europol doveli su do otkrivanja sudionika, modusa operandi i sredstava – dodaju još iz Ravnateljstva policije.

Napominju pritom da je kriminalističko istraživanje u Hrvatskoj pridonijelo otkrivanju pravog identiteta financijske mule koje je koristila kriminalna mreža. Nadležna tijela u Hrvatskoj blokirala su i zamrznula više od 600.000 eura na nekoliko bankovnih računa.

Hitna zaplijena imovine

- Vezano uz kaznena djela počinjena na području Hrvatske provode se izvidi od strane policije i nadležnih državnih odvjetništava. Istraga u Portugalu dovela je do zapljene približno 3 milijuna eura na više bankovnih računa. Mađarske vlasti otkrile su da je više od sedam milijuna eura primljeno na mađarske bankovne račune prije nego što je podignuto u gotovini ili prebačeno na bankovne račune u drugim zemljama. Mađarske vlasti ispitale su 16 osoba, od kojih su dvije već ranije uhićene i trenutno su nadzorom. Na više bankovnih računa zaplijenili su više od milijun eura – otkrivaju još iz policije.

Inače, od siječnja prošle godine Europol je olakšao razmjenu informacija te pruža specijaliziranu analitičku podršku, uključujući financijsku analizu i analizu kriptovaluta te ekspertizu. Analiza je dovela do identifikacije veza između zemalja kako bi se omogućila hitna zapljena imovine stečene kriminalom, prije nego što je osumnjičenici mogu oprati.

- Europol je 2020. godine osnovao Europski centar za financijski i gospodarski kriminal (EFECC) kako bi povećao sinergiju između gospodarskih i financijskih istraga i ojačao svoju sposobnost pružanja podrške tijelima za provođenje zakona u učinkovitoj borbi protiv ove velike kriminalne prijetnje. Sa sjedištem u Haagu, Nizozemska, Europol podržava 27 država članica EU-a u njihovoj borbi protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i drugih oblika ozbiljnog i organiziranog kriminala. Europol također surađuje s mnogim državama partnerima izvan EU-a i međunarodnim organizacijama – zaključuju iz policije naglašavajući da "od različitih procjena prijetnji do prikupljanja obavještajnih podataka i operativnih aktivnosti, Europol ima alate i resurse koji su mu potrebni da učini svoju ulogu u stvaranju sigurnije Europe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:35