STRAŠAN ZLOČIN U RIJECI

Počelo suđenje za ubojstvo koje je šokiralo Hrvatsku: ‘Grozim se onog što sam učinio‘

Riječ je o posebno okrutnom ubojstvu koje je šokiralo hrvatsku javnost i samim načinom na koji je izvršeno i onime što se događalo nakon ubojstva

Roman Brnada

 Cropix

Na riječkom Županijskom sudu počelo je suđenje Romanu Brnadi, 37-godišnjem Zagrepčaninu koji je početkom veljače u kafiću Pin u središtu Rijeke ubio 68-godišnju Darinku Krivec.

Riječ je o posebno okrutnom ubojstvu koje je šokiralo hrvatsku javnost i samim načinom na koji je izvršeno i onime što se događalo nakon ubojstva dok je Brnada, u bijegu od policije, hodao gol riječkim ulicama te se takav došao sam prijaviti u policijsku stanicu, a potom se idući dan otimao policajcima i vikao tijekom saslušanja u Županijskom državnom odvjetništvu.

Iz optužnice, koju je Brnadi pročitala predsjednica sudskog vijeća, sutkinja Ika Šarić, jasno je da je Brnada u trenutku ubojstva bio neubrojiv, a uz prisutnost sudske vještakinje na prvom je ročištu utvrđeno da je optuženik raspravno sposoban te da shvaća što mu se stavlja na teret.

Roman Brnada, koji je na riječkom Korzu i u drugim gradovima zarađivao pjevajući crkvene pjesme, sutkinji je rekao da mu terapija puno pomaže, u odnosu na to kakav je bio, te da se grozi onoga što je čuo da je učinio u stanju besvijesti nakon što mu je pročitana optužnica.

- Ja bih, ako mogu, šutio - rekao je pred sudskim vijećem.

image

Roman Brnada

Cropix

Svjedočio je 24-godišnji konobar iz Pina, koji je ispričao da je Brnada sa žrtvom normalno pio čaj i razgovarao te da mu se odjednom promijenilo raspoloženje. Brnada je, prema njegovim riječima, izgledao kao da mu nije dobro, no stanje mu se nakratko popravilo.

Kada su žrtva i Brnada počeli tražiti novac, kojeg u njegovu novčaniku očito nije bilo, naglo je skočio sa stolice i uhvatio Darinku Krivec za glavu.

I konobar i dva gosta kafića pokušali su ga zaustaviti i u jednom trenutku uspjeli odvojiti od nje. Konobar je izašao iz kafića da bi nazvao policiju kada je Brnada ponovno krenuo na žrtvu, srušio je na pod i nastavio udarati.

- Sve mi se zamaglilo, tresao sam se. Bili smo svi u šoku, a nisam bio lud da mu više prilazim jer sam se bojao za vlastiti život - rekao je svjedok. Ispričao je da su zatvorili vrata kako ubojica ne bi pobjegao, ali on je uspio izvući kvaku i išetati van.

Kako je nakon ubojstva utvrđeno, žrtva i Brnada su se poznavali s riječkih ulica, a ulični pjevač u Rijeku je stigao početkom godine nakon što, zbog pandemije i lockdowna, neko vrijeme nije bio u gradu.

Kada se napad dogodio, Brnada nije uzimao terapiju, a sada mu se, pod terapijom, stanje popravilo.

Cijeli je događaj snimila nadzorna kamera u kafiću pa će, po svoj prilici, okosnica suđenja biti utvrđivanje Brnadina psihičkog stanja, ubrojivosti i okolnosti koje bi mogle utjecati na visinu kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:19