TEŠKA KAZNENA DJELA

Počinje suđenje sedmorici mladića iz okolice Zadra: Tereti ih se za grupno silovanje maloljetnice

Slučaj je šokirao javnost, a dodatnu ogorčenost izazvao je sudac istrage Ivan Marković koji je petoricu pustio da se brane sa slobode
Očevid, ilustracija
 Jure Miskovic/Cropix

Nešto više od tri mjeseca nakon potvrđivanja optužnice tužiteljstva zakazan je početak suđenja sedmorici mladića iz okolice Zadra koje se tereti da su od kolovoza 2018. do srpnja 2019. godine u više navrata grupno silovali 16-godišnju djevojku iz njihovog mjesta, javlja Zadarski.hr.

Sedmorica mladića, od kojih su četvorica sada u dobi od 20, a trojica u dobi od 19, 21 i 18 godina, optuženi su za počinjenje više teških kaznenih djela protiv spolne slobode. Terete se za počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode, više kaznenih djela bludnih radnji i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju, sve na štetu djeteta.

Početak suđenja na Županijskom sudu u Zadru, zakazano je za srijedu, 31. ožujka, s početkom u 10 sati kod sutkinje Sandre Radanović.

Mladići iz okolice Zadra djevojku su snimali mobitelom čime su je ucjenjivali kako bi od nje iznudili nove seksualne odnose, uz prijetnje da će filmove poslati njenim roditeljima i prijateljima ako na to ne pristane. Obrana je tražila izuzimanje tih snimki kao nezakonitih, no Vrhovni sud RH taj je zahtjev odbio kao neosnovan.

Slučaj višestrukog grupnog silovanja djevojčice šokirao je hrvatsku javnost, a dodatnu ogorčenost izazvala je činjenica što je sudac istrage Ivan Marković petoricu osumnjičenih pustio da se brane sa slobode. Marković im je istražni zatvor zamijenio mjerama opreza utvrdivši da nema straha od ponavljanja kaznenog djela, te opasnosti za žrtvu, piše Zadarski.hr.

S obzirom na okolnosti slučaja, odnosno stanja u spisu i njihovu dob, utvrdio je da su za petoricu mladića dovoljne mjere opreza koje se odnose na zabranu prilaska žrtvi, komunikaciju s njom, te obvezno javljanje u policijsku postaju. U međuvremenu je sudac zatražio i zaštitu policije zbog prijetnji.

Diljem Hrvatske organizirani su prosvjedi “Pravda za djevojčice” čiji je povod bio 'puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:08