JET-SET PAR

Počelo suđenje hrvatsko-australskom bračnom paru: Influencericu puštaju na slobodu uz mjere opreza!

Sud je odlučio trudnu Adrianu Matak pustiti na slobodu uz mjere opreza, suprug ostaje u pritvoru

Luka Grga Matak i supruga Adriana Matak

 Ranko Šuvar/Cropix, Facebook

Hrvatsko-australski jet-set par Luka Grgo Matak (31) i Adriana Matak (36), optuženi za pet prijevara ‘teških‘ preko 350.000 eura i koji će, kako smo pisali, uskoro postati roditelji, danas su sjeli na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu.

Negirali su krivnju i ne priznaju postavljeni imovinsko-pravni zahtjev, a sud je ujedno odlučilo da se trudna influencerica i blogerica pusti na slobodu ali uz mjere opreza. Obzirom da ima australsko i hrvatsko državljanstvo, bit će joj oduzete putne isprave, a ne smije napuštati ni mjesto prebivališta te se mora redovno javljati u policijsku postaju.

Adriana Matak je rekla zagrebačkim tužiteljima da je nezaposleni vizualist i da ima pokretnu imovinu vrijednu 45.000 eura, a isto je ponovila i u sudnici, dok je njezin suprug kazao da imovine nema, a u istražnom zatvoru ostaje do daljnjega.

Tužiteljstvo ih tereti da su od 2018. do 2023. prevarili petero oštećenika uvjeravajući ih da će on za njih investirati njihov novac na tržištu kapitala iako su bili svjesni da Luka Grgo Matak nema registriranu djelatnost posredovanja i pružanja investicijskih usluga niti je takve usluge stvarno mislio pružiti.

- Bavim se tržištem kapitala, no supruga u ove poslove za koje ju se isto tereti, nije uključena. Žrtve su investirale novac. Za te investicije postoji visoki rizik – branio se šturo Luka Grgo Matak napominjući da on nikada nikoga nije imao namjere prevariti.

Njegova tvrtka u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojoj je prema vlastitim tvrdnjama imao plaću od 5000 eura, blokirana je te će biti brisana iz sudskog registra jer nema imovine.

Njegov poslovni partner A.P.W. se osjeća izigranim jer ga je uvjerio da se bavi investicijama i trgovanjem na svjetskim tržištima kapitala te da je osnovao investicijski fond vrijedan 12 milijuna funti s godišnjom zaradom od 25 posto. Prekasno je shvatio, kako je otkrio, da Matak nikad nije započeo dobivanje licence FCA (Agencije za nadzor financijskih usluga u UK) koja je nužna za obavljanje poslova.

Adriana Matak je također u tužiteljstvu ustvrdila da nije sudjelovala u poslovima svoga supruga, no otkrila je neke detalje pojedinih poznanstava s oštećenicima.

- Šokirana sam svime. Ja ne poznajem taj poslovni svijet mog supruga. Sa M.J. sam se nalazila na piću u Zagrebu kad sam se tu doselila 2016. Ja sam uglavnom pila sok od naranče jer sam liječeni alkoholičar i nismo bili nešto bliski. Njega je zapravo zanimao Luka i želio ga je upoznati kad sam mu rekla što radi. I Luki nije M.J. odmah dao novac samo da se zna, već se oko njega morao potruditi. Na kraju je M.J. uložio, dakle dao je novac i više s njim nisam pričala o poslu. Za nikakve probleme ja nisam znala sve dok mi 2023. nisu počele stizati poruke od I.B. i Z.Ć. koje su mi rekle da nas M.J. traži. Bilo je to nužno riješiti, ali smo prvo morali naći način kako jer je Luka u RH imao problem s bankom obzirom da se novac s brokerskog računa nije mogao prebaciti na račun u Erste. Pisao mi je potom da je Luku gledao kao uspješnog poslovnog čovjeka i da ga poštuje. Ja sam mu rekla da Luka ima novac te da moramo pronaći zakonit način za povrat – branila se optužena Matak ukazavši da su ih dugovi pritisli pa su kontaktirali odvjetnika. Isti je, dodala je dalje, poslao M.J.-u prijedlog za mirenje.

- Poslan mu je bio i plan otplate, ali M.J. je nas nastavio uznemiravati. Napravio je i internetsku stranicu o nama, uznemiravao nam prijatelje – zaključila je Matak po čijim je navodima "Luka zatvorio iznos od 600.000 eura na brokerskom računu" koji samo čeka da se isplate oštećenici.

Podsjetimo, policija je u pretresu njihova iznajmljenog doma i vozila oduzela razne mobitele, laptope, memorijske kartice, kao i bankovne domaće i strane. Oduzeli su im i razne račune hotela, trgovina, poliklinika, nekoliko rokovnika, zlatni nakit, skupocjene kubanske cigare te ekskluzivne skupocjene markirane torbice...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:46