UIGRANA EKIPA

Počelo suđenje zločinačkoj grupi: Predvodio ih je bivši policajac iz Imotskog, imao je važnu ulogu

USKOK-ova optužnica tereti ih za organizaciju krijumčarenja i prodaje više stotina kilograma marihuane i kokaina.

Krešimir Dropuljić i Marijan Maršić

 Nikola Vilić/cropix

Na splitskom Županijskom sudu u petak je započelo suđenje šesteročlanoj zločinačkoj grupi na čelu s bivšim imotskim policajcem Krešimirom Dropuljićem (31) kojeg USKOK-ova optužnica tereti da se udružio s crnogorskim kriminalcem s Interpolove tjeralice Draganom Gajićem (36) u organizaciji krijumčarenja i prodaje više stotina kilograma marihuane i kokaina.

U optužnici su kao članovi organizacije još i Marijan Maršić (26) zvani Sena iz Prološca, Karlo Šimić (26) iz Donjeg Prološca, Milan Grančić (31) iz Glavine Donje i Ivan Blažević (25) zvani Iko iz Lokvičića, piše Slobodna Dalmacija.

Odmah na početku suđenja sudac Zoran Ivanišević odlučio je da se postupak u odnosu na Gajića razdvoji obzirom da se on nalazi u Sarajevu na izdržavanju zatvorske kazne te bi njegov dolazak na rasprave bio otežan pa ga zato u petak nije niti pozvao na ročište. Gajiću će se tako suditi odvojeno, a u ovom postupku bit će svjedok.

image

Karlo Šimić i Milan Grančić

Nikola Vilić/cropix/

Branitelj prvookrivljenog Dropuljića odvjetnik Vinko Gulišija pokušao je manevrom odgoditi ročište navodeći u zapisnik da je krajem kolovoza podnio tužbu Ustavnom sudu u ime svog branjenika i to zbog povrede prava na pravično suđenje. Naime, krajem srpnja je bilo zakazano optužno vijeće na kojem se odlučivalo o potvrđivanju optužnice, a odvjetnik je prije toga zatražio odgodu zbog godišnjih odmora.

No, istoj nije udovoljeno, sjednica je održana i optužnica potvrđena, a on smatra da je time povrijeđeno pravo njegovog klijenta na obranu jer na sjednici nije imao branitelja.

- Obzirom da Ustavni sud još nije odlučio o tužbi, ne bi bilo svrsishodno da vijeće uđe u raspravljanje jer Ustavni sud može usvojiti tužbu i vratiti postupak u fazu optužnog vijeća - naveo je Gulišija napominjući da je optužnica prije potvrđivanja stajala na sudu godinu dana i da "Dropuljić nije kriv što se sjednica nije ranije održala".

No, sudsko vijeće suca Ivaniševića odbilo je odgoditi raspravu ustvrdivši da je u ovom predmetu četvero okrivljenika u istražnom zatvoru (svi osim Grančića - opa.a) te da se zato radi o hitnom predmetu.

- Začuđujuće je da Ustavni sud još nije od Županijskog suda zatražio spis, a budući da je spis hitan, godišnji odmor nije bio nikakva zapreka da se pristupi na sjednicu Optužnog vijeća - kazao je sudac Ivanišević. Svi okrivljeni redom su rekli da nisu krivi za ono za što ih se tereti i da će obrane dati na kraju postupka.

image

Ivan Blažević

Nikola Vilić/cropix/

USKOK tereti Dropuljića, tada policajca Postaje granične policije Imotski, da je s Gajićem u razdoblju od polovice 2020. godine do veljače 2021. godine s pripadnicima zločinačkog udruženja iz Crne Gore dogovorio zajedničku kontinuiranu nabavu velikih količina marihuane. U tom je razdoblju zaplijenjeno je oko 230 kilograma što su bile pošiljke koje su "pale" kraj Karlovca i u Kaštel Sućurcu, ali se još niz zapljena povezuje s istom skupinom te se procjenjuje da su prokrjumčarili oko 1,5 tonu marihuane.

Marihuana se kupovala u Albaniji, a prodavala na području Hrvatske i drugih država Europske unije,. a nakon što bi s kupcima u Hrvatskoj dogovorili količinu i cijenu droge, Dragan Gajić je s dvije osobe iz Crne Gore dogovarao kupnju marihuane iz Albanije. Droga se, po optužnici, preuzimala i prevozila preko Crne Gore do BiH gdje su je preuzimali vozači Maršić, Šimić i Blažević i iznajmljenim vozilima krijumčarili u Hrvatsku.

Osim nabave i distribucije, Dropuljić i Gajić su pronašli tvrtku u BiH preko koje su slali lažirane narudžbenice i krivotvorili poslovnu dokumentaciju kojom su legalizirali ulazak kamiona s robom i dostavu do Zagreba. Neistinitu poslovnu dokumentaciju na ime bosanskog trgovačkog društva kao naručitelja robe izradio je Gajić te je elektronskim putem dostavljao firmi Milana Grančića.

Sukladno narudžbama kupaca iz drugih država Europske unije drogu bi iz skladišta prevozili do mjesta isporuke i prodavali, a novac dobiven prodajom dijelili između sebe. Isto tako USKOK tereti Dropuljića i Grančića da su se dogovorili kako će teretnim vozilima njegove tvrtke sami krijumčariti marihuanu iz BiH. Dropuljićev zadatak je bio da kao policajac osigurava nesmetan prijelaz preko graničnog prijelaza.

image

Marihuana koju je u Hrvatsku dovezla imotska zločinačka udruga

Pu Sd/

Za kupnju droge su, tvrdi USKOK, osigurali novac od kojeg je dio u iznosu od 53 tisuće eura Grančić čuvao kod sebe te mu je nađen nakon što su on i Dropuljić uhićeni u prosincu prošle godine zbog lažnog predstavljanja vlasniku jednog trgovačkog društva u BiH. Za taj novac, pak, Grančićev odvjetnik tvrdi da pripada njegovim roditeljima i da nema nikakve veze s drogom.

Karlo Šimić i Ivan Blažević terete se da su od kraja rujna 2020. godine do uhićenja nabavljali kokain koji su skladištili u kući u Prološcu gdje su ga raspoređivali u "pizeve" i prodavali. Dropuljića se još tereti da je Gajiću, znajući da je "lice s međunarodne tjeralice", da je u bijegu i da se krije u Hrvatskoj te da se koristi krivotvorenom osobnom iskaznicom i putovnicom, omogućio u dva navrata prelazak hrvatske državne granice.

Suđenje se nastavlja sredinom prosinca kada će se slušati razgovori snimljeni tijekom tajnog nadziranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 16:54