POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

POD NEOBIČNIM OKOLNOSTIMA NESTAO RIJEČKI UMJETNIK Već 20 dana nema mu traga, prije nestanka prijateljima je otkrio da se boji za život

 
 Matija Đanješić / CROPIX / Nestali.hr

Krešo Kovačiček, riječki altetrnativni umjetnik rođen 1. siječnja 1964. godine, profesor likovne kulture koji je po svojem osebujnom umjetničkom rakursu zapamćen na široj hrvatskoj sceni bezmalo već četrdeset godina, pod neobičnim je okolnostima nestao početkom kolovoza. No, kako je riječ o osebujnom umjetniku vrlo senzibilne osobnosti, neko vrijeme tom nestanku nije pridavana veća pažnja, piše Novi list.

No, kako se Krešo duže vrijeme nije pojavljivao na nekim za njega uobičajenim pozicijama, krenulo se u potragu koja do sada nije dala rezultata. Nakon svega, prije nekoliko dana njegov je nestanak prijavljen i policiji koja je poduzela za takvu situaciju sve potrebne radnje.

Poznatog umjetnika traži se i putem stranice nestali.hr.

– Želio bih svim srcem da je riječ o još jednom Krešinom protestu, reakciji na bešćutnost civilizacije kojoj pripadamo, a koju on na posebno težak način podnosi kad su u pitanju određene deformacije ljudskosti. Želio bih, mada bih bio strašno ljut na njega u tom trenutku, da se odnekle pojavi i da mi kaže kako je nestao jer mu je bilo dosta svega, no pomalo se već počinjem pribojavati, jer tako dugo izbivanje bez traga i glasa za njega ipak nije uobičajeno - kazao je Damir Čargonja Čarli, i sam zanimljiv umjetnik, ali i osoba koja je s Kovačičekom, pa i u poslovnom smislu, kroz vrijeme bila u jako prisnim odnosima.

Prijatelji Kreše Kovačičeka nadaju se da se on sklonio na sigurno i da će se vratiti. Cijenjeni riječki alternativni umjetnik zadnji je put viđen prije dvadesetak dana, a njegovi prijatelji prije četiri dana odlučili su o svemu obavijestiti policiju, zabrinuti zbog toga što ga nitko tjednima nije vidio. Zabrinuti su da je njegov nestanak povezan s činjenicom da je provaljeno u prostor koji je uredio na području bivše tvornice papira Hartera.

Nestali.hr
Krešo Kovačiček

Prije nestanka dijelu prijatelja požalio se na probleme koje ima s drugim skvoterima na tom području. Rekao im je da se čak boji i za svoj život, zbog prijetnji i nasilja koje je ondje doživio, s obzirom na to da je bio pretučen. Sa svime su upoznali i policiju, ali zasad nemaju informacija što su policijski službenici poduzeli.

S velikom pažnjom uredio je i mali vrt, kao i prostor u kojem je boravio. Ujedno se bavio uređivanjem prostora u kojem je želio postaviti predstavu. Imao je jako pažljiv pristup prema prostoru koji je doživljavao javnim. Želio ga je oplemeniti i u tome je imao našu podršku - kaže za Novi list njegov prijatej i kolega Slaven Tolj.

Iz Policijske uprave Primorsko-goranske poručuju da poduzimaju mjere traganja i prikupljaju informacije od osoba koje bi mogle imati korisna saznanja o Kreši Kovačičeku.

– Pozivamo sve građane koji eventualno imaju korisna saznanja o imenovanom, a koja bi mogla pomoći u pronalasku istoga, da se jave u najbližu policijsku postaju ili na telefon 192, poručili su iz Ureda načelnice Policijske uprave Primorsko-goranske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20