ZLOČIN U RIJECI

POBJEGAO U SRBIJU Ubio mladića u centru Rijeke i ostavio ga da se uguši u krvi. Osuđen je u odsutnosti

 Željko Šop/CROPIX

RIJEKA - Dušan Cupać (25) nepravomoćno je na riječkom Županijskom sudu osuđen u odsutnosti na 12 godina zatvora zbog ubojstva 23-godišnjeg creskog studenta Aleksandra Abramova. Njegov bratić Dario Cupać (25) i prijatelj Dario Savić (28) proglašeni su krivim za nepružanje pomoći. Dario Cupać dobio je pet mjeseci zatvora, a Savić tri mjeseca.

Ubojstvo se dogodilo početkom prosinca 2009. godine. Abramova su na Trgu Ante Starčevića, ispred fast fooda Hambi, presrela trojica nasilnika. Nakon verbalnih provokacija, napadnut je i fizički, a kako se pokazalo, motiv je bio potpuno banalan i isključen se bilo kakav oblik razbojništva - dakle, radilo se o čistoj obijesti.Abramov im je pokušao pobjeći, a trojac je potrčao za njim. Sustigli su ga na Trgu svete Barbare.

Dušana Cupaća teretilo se da je nakon verbalne prepirke fizički nasrnuo na Abramova udarajući ga po glavi i tijelu, a kada je pao na tlo, nastavio ga je tući rukama i nogama. Savić i Dario Cupać su negirali da su sudjelovali u tučnjavi i tvrdili da su cijelo vrijeme odvlačili Dušana od Aleksandra i govorili mu da pusti dečka na miru. U riječkom zatvoru proveli su šest mjeseci, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode. Ubojica je, pak, pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi. Cupać, inače, ima srpsko državljanstvo i u Rijeku je doselio dvije godine prije nemilog događaja, a sklonio se u mjesto blizu Valjeva, kako je tvrdio tamošnjim pravosudnim organima iz straha od odmazde. Nakon bijega javio se tamošnjoj policiji i dao iskaz, a policija je izuzela njegovu odjeću i obuću te je ispitan pred istražnom sutkinjom Višeg suda u Valjevu.

Na suđenju je dokazano da je Cupać tukao Abramova i nakon što je prestao pružati bilo kakav otpor. Nanio mu je brojne ozljede, od krvnih podljeva i razderotina do prijeloma kosti nosa s pomakom i napuknuća prednje kosti lubanje. Nesretni student umro je uslijed udisanja vlastite krvi zbog ugušenja, a vještaćenje je pokazalo da bi ga, do dolaska hitne pomoći, spasilo da ga je netko okrenuo na bok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 17:10