ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

POČELO SUĐENJE ZA MASAKR U CENTRU ZA SOCIJALNU SKRB Okrutni ubojica iz Đakova priznao: 'Kriv sam!'; Svjedokinja: 'Pucao je u sljepoočnicu'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Na Županijskom sudu u Osijeku u srijedu je započelo suđenje Andriji Drežnjaku zbog kojeg su lani u srpnju u đakovačkom Centru za socijalnu skrb život izgubili socijalna radnica Blaženka Poplašen i pravnik Ivan Pavić koji je u bolnici podlegao ozljedama, piše RTL.

Drežnjak je na sudu priznao krivnju za ubojstvo.

Potresno svjedočenje iznijela je i sestra ubijene Blaženke Poplašen, a svjedočila je i njezina kolegica Ljubica Zovko.

Sestra ubijene je u suzama prepričala kako je čula da se dogodilo ubojstvo u Centru i da obitelj nije mogla doći do Blaženke. Kasnije su dobili telefonski poziv u kojemu su im izrazili sućut.

- Drugi dan za redom je došao u centar. Imao je papir i kolega Ivan s kojim je dijelila sobu je razgovarao s njim. Odjednom sam čula i vidjela pucanj. Pucao je u sljepoočnicu iz velike blizine. Iznenađujuće je bilo. Ivan je ostao ležati u krvi. I dalje mi je živa slika događaja iako je želim zaboraviti. Imao je pištolj. Bilo je nestvarno, kao na filmu - kazala je Zovko na sudu.

FOTOGALERIJA: Počelo suđenje za masakr u Đakovu

Podsjetimo, tragedija se dogodila 9. srpnja 2019. Drežnjak je, kao štićenik Centra, toga dana došao u zgradu Centra i beskrupulozno iz nelegalnog pištolja prvo upucao Pavića, a zatim i Poplašen, nakon čega je pobjegao s mjesta događaja.

Socijalna radnica je na mjestu preminula, a Pavić s teškim ozljedama prevezen u KBC Osijek, gdje je nakon deset dana podlegao ozljedama.

Ubojica se, pak, sve do navečer skrivao po Đakovu, a policija ga je uhitila oko 20 sati. Osim oružja kojim je počinio zločin, kod njega su pronašli i putovnicu te više od 10.000 kuna, što je bilo veliko iznenađenja za sve jer je živio od socijalne pomoći.

U obrani tijekom istrage kao motiv brutalnog čina naveo je sumnje da su mu socijalna radnica i pravnik “na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj prebiva”. U to su ga uvjerili drugi ljudi, a on im je, na žalost, povjerovao, iako u toj priči nije bilo ni zrno istine. Štoviše, sporna kuća bila je i ostala gruntovno u njegovu vlasništvu.

Tragedija je dovela i do izvanrednog nadzora rada Policijske postaje Đakova, nakon čega su suspendirani načelnik Rudolf Kolarić i policajac S. M., a protiv još dvojice policajaca pokrenut je disciplinski postupak.

Razlog je bio što nisu pravodobno i u skladu s pravilima struke reagirali na prijavu koju im je 17. svibnja 2019. poslao CZSS Đakovo. U njoj su ih upozorili da su Drežnjak i njegov otac promijenili ponašanje, postali agresivni te da imaju informaciju o mogućoj nabavi oružja. Interna istraga u policiji, pak, nije utvrdila pogreške u postupanju policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:04