ZAVRŠENA ISTRAGA

Podignuta optužnica protiv redara zbog Sabljina ubojstva, državno odvjetništvo opisalo sve detalje zločina

Na sudu Će se odlučivati o produljenju istražnog zatvora okrivljenim redarima Kristijanu Knegi (36) i Dorianu Mrakoviću (26)

Kristijan Knego

 Ivana Nobilo/Cropix

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo završilo je istragu i podiglo optužnicu za ubojstvo Tomislava Sablje (41), USKOK-ova optuženika iz akcije Tebra, doznali smo iz izvora bliskih istrazi.

Za danas u 9.30 sati na zagrebačkom Županijskom sudu zakazano je ročište na kojem će se odlučivati o prijedlogu tužiteljstva da se sada, nakon podizanja optužnice, produlji istražni zatvor bivšem zaštitaru tvrtke Bilić-Erić, Kristijanu Knegi (36), i bivšem policajcu Dorianu Mrakoviću (26).

Knegu se tereti za ubojstvo iz članka 110. kaznenog zakona, a Mrakovića za pomaganje u ubojstvu. Kao što smo već izvještavali, Tomislav Sabljo ubijen je 22. travnja ove godine u noćnom klubu Ritz u Ulici Florijana Andrašeca. Sabljo je nakon dolaska u klub ušao u verbalni sukob s Jadrankom J. zvanim Juma, nakon čega je uzeo revolver Rossi koji je bio odložen ispod jakne na polici iznad separea pokraj kojeg je Sabljo bio s društvom.

Četiri metka

Uperio je revolver u trbuh Jadranku J. i kad je to doznao Kristijan Knego, voditelj zaštitara u Ritzu, prišao im je, a Dorian Mraković, koji je tada s obzirom na to da je bio policajac pod suspenzijom i u međuvremenu je dobio otkaz, ranije je predao Knegi pištolj kalibra 9 milimetara. Knego je u Sablju ispucao najmanje četiri metka te mu nanio ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Knego je nakon toga predao pištolj Mrakoviću koji je otišao kući, a poslije se javio odvjetniku i predao policiji, dok je Knego uhićen u Ritzu, u kojem su se u vrijeme ubojstva zatekla i trojica pripadnika ATJ-a Lučko koji su bili izvan službe, ali su reagirali nakon što su ispaljeni hici.

Tužiteljstvo je tijekom istrage ispitivalo brojne svjedoke, međutim do nekih svjedoka nisu mogli doći jer su im se vraćale dostave da se nisu nalazili na adresi na kojoj su bili prijavljeni. Među svjedocima ovog događaja je i Sabljin kum Tomislav Sučić, kojem je svojedobno bila podmetnuta bomba pod vrata stana dok je on bio u zatvoru. Među krunskim, ali nijemim svjedocima ubojstva u Ritzu je i snimka nadzornih kamera koje su snimile trenutke koji su prethodili Sabljinu ubojstvu, Knegu kako puca u Sablju, ali i metež koji je nastao nakon ubojstva. Osim iskaza svjedoka, tužiteljstvo je dalo nalog da se provede sudsko-medicinsko i balističko vještačenje. Uloga vještaka sudske medicine bila je da odgovori, među ostalim, je li prvi metak bio smrtonosan za Sablju. Među svjedocima ubojstva je i Sabljina sestrična, ali i vlasnik kluba Mario Gavrić koji je u međuvremenu "pao" zbog zloupotrebe droge i moguće je da će na svjedočenje biti doveden iz zatvora.

Prijetnje u zatvoru

Nakon što su Knego i Mraković privedeni i određen im istražni zatvor, Knegi su bile upućivane prijetnje tijekom šetnje pa su obojica iz sigurnosnih razloga premještena u zatvore u Gospiću. Prema snimci s kamera videonadzora, ključni su trenuci kad Goran Vidović iz džepa hlača vadi revolver i predaje ga Tomislavu Sablji, koji ga drži u desnoj ruci, nakon čega Knego ispaljuje hitac prema Sablji. Na sljedećoj snimci Knego i dalje ima pištolj usmjeren prema Sablji i, kako tvrde tužitelji, ispaljuje hice prema Sablji koji pada prsima na tlo, a nakon toga Knego odlazi od Sablje, dok Mraković bježi iz Ritza, ali se vraća i razgovara s vlasnikom Mariom Galićem. Tijekom istrage Kristijan Knego nije iznosio svoju obranu, a Dorian Mraković jest. Tužiteljstvo će za obojicu tražiti da im se produlji istražni zatvor. O utemeljenosti optužnice odlučivat će optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:45