VELIKA AFERA

Podignuta optužnica protiv Horvata, Tolušića, Miloševića i Aladrovića: USKOK objavio detalje

Nikada se nije dogodilo da su jednom optužnicom obuhvaćena četiri člana Vlade

Tomislav Tolušić, Boris Milošević, Josip Aladrović, Darko Horvat

 Darko Tomaš/Robert Fajt/Ronald Goršić/Damir Krajač/

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i trojice bivših ministara - Borisa Miloševića, Darka Horvata, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz bivše ministre, kako se neslužbeno doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

U povijesti hrvatskog pravosuđa nikada se nije dogodilo da su jednom optužnicom obuhvaćena četiri ministra

Premda su sada sva četvorica već napustili dužnost, u trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, trojica od njih: Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović sjedili su u aktualnoj Vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Najveći dio optužbi odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, a za što su osumnjičeni Horvat, koji je 2018. bio ministar gospodarstva, njegova pomoćnica iz toga vremena Ana Mandac te Tolušić, Milošević, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac. Prema optužbama, svi oni su za tvrtke i obrte koje su im iz raznih razloga bili važni tražili potpore, premda te tvrtke nisu zadovoljavale kriterije. Horvat je na kraju, premda je od nadležnih službi u ministarstvu bio upozoravan da to ne čini, donio odluku dodijelivši tim tvrtkama i obrtima 2,65 milijuna kuna.

Optužbe protiv Aladrovića, pak, odnose se na dva slučaja sređivanja zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). U prvome slučaju je, tvrdi USKOK, najprije nabavio pitanja za L. S., kći jednoga Horvatova prijatelja, kako bi se ona na natječaju zaposlila u HZMO-u, najprije na određeno, a zatim na neodređeno.

U drugome slučaju tereti ga se da je to isto napravio za gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, koji je zapošljavanje tražio za suprugu svojega rođaka. Ono što međutim do sada nije bilo poznato, a što se samo u natruhama moglo zaključiti iz izjava odvjetnika, jest kako su se osumnjičenici branili.

Naime, osim, Ane Mandac, koja je i prva ispitana i koja u potpunosti priznaje djelo i pritom teretila ostale, svi ostali okrivljenici ga poriču. Također, osim nje, na pitanja USKOK-ovih tužitelja pristao je odgovarati jedino njezin bivši šef, Horvat. Mandac i Horvat jedini su ispitani u veljači, a ostali osumnjičenici ispitani su tek u lipnju.

Jutarnji je nedavno objavio detalje njihove obrane, a više možete pročitati ovdje.

Tolušićevi telefonski pozivi

Činjenica da je Tolušić u godinu dana, od početka 2021. do početka 2022. imao 106 telefonskih kontakata s vlasnikom obrta koji je dobio potporu, Uskok smatra još jednim dokazom da je Tolušić bio osobno zainteresiran da se tom obrtu pogoduje.

Riječ je upravo o obrtu čija je ponuda bila sastavni dio Tolušićevoga zahtjeva za dobivanje potpora za Tolušićevu vinariju, od Agencije za plaćanje u poljoprivredi.

Međutim, toliki broj poziva Tolušić je iznoseći svoju obranu, objasnio činjecom da i on i vlasnika obrta imaju istoga odvjetnika Ivana Stanića. Vlasnik obrta je naime, prema Tolušićevim riječima imao kazneni postupak zbog prometne nesreće u kojemu ga je zastupao Stanić, a budući se Stanić nije javljao obrtniku na pozive, obrtnik ga je pokušavao kontaktirati preko Tolušića. (Marin Dešković)

Priopćenje iz USKOK-a

Uskok je u srijedu objavio detalje optužnice koja je podignuta protiv četvorice bivših ministara – Darka Horvata, Borisa Miloševića, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Ne navodeći identitete Uskok je izvijestio da je, pored četvorice ministara, podigao optužnice protiv Horvatove pomoćnice Ane Mandac, bivšeg državnog tajnika Ministarstva regionalnog razvoja Velimira Žunca, ravnateljice uprave za potpomognuta područja Katice Miškovića i gradonačelnika Županje Damira Juzbašića.

Tužiteljstvo je priopćilo da se osmero okrivljenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, trgovanja utjecanjem te pomaganja u trgovanju utjecajem.

Uskok je precizirao kako se Horvatu stavlja na teret da je kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, od studenoga do kraja prosinca 2018., zadužio svoju pomoćnicu Anu Mandac za provedbu Programa „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ dodijelio 2,65 milijuna kuna bespovratnih sredstava "gospodarskim subjektima" za koje je bio osobno zainteresiran ili na poticanje Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića.

Mandac je pritom, dodaje Uskok, po Horvatovim nalozima i zahtjevima Tolušića, Žunca, Mišković i Miloševića te trećih neutvrđenih osoba sačinila tablicu s iznosima bespovratnih sredstava i gospodarskih subjekata kojima se ta sredstva dodjeljuju, a potom i naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati poticaja.

Uskok: Aladrović dostavljao zadatke za zapošljavanje u HZMO-u

Horvata tereti Uskokova optužnica i da je od siječnja 2018. do travnja 2019., koristeći autoritet ministra, a ranije i saborskog zastupnika, posredstvom Ane Mandac zatražio od tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) Josipa Aladrovića da pogoduje u zapošljavanju određene kandidatkinje u HZMO-u.

Aladrović je, ističe Uskok, to i učinio tako da je posredstvom Mandac dostavio kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju na javnom natječaju, čime joj je omogućio prednost pred ostalim kandidatima. Kandidatkinja je nakon toga ušla u krug odabranih kandidata te je HZMO s njom sklopio ugovor o radu na određeno vrijeme.

Prema Uskokovoj optužnici, Aladrović je na isti način omogućio toj kandidatkinji prednost pred ostalim kandidatima na javnom natječaju za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme te je HZMO na koncu s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Prema pisanju medija, riječ je o Lidiji Sinković čiji je otac Horvatov prijatelj.

Anu Mandac se tereti i da je na Juzbašićev zahtjev zatražila od Aladrovića da pogoduje još jednoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je Aladrović i učinio dostavivši kandidatkinji zadatke koji će biti postavljeni na testiranju.

Nakon što je kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Mediji su ranije pisali da je riječ o Petri Periši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. srpanj 2023 13:57