SMRT ALEKSANDRA BOGDANOVIĆA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MLADIĆA KOJI JE AUTOM PREGAZIO OSJEČKOG GLUMCA I POBJEGAO Prijeti mu visoka zatvorska kazna

 
Branislav Smiljanić i kobni automobil
 Branislav Smiljanić / FACEBOOK

Nakon nešto malo manje od tri mjeseca okončana je istraga tragične prometne nesreće u kojoj je život izgubio osječki glumac Aleksandar Bogdanović (45).

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Branislava Smiljanića (22) zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom za što mu prijeti kazna zatvora u trajanju od 3 do 15 godina te zbog nepružanja pomoći za što mu prijete dodatne tri godine zatvora.

Tragedija u kojoj je omiljeni glumac HNK u Osijeku nastradao praktično pred kućnim pragom, na pješačkom prijelazu u Trpimirovoj ulici u Osijeku dogodila se 21. prosinca 2019. godine u 22,36 sati. Smiljanić je bez vozačke dozvole, a što mu nije bilo prvi put, kao što mu to nije bila ni prva prometna nesreća koju je izazvao, upravljao osobnim vozilom Kia Sorento u vlasništvu oca njegove djevojke M. S. (18) koja je bila suvozač, naletio na Bogdanovića koji je upravo prelazio pješaki prijelaz.

Inače, iako se možda očekivalo da optužnicom za nepružanje pomoći mogla biti obuhvaćena i Smiljanićeva djevojka, to se ipak nije dogodilo, jer ona prema pravnom tumačenju kao suvozačica nije imala moć zaustaviti automobil. Je li, pak, pokušala utjecati na Smiljanića i nagovoriti ga da se zaustavi i da se vrate na mjesto nesreće za sada je nepoznanica, ali njezine kaznene odgovornosti nema.

Glumac se vraćao iz HNK gdje je netom prije odigrao još jednu svoju predstavu, a u stanu koji se nalazi svega 20-ak metara od mjesta nesreće čekali su ga supruga Sena i sin Ian-Lav. Prometno vještačenje pokazalo je da je Smiljanić vozio brzinom od 64 km/h. Unatoč jasno obilježenom pješačkom prijelazu i prometnoj signalizaciji, vozač nije usporio automobil, nego je nastavio voziti jednakom brzinom.

„Uslijed vozačkog neiskustva, nepoznavanja prometnih pravila i propisa, nedopuštene brzine i upravljanja vozilom bez osobitog opreza, okrivljenika se tereti da je prednjim dijelom vozila udario u pješaka (1974.) koji je u tom trenutku prelazio preko navedenog pješačkog prijelaza krećući se iz smjera zapada u smjeru istoka. Pješak je od siline udara odbačen u smjeru jugoistoka te pao uz istočni rub kolnik Ulice kneza Trpimira i pritom zadobio višestruke teške tjelesne ozljede uslijed kojih je, unatoč intenzivnom liječenju, preminuo 25. prosinca 2019. u KBC Osijek,“ stoji u priopćenju ŽDO Osijek.

I onda, umjesto da zaustavi vozilo i pomogne nesretnom Bogdanoviću, Smiljanić je dao gas i pobjegao s mjesta nesreće ne obavijestivši ni Hitnu pomoć o tome što se dogodilo. No, kako je s automobila otpala registracijska pločica, policija je vrlo brzo identificirala vlasnika automobila, a vrlo brzo, nakon nekih pola sata Smiljanić je uhićen i od tada se nalazi u istražnom zatvoru u Osijeku.

Proteklih mjeseci dio medija provlačio je tezu kako se s istragom odugovlači i zbog činjenice da je Smiljanićev otac policijski službenik PU osječko-baranjske, no iz policije i ŽDO-a Osijek su sve takve tvrdnje odbacili, poručivši kako su za navedenu prometnu nesreću sve radnje provedene sukladno pravilima struke „uz poduzimanje svih mjera i radnji i izuzimanje tragova, a sve sa ciljem utvrđivanja i dokazivanja svih okolnosti i sudionika ovog događaja.“

Konačno, osumnjičenik je vrlo brzo identificiran, a sada je protiv njega podignuta i optužnica koju sada Županijski sud u Osijeku mora potvrditi da bi počelo suđenje.

Na žalost, popularnog i omiljenog Acu to neće vratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 19:46