PREVARANT IZ RIJEKE

Podatke s izbornih lista koristio za krađu novca

Ilustracija
 Darko Tomaš / CROPIX

Riječko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 42-godišnjaka kojega tereti da je na internetskim stranicama s izbornim listama prikupljao podatke o građanima te na račune njih 25 kupovao mobitele i tako ih oštetio za oko 44 tisuće kuna.

Riječko tužiteljstvo priopćilo je u četvrtak kako je 42-godišnjaka optužilo za nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i računalnu prijevaru.

Tereti ga da je od prosinca prošle do travnja ove godine u Rijeci, s internetskih stranica s objavljenim izbornim listama, pribavljao imena i prezimena te osobne identifikacijske brojeve (OIB) građana te pomoću tih podataka izrađivao lažne osobne iskaznice, ispisujući ih kao kopije na pisaču.

Nakon toga je na internetskim portalima kreirao e-mail adrese na imena tih osoba te potom preko webshopa sklapao pretplatničke ugovore s dvjema telekomunikacijskim tvrtkama, odabirao tarifni model i naručivao mobitele te ih preuzimao na lažnim adresama, dok su računi ispostavljani na imena oštećenih građana.

Tako nabavljene mobitele prodavao je putem oglasnika te je, stoji u optužnici, 25 građana čije je podatke koristio bez njihova znanja oštetio za oko 44.0000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:08