MUŽ ‘HRABRE MAME‘

Počelo suđenje kuharu za šokantan zločin: Prokockao je milijune za liječenje bolesne žene

Nenamjensko raspolaganje sredstvima upalo je u oko kriminalistima kada se uočilo da novac s Ljutićeva računa odlazi
Dino Ljutić (u sredini)
 Tomislav Krišto/Cropix

Dino Ljutić (38), kuhar po zanimanju čije je mjesto boravka od proteklih božićnih blagdana ćelija remetinečkog zatvora, prije dvije godine digao je Hrvatsku na noge prikupljajući novac za svoju suprugu Ana-Mari kojoj je dijagnosticiran rak s metastazama po cijelom tijelu.

Val dobrote ujedinjen pod nazivom 'Hrabra mama želi živjeti' ubrzo se zahuktao jer "puno srca čini da nemoguće postane moguće", a nakon što je uspio skupiti novac za poseban medicinski krevet, odlučio se na prikupljanje sredstava za partneričino liječenje. No umjesto za liječenje, njegovi potezi požrtvovnosti da olakša život majci svoje dvoje djece, završili su na stupu srama jer je Ljutić, prema sumnjama zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva donirane milijune kuna (po)trošio na vlastite poroke odnosno na kockanje. U sudnicu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gdje mu traje suđenje za prevaru i za pranje novca temeljem podignute optužnice, Ljutić je doveden u lisicama. Unatoč medicinskoj maski na licu, u pogledu mu se iščitavala nelagoda zbog prisutnosti medija, a na početku suđenja kakav zauzima stav o krivnji rekao je da se krivim ne smatra.

Nenamjensko raspolaganje sredstvima upalo je u oko kriminalistima kada se uočilo da novac s Ljutićeva računa odlazi, između ostaloga, i na on-line kladionice.

Tužiteljstvo ga sumnjiči da je od 22. studenog 2019. do 28. prosinca 2020. postupao s namjerom pribavljanja nepripadne imovinske koristi.

Putem medija je uputio javni apel za novčanom pomoći dovodeći u zabludu potencijalne donatore da će novac koristiti u svrhu liječenja bolesne supruge u privatnim poliklinikama u i izvan Hrvatske. Pa je tako od raznih poliklinika tražio ponude kako bi javnosti prikazao da je za liječenje potreban veliki iznos novca iako isti, sumnja tužiteljstvo, nije imao namjere potrošiti za partneričino liječenje. Pa je tako tijekom godine dana Ljutićima na tekući i žiro račun sjelo preko 4,5 milijuna kuna od čega je 818 tisuća završilo samo na Ana-Marijinom računu. Kako je novac kapao, Ljutić ga je brže-bolje transferirao prema pružateljima igara na sreću.

Pa je tako od 22. studenog 2019. do 29. listopada 2020. na račun Super Igra uplatio 1,866.000 kuna, Germaniacoma Zagreb 485.000 kuna, Super igra Arena Zagreb 629.000 …. a novac je završavao nakon toga i na drugim računima poput Admirala Zagreb, TopGames zagreb, AirCash B Moto Zagreb... Novac je nastavio dalje kolati, a ono što nije prokockao poput 1,755.853 kuna prebacio je s računa kladionica na svoj privatni račun kako bi ga dalje prikrivao i nenamjenski trošio.

image
Dino Ljutić (u sredini)
Tomislav Krišto/Cropix

Ljutićev potez nikako ne umanjuje bol i patnju koju prolazi njegova supruga kojoj je u veljači 2017. godine, prema njegovim tvrdnjama, dok je bila u sedmom mjesecu trudnoće otkriven karcinom dojke s metastazama na kralježnici. Godinu poslije društvene mreže preplavili su Ljutićevi vapaji i apeli za pomoć. Fotografije i snimke njegove djece te supruge ispijena lica pojavljivale su se posvuda. Ljudi su suosjećali s njihovom mukom i patnjom te uplaćivali novac. Uplaćuju ga i dan danas.

- Još u trudnoći Ana-Mari je počela padati u nesvijest te nije mogla hodati. Danas je stanje bolje, no teško se živi. Boluje od teškog kognitivnog poremećaja te epilepsije s psihogenim epizodama napada pa joj je potrebna 24-satna skrb, lijekovi i suplementi te poseban režim prehrane. Djeci je dolazak hitne pomoći i ispraćaj majke u bolnicu postao svakodnevica. Djeca ne znaju za drukčiji život, Hitna, bolnica, napadi. Pitanje je kakve će to posljedice u budućnosti ostaviti na njih - vapio je lani Ljutić tvrdeći kako samo za neurokognitivno liječenje treba 792 tisuće kuna. Ne bi li prikupio što više novca, lansirao je i gogetfunding kampanju na kojoj je skupio 2276 eura.

Maja N., specijalistica za živčane bolesti čija je poliklinika Ljutiću, nakon što je prvi puta k njoj došao sa suprugom i zatim dostavio ženinu kompletnu medicinsku dokumentaciju, Ljutićima poslala ponudu na 500.000 kuna za liječenje, prisjetila se u sudnici kontakta s njim.

- Nazvao me je unazad par godina, napravila se ponuda i liječenje se trebalo primjenjivati dulje vrijeme jer kratkoročno se ne bi postiglo ništa. Ljutić nije predlagao da se vrijeme liječenja skrati pa bi cijena bila i manja. Iskazivao je brigu za suprugu koja je neko vrijeme bila i u komi iz koje se probudila izrazito lošeg stanja te je imala neprekidne psihogene napadaje. On je bio motiviran da ona uđe u terapiju koju nije mogla dobiti redovnim putem jer ne postoji. Ta vrsta liječenja koja se pruža u poliklinici koliko ja znam nije pokrivena HZZO-om. Do liječenja nije došlo - otkrila je Maja N. kojoj je Ljutić rekao da će novac tražiti putem medija.

Ante K., asistent uprave Specijalne bolnice Sv.Katarina posvjedočio je, pak, kako je njihov call centar zaprimio Ljutićev upit za genetsko testiranje.

- Poslana mu je ponuda za farmaceutsko-genetsko testiranje koja se obavlja nekoliko dana jer ima nekoliko pregleda kod raznih doktora. Genetsko testiranje nije moguće ostvariti u bolnicama na teret HZZO-a. Nisam siguran, ali mislim da smo jedina ustanova u Hrvatskoj koja to radi. Nakon što je ponuda poslana, on se više nije nam javio - zaključio je Ante K.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:34