AFERA ‘DINAMO II‘

Počelo čitanje optužnice protiv braće Mamić i ostalih, sudac tražio da se iznesu osobne stvari nazočnih

USKOK ih tereti da su iz Dinama nezakonito izvukli 19,1 milijuna eura, pri čemu je klub oštećen za ukupno 26,5 milijuna eura

Damir Vrbanović, Mario Mamić, Igor Krota, Nikky Arthur Vuksan,, Sandro Stpančić.

































 

 Vlado Kos/Cropix

Na Županijskom sudu u Osijeku danas je, vjerovali ili ne, počelo čitanje optužnice na suđenju Zdravku Mamiću, bratu mu Zoranu, sinu Mariju te Damiru Vrbanoviću, Sandru Stipančiću, Igoru Kroti i Nikkyju Arthuru Vuksanu u aferi ‘‘Dinamo II‘‘ kojom ih USKOK tereti da su iz Dinama nezakonito izvukli 19,1 milijuna eura, pri čemu je klub oštećen za ukupno 26,5 milijuna eura. Prije nego što je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković počeo čitati optužnicu, sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Davora Mitrovića odbilo je prijedlog Filipa Glavaša, branitelja Zdravka Mamića, da se obje optužnice protiv njegovog branjenika, koje su spojene u ‘‘Dinamo II‘‘, ponovno vrate na odlučivanje novom optužnom vijeću, jer su u ranijim optužnim vijećima, koja su potvrdila obje optužnice, članovi bili suci Zvonko Vekić, Darko Krušlin i Ante Kvesić, koji su pod kaznenom istragom da su od Zdravka Mamića primili mito.

- Rješenjem suda od 21.5.2019. optužnicu je potvrdilo optužno vijeće koje su činili suci Zvonko Vekić, Miroslav Jukić i Ante Kvesić, a 4.10.2019. optužnicu je potvrdilo optužno vijeće koje su činili suci Vlasta Šimenić-Kovač, Darko Krušlin i Krunoslav Barkić. Opće je poznato da je protiv dijela sudaca koji su potvrdili optužnice pokrenut kazneni postupak. Notorno je da su se suci Kvesić, Vekić i Krušlin prilikom rada vijeća i donošenja odluke morali izuzeti, jer je nedvojbeno da nisu bili nepristrani. To proizlazi i iz rješenja VKS-a od 1.3.2023. Otvara se pitanje povreda optuženikovih prava na pravično suđenje te bitnih povreda kaznenog postupka. Kako protiv rješenje optužnih vijeća nije dopuštena žalba, ostaje pitanje je li takva odluka rezultat zakonito provedenog postupka ili nezakonitog postupanja navedenih sudaca na štetu Zdravka Mamića. Optužnica se mora ispitati od nedvojbeno nepristranog optužnog vijeća u svrhu zaštite okrivljenikovih prava na pravično suđenje – rekao je Glavaš, a njegovom prijedlogu pridružili su se i branitelji ostalih okrivljenih. Mišković se u ime USKOK-a usprotivio takvom prijedlogu, kazavši kako je "upravo Zdravko Mamić proizveo i doveo do koruptivnog postupanja prema sucima, a njihovo izuzeće nije tražio prilikom odlučivanja o potvrđivanju optužnice nije tražio."

Sudsko vijeće je nakon kratkog vijećanja odbilo prijedloge jer, kako je rekao sudac Mitrović "Zakon o kaznenom postupku ne poznaje mogućnost preispitivanja odluka optužnog vijeća." Inače, zanimljivo je bilo što je sudac prilikom izlaska okrivljenih, njihovih branitelja i predstavnika medija iz sudnice, a prije donošenja odluke, zatražio da se iz dvorane iznesu sve osobne stvari nazočnih, a onda je poslije objasnio zašto je to tražio.

- Imamo informaciju da smo prilikom jedne od prošlih rasprava u vrijeme donošenja odluke sudskog vijeća od jedne od stranaka bili snimani, ali nemamo dokaza za to, pa smo sada htjeli prevenirati takve situacije – kazao je Mitrović.

U ovom kaznenom postupku prva je rasprava bila zakazana još 19. listopada 2020. godine, ali je u tom, kolokvijalno nazvanom, prvom setu između suda i optuženih i njihovih obrana uslijedilo čak sedam odgoda, pa je optužnica prvi put pročitana tek 3. ožujka 2021. godine. Ubrzo nakon toga pravomoćnom je postala prva presuda Županijskog suda u Osijeku u aferi ‘‘Dinamo I‘‘, a u kojoj su na zatvorske kazne za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama osuđeni braća Mamić, Vrbanović i Milan Pernar. Zoran Mamić potom se pridružio svome bratu Zdravku u izbjeglištvu u BiH, a ovaj je počeo s iznošenjem čitavog niza optužbi na račun osječkih sudaca Vekića, Krušlina i Kvesića što je pokrenulo cijelu lavinu događaja, koji su rezultirali pokretanjem istrage protiv trojice navedenih sudaca pod sumnjom da su od Mamića primili mito. Od tada između obrana i suda traje pravno natezanje. Puno je vremena izgubljeno i na čekanje odgovora iz BiH, odnosno tamošnjeg Ministarstva pravde i Suda BiH, od kojeg je naše Ministarstvo pravosuđa i uprave u nekoliko navrata tražilo izručenje Zdravka i Zorana Mamića. Taj odgovor nikada nije došao, a onda je USKOK zatražio da se i mlađem Mamiću sudi u odsutnosti, kao što je za starijeg već ranije odlučeno. S obzirom na protek vremena suđenje je moralo krenuti ispočetka, a u ovom, tzv. drugom setu, već su bile četiri odgode početka suđenja, odnosno ukupno 11 od početka glavne rasprave u listopadu 2020. godine. Tako je sada, iz 12. pokušaja, došlo do ponovnog čitanja optužnice, a time i faktički ponovnog početka suđenja u ovom kaznenom postupku.

Optužnica je, inače, napisana na čak 695 stranica, a osim izjava 193 svjedoka, USKOK je priložio i 5.923 materijalna dokaza na nevjerojatnih 60.000 listova. Ova je optužnica, inače, spojena i s trećom u kojoj je optužen samo Zdravko Mamić, a prema kojoj ga se tereti da je nezakonito s Dinamovog računa u austrijskom Klagenfurtu podigao ukupno 2,2 milijuna eura, koje je potom koristio u osobne svrhe. Na popisu svjedoka nalaze se Luka Modrić, Dejan Lovren, Mario Mandžukić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Mateo Kovačić, Igor Bišćan, Josip Šimunić, Dražen Ladić...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:58