SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV OCA ČIJA JE DOGA BEBI ZDROBILA LUBANJU Pas je njegovu jednomjesečnu kćer ugrizao nakon što je zaplakala

 
 CROPIX, Profimedia

Podignuta je optužnica protiv oca (45) čija je doga lani u ožujku ugrizla jednomjesečnu bebu za glavu i teško je ozlijedila. Argentinska doga bebu je napala u krevetu, kad je ova nakon buđenja zaplakala.

Slučaj koji se dogodio 22. ožujka 2019. godine u selu Repaš pokraj Koprivnice tek rođenu je djevojčicu umalo stajao života. Djevojčica koja je 12. veljače rođena u Puli, odakle joj je majka, u zagrebačku je Dječju bolnicu u Klaićevoj, zaprimljena u kritičnom stanju.

Bebi je bio oštećen mozak i zadobila je višestruke prijelome glave. Prošla je tada kroz dvije teške, višesatne operacije i uspjela preživjeti. Jutarnji list tada je saznao da s trogodišnjom dogom dotad nije bilo problema.

Roditelji - koji su u Repaš doselili iz Zagreba - svoje jedino dijete stavili su na spavanje, pas je bio u drugoj sobi. Beba se probudila i zaplakala, a pas se zaletio u njezinu sobu, dotrčao do kolijevke te je ugrizao za glavu. Ponašanje psa dvojako se tumačilo. Ili da je htio pomoći bebi koja je plakala, što je zbog njegove snažne, a djetetove slabe konstitucije završilo umalo pogubno za dijete ili da je doga branila svoj teritorij.

Dijete je završilo prvo u koprivničkoj, a potom u zagrebačkoj bolnici, dok je pas odveden u karantenu na promatranje.Godinu i dva mjeseca poslije događaja, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv oca djevojčice. Tereti ga se za kazneno djelo teške tjelesne ozljede iz nehaja.

Kaznena prijava prvotno je podnijeta zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovog prava, za što je predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora. No, takva kvalifikacija nije dokazana pa je optužnica promijenjena i ocu prijeti do tri godine zatvora.

- Teretimo ga da je 22. ožujka 2019. u obiteljskoj kući u Repašu, nesmotreno držao svog psa pasmine argentinska doga bez odgovarajućeg nadzora i ostavio svoje jednomjesečno dijete da spava na krevetu u spavaćoj sobi dok je on bio izvan kuće. Tereti ga se da je propustio pritom na adekvatan način osigurati da pas ne može ući u sobu gdje boravi dijete, pa je pas ušao u sobu i ugrizao dijete za glavu, nanijevši mu osobito tešku tjelesnu ozljedu - piše u optužnici.

Iako su ozljede djevojčice bile strašne, Jutarnji neslužbeno saznaje da će djevojčica biti dobro. - Neće biti težih posljedica - rečeno nam je iz sudskih krugova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:05