NAPAD

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LJUDI KOJI SU BRUTALNO PRETUKLI BRITANKU U ILEGALNOM SPLITSKOM HOSTELU Evo kolike im kazne prijete...

 
Premlaćena britanska državljanka Laura Emilie Denmar u ilegalnom pansionu u Splitu.
 Vladimir Dugandžić / CROPIX, privatna arhiva

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv tri osobe zbog premlaćivanja britanske državljanke Laure Emilie Denmar u ilegalnom pansionu u Splitu.

Za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda tereti se Vesna O. (18), a za nasilničko ponašanje Leonardo Z. (18) i Antonio Z. (24), svo troje rođeni u Zagrebu, s tim da najstariji optuženi ima prebivalište u Splitu gdje je registrirao i turistički obrt.

Kako stoji u optužnom aktu, Vesna O. je krajem srpnja prošle godine oko 10,00 sati u Dubrovačkoj ulici u hostelu “Julie”, nakon svađe, više puta udarila Lauru Emiliju Denmar metalnom šipkom po glavi. Nanijela joj je lakše tjelesne ozlijede u vidu razderotina na zatiljku, piše Slobodna Dalmacija.

Za to vrijeme su, stoji u optužnici, Leonardo Z. i Antonio Z. držali rukama Laurinog dečka Jeremyja Lafonda kako ne bi mogao pomoći svojoj djevojci. Tako su nasilničkim ponašanjem doveli Britanku u ponižavajući položaj, navodi optužnica.

Splitsko tužiteljstvo je od Općinskog suda u Splitu zatražilo da na temelju optužnice i prikupljenih dokaza proglasi trojku krivima i izda kazneni nalog.

Predložili su sudu izricanje sankcija: za Vesnu O. uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje tri godine, a za dvojicu optuženih po sedam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine svakome.

Policija nije nakon intervencije prošlog ljeta obavijestila DORH o događaju već su ga po svojoj procjeni procesuirali kao prekršaj remećenja javnog reda i mira. U optužnom prijedlogu su samo za Vesnu O. zatražili kaznu od 15 dana zatvora, dok dvojicu muškaraca nisu ni prijavili.

Sam događaj dospio je u javnost tek 20 dana nakon, kada se u britanskom tabloidu pojavila fotografija krvave Britanke razbijene glave kako u invalidskim kolicima čeka pretrage na Hitnom kirurškom prijemu KBC-a Split. Laura Denmar zaprimljena je tog dana na HKP splitske bolnice s nagnječenjem stražnjem dijelu glave te ranom veličine tri centimetra koju su joj sašili.

Svađa u stanu u kojem je insceniran hostel je nastala jer je Laura s mladićem, prema mišljenju Vesne O., trebala izaći ranije ujutro. Laura Denmar odbila je platiti dodatni dan, a na prijetnje Vesne O. kako će zvati policiju čak je i potiče na to, svjesna da se radi o ilegalnom smještaju.

Saznalo se tada kako je osim policije, nakon incidenta carinska služba provela inspekciju u Dubrovačkoj ulici kojom je utvrđeno da je hostel ilegalan.

Kazneni postupak je pokrenut nakon što je državno odvjetništvo na temelju tekstova u “Slobodnoj Dalmaciji” zatražilo od Prekršajnog suda u Splitu dostavljanje spisa radi postupanja. U konačnici je nakon osam mjeseci došlo do podizanja optužnice protiv tri osobe za dva kaznena djela.

Pokušaj nanošenja teških ozljeda jer je Britanka tučena metalnom šipkom kojom se mogu nanijeti ozbiljne rane te nasilničko ponašanje koje čini svatko tko nasiljem, zlostavljanjem ili iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj.

U ovom slučaju se radi o javnom mjestu, iako je bio zatvoreni prostor, jer je u stanu bio ugostiteljski objekt u kojem je bilo i drugih gostiju.

Postupak je trajao dugo jer je Britanka otputovala nakon incidenta, a nije saslušana na prekršajnom sudu već samo na policiji. Za optužnicu je bila neophodna njena službena izjava pred sudskim tijelom te je zatražena putem međunarodne pravne pomoći.

U Velikoj Britaniji su proveli potreban postupak ispitivanja žrtve i poslali našem tužiteljstvu iskaz, nakon čega je podignuta optužnica i zatražen kazneni nalog.

Kazneni nalog se izdaje i postaje pravomoćan bez suđenja ukoliko ne ulože prigovor čime priznaju krivnju. Ako troje okrivljenika ne priznaju krivnju i ustraju na provođenju suđenja, tužiteljstvo je tada zatražilo teže sankcije u presudi nakon postupka.

Vesni O. tada prijeti godina dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje četiri godine, a za Leonarda Z. i Antonia Z. traže po devet mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine, javlja Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01